İlk Azerbaycan & Türkiye Fintech Forumu Fintech Innovation Hub tarafından düzenlendi. Bu vesileyle AZFINA Başkanı Ruslan Talıbov ile bir araya gelerek etkinlik özelinde bir röportaj yaptık.

İlk Azerbaycan & Türkiye Fintech Forumu Fintech Innovation Hub tarafından düzenlendi. 6 Eylül 2023 Çarşamba günü Bakü’de gerçekleştirilen etkinlikte, Azerbaycan ile Türkiye fintech ekosisteminden 160’ın üzerinde kamu, banka, finansal teknoloji profesyoneli katılım gösterdi. Bakü’de gerçekleşen Azerbaycan & Türkiye Fintech Forumu hakkında merak edilenlere ve foruma katılan üst düzey yöneticilerin görüşlerine, Fintechtime Ekim sayısında yer vermiş ve web sitemizden de yayımlanmıştık.

 

Azerbaycan & Türkiye Fintech Forumu’nun Ardından Neler Konuşuldu?

 

 

Bu vesileyle AZFINA Başkanı Ruslan Talıbov ile bir araya gelerek etkinlikle ilgili görüşlerini aldık.

 

Okurlarımıza AZFİNA’dan ve çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz? 

Azerbaycan Fintech Birliği, 15 Aralık 2020 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın desteğiyle kamu meslek birliği olarak kuruldu. AzFina’nın temel hedefi ülkemizdeki fintech kuruluşlarının faaliyetlerini organize etmeye yardımcı olmak, dinamik gelişimlerini desteklemek, devlet ve özel kurumlarla ilişkilerini koordine etmektir.

Fintech ekosisteminin katılımcıları arasında etkin koordinasyon ve iletişim sağlayan AzFina’nın, dijital ödemeler alanında devletin uyguladığı önlemleri teşvik etmek, üye kuruluşların öz yönetim ilkesine dayalı dinamik gelişimine yardımcı olmak, ileri düzey uluslararası uygulamaları araştırmak ve ülkemizde uygulamak gibi görevleri bulunuyor. Şu anda fintech ekosisteminin önemli katılımcılarından olan 16 kuruluş Birliğimize üyedir. Bu fintech’ler temel olarak dijital ödemeler, para transferleri, elektronik para ile işlem yapma ve yürütme, kamu hizmetleri için nakit yoluyla ödeme kabul etme, ödeme toplayıcı gibi hizmetler sunmaktadır. Ülkemizde gerçekleştirilen mevzuat reformlarına paralel olarak fintech’ler ve bankalar arasındaki iş birliğinin açık bir örneği olarak açık bankacılık teknolojisinin uygulanmasına başlanmıştır. Yerel ve uluslararası finans kuruluşlarıyla iş birliklerine büyük önem veriyoruz. Yeni mevzuat reformlarının gerçekleştirilmesi konusunda Azerbaycan Merkez Bankası ile yakın iş birliği içerisindeyiz. Aynı zamanda, Türkiye, Ukrayna, İsrail, Singapur, Litvanya, Gürcistan, Kazakistan, Lüksemburg, Moldova ve diğer ülkelerin de bulunduğu uluslararası finans kuruluşları ve fintech birlikleriyle karşılıklı iş birliğini genişletiyoruz.  

 

Etkinlikte nasıl konumlandınız? Genel izlenimleriniz eşliğinde etkinlik nasıl geçti, ilgiyi nasıl buldunuz, öne çıkan konu başlıkları nelerdi?

Fintech Innovation Hub – FTIHUB organizasyonu ve Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği ile Azfina’nın katılımıyla ülkemizde ilk kez düzenlenen Azerbaycan-Türkiye Fintech Forumu, iki kardeş ülke arasındaki yakın işbirliğinin bir başka tezahürüdür. Diğer alanlarda olduğu gibi fintech ekosisteminde de iş birliği ve faaliyetlerin yeni yönlerinin belirlenmesi, karşılıklı deneyim alışverişi açısından geniş fırsatların bulunduğuna inanıyorum. Küreselleşen ekonomik ortam ve dijital dönüşümün günlük hayatımıza hızla nüfuz etmesi, finansal piyasalar için yeni zorluklar yaratıyor. Foruma her iki kardeş ülkenin fintech ekosisteminin önde gelen temsilcileri, Merkez Bankası, önde gelen ticari banka ve finans kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Forumda yeni zorluklar bu finans kurumlarının temsilcileri tarafından tartışıldı ve gelecekteki gelişim yönleri tartışıldı. Forumun gündemindeki öncelikli konulardan birinin de fintech ekosistemi alanında oluşturulan mevzuat çerçevesi olduğunu belirtmek isterim. Toplantıda Merkez Bankası ve fintech ekosistemi temsilcilerinin yanı sıra Türkiye’nin önde gelen fintech kuruluşlarının temsilcileri de konuşma yaparak görüş alışverişinde bulundu. Tartışmaların bu formatta düzenlenmesi, hâlihazırda yasal çerçevesini oluşturmuş ve başarılı deneyimler kazanmış olan Türk fintech ekosisteminden faydalanmamıza ve daha başarılı yaklaşımlara odaklanmamıza olanak sağlıyor Ekosistem basının ve katılımcılarının yoğun ilgi gösterdiği Azerbaycan-Türkiye Fintech Forum’da, fintech’lerin uyguladığı ileri uygulamalar, iki kardeş ülke arasında yürütülen başarılı projeler ve bankalar ile fintech’ler arasındaki iş birlikleri hakkında detaylı fikir alışverişinde bulunuldu. Forumun gündemindeki diğer konular ise açık bankacılık teknolojisinin uygulanması, fintech iş modelleri, hizmet olarak fintech, BNPL modeli ve diğerleri oldu.

 

Azerbaycan ve Türkiye arasında finansal teknoloji odağında iş birlikleri geliştirmek konusunda neler yapılabilir?

İki kardeş ülkenin fintech ekosistemi arasındaki iş birliğinin daha da genişletilmesi için yeterince elverişli bir ekonomik ortam ve potansiyel pazar fırsatlarının bulunduğuna inanıyoruz. Uluslararası deneyime de dikkat edersek, fintech’ler şu anda ülke sınırlarının ötesinde faaliyet gösteriyor. Bu kuruluşlar ağırlıklı olarak dijital ödeme yapma, elektronik parayla işlem yapma ve dijital ödeme platformları oluşturma konularında faaliyet göstermektedir. İş birliğini daha da genişletmek ve mevcut potansiyeli ortaya çıkarmak amacıyla Azerbaycan-Türkiye Fintex Forumu’nun sürekli düzenlenmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu, her iki ülkedeki fintech ekosisteminin gelişimini desteklemenin yanı sıra, karşılıklı iş birliğinin yönlerini de ortaya çıkaracaktır. Ekonomik iş birliğinin mevcut yönleri göz önüne alındığında, fintech’lerin dijital ödemeler alanında daha etkili olacak ve ödeme hizmeti kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayacak çözümleri hayata geçirmeleri için geniş fırsatlar var. Fintech’ler ağırlıklı olarak ülkeler arası para transferlerinin gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilmesi alanındaki faaliyetlerini genişleterek, dijital platformlar üzerinden daha uygun şartlarda ürün ve hizmet sunabilirler.