Tech4Pay CEO’su Veysel Kıngır, kart yönetim sistemlerinin tipik olarak sahip oldukları temel özellikleri ve işlevleri Fintechtime okurları için kaleme aldı. 

Uçtan uca bütünleşik 4Pay kart/bankacılık platformunun her ölçekten finansal kuruluş, banka, ödeme sağlayıcı ve e-para kuruluşunun ihtiyacına uygun geliştirildiğini belirten Tech4Pay CEO’su Veysel Kıngır, tüm ödeme kanallarının ve tüm kartlı ödemelerin tek noktadan yönetilebilmesine imkân tanıdıklarını belirterek; platformu kullanan müşterilerine sundukları lisanslama veya processing modeli ile de maliyet avantajı sağladıklarını sözlerine ekledi…

Tech4Pay mühendisleri tarafından geliştirilen 4Pay; yönetim sistemleri, finansal kuruluşlar, bankalar, kart çıkaran kuruluşlar ve müşterilerine kart tabanlı hizmetler sunan işletmeler tarafından kullanılan, kart bazlı işlemlerin çeşitli yönlerini yönetmek ve kontrol etmek için tasarlanmış bir yazılım platformudur.  Platformda müşteri, kart, işyeri ve terminal için gerekli altyapılar oluşturulup bunların finansal yönetimi sağlanırken; POS, ATM, sanalPOS, mobilPOS ve daha birçok ödeme kanalından ödeme yapılabilir.

 

Veysel Kıngır, kart yönetim sistemlerinin tipik olarak sahip oldukları temel özellikleri ve işlevleri Fintechtime okurları için kaleme aldı.

  1. Kart Çıkarma

Kart yönetim sistemleri, farklı tipte kartların (kredi kartları, banka kartları, ön ödemeli kartlar, sadakat kartları vb.) oluşturulmasını ve çıkarılmasını sağlar. Yazılım, kartların müşteri bilgileri, hesap detayları, güvenlik özellikleri ve marka unsurları gibi bilgilerle yapılandırılmasını ve kişiselleştirilmesini kolaylaştırır.

  1. Yetkilendirme ve Doğrulama

Kart yönetim sistemleri, kart işlemlerinin doğrulanması ve yetkilendirilmesi için güçlü doğrulama mekanizmaları içerir. Bu, kart sahibinin kimliğini doğrulamayı, işlem limitlerini kontrol etmeyi ve güvenlik protokollerine ve endüstri standartlarına uyumu sağlamayı içerir.

  1. İşlem İzleme ve Dolandırıcılık Önleme

Kart yönetim sistemleri, kart işlemlerini gerçek zamanlı olarak izler ve dolandırıcılık belirtileri veya anormallikler tespit eder. Yazılım, dolandırıcılık risklerini azaltmak ve kart sahiplerini korumak için dolandırıcılık tespit kuralları, risk puanlama ve uyarılar gibi mekanizmaları kullanır.

  1. Kart Sahibi Self-Servis

Birçok kart yönetim sistemi, kart sahiplerinin hesaplarına erişmelerine ve yönetmelerine olanak sağlayan self-servis portal veya mobil uygulamalar sunar. Kart sahipleri, işlem geçmişini görüntüleyebilir, bakiyelerini kontrol edebilir, kişisel bilgilerini güncelleyebilir, kart yenileme talepleri yapabilir ve diğer hesapla ilgili faaliyetleri gerçekleştirebilir.

  1. Kart Yaşam Döngüsü Yönetimi

Kart yönetim sistemleri, kart aktivasyonu, deaktivasyonu, askıya alma, yenileme ve iptal gibi kart yaşam döngüsü yönetimini kolaylaştırır. Bu, kart yönetimi ile ilgili yönetimsel süreçleri optimize eder, manuel müdahaleyi azaltır ve kartla ilgili operasyonların zamanında ve doğru şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.

  1. Entegrasyon Yetenekleri

Kart yönetim sistemleri, çeşitli harici sistemler ve üçüncü taraf sağlayıcılarla kolayca entegre olabilir. Bu, çekirdek bankacılık sistemleri, ödeme işlemcileri, kart ağları, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) platformları ve diğer ilgili sistemlerle veri alışverişi yapmayı ve işlemleri optimize etmeyi sağlar.

  1. Raporlama ve Analitik

Kart yönetim sistemleri, kapsamlı raporlama ve analitik özellikleri sunar. Organizasyonlara kart kullanım modelleri, işlem eğilimleri, müşteri davranışı ve performans metrikleri gibi konularda içgörüler sağlar. Bu içgörüler, kart programlarını optimize etmeye, büyüme fırsatlarını belirlemeye ve veri odaklı kararlar almaya yardımcı olur.

  1. Uyumluluk ve Güvenlik

Kart yönetim sistemleri, veri güvenliği ve uyumluluk standartlarına uyumu sağlar. Hassas kart sahibi bilgilerini yetkisiz erişim veya veri ihlallerinden korumak için şifreleme ve diğer güvenlik önlemlerini içerir. Ayrıca, kart özellikleri ve veri yönetimi açısından PCI DSS gibi sektör standartlarına uyar.

 

 

Ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren her ölçekten kurumun ihtiyacını karşılayabilecek şekilde ve kurumların kendi iş süreçlerini de dahil edebileceği, bulutta çalışan bir platform olarak geliştirilen 4Pay, düşük işlem hacmine sahip işletmelere daha az seviyede donanım ve hizmet kaynağı ayırabilme imkanı sağlarken, zengin geliştirici platform seçenekleriyle de kurumlara, kendi iş modellerini uygulama imkanı tanır. 4Pay, BKM (Bankalararası Kart Merkezi), Visa, Mastercard gibi birçok ödeme kurumuyla entegre çalışan global bir ödeme sistemleri platformu olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.