Bakü’de gerçekleşen Azerbaycan & Türkiye Fintech Forumu hakkında merak edilenleri ve foruma katılan üst düzey yöneticilerin görüşleri, Fintechtime Ekim sayısında yer aldı.

Azerbaycan & Türkiye Fintech Forumu’nun Ardından Neler Konuşuldu?

Azerbaycan & Türkiye Fintech Forumu, 6 Eylül 2023 Çarşamba günü Bakü’de gerçekleştirildi. Azerbaycan ile Türkiye fintech ekosisteminden 160’ın üzerinde kamu, banka, finansal teknoloji profesyonelinin bir araya geldiği etkinlikte, “BNPL ve FaaS” iş modelleri hakkındaki paneller büyük bir ilgi gördü.

Etkinliğe Azerbaycan Merkez Bankası, Azerbaycan Bankalar Birliği, Azerbaycan Fintech Birliği ve TÖDEB başkan ile üye şirket yöneticileri, Azerbaycan fintech şirketleri, Azerbaycan ve Türk bankalarının üst düzey yöneticileri, Türk Fintech teknoloji sağlayıcı şirketlerin temsilcileri katıldı.

 

Kamu, banka ve fintech profesyonellerinden oluşan katılımcıların, Azerbaycan Bakü Marriott Hotel Boulevard‘da bir araya geldiği etkinlikte öne çıkan konu başlıkları aşağıdaki gibiydi:

  • Azerbaycan Merkez Bankası, Azerbaycan’da yakın zamanda yürürlüğe giren ödeme hizmetleri regülasyonu hakkında ve ileriki dönemdeki lisanslandırma süreci hakkında bilgi verdi.
  • Türkiye ve Azerbaycan Fintech şirketlerinin bir araya geldiği panelde, şirketler kendi ülkelerindeki fintech ekosistemleri ve iş modelleri hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
  • Azerbaycan’da çok ilgi gören “Fintech as a Service” iş modeli hakkında özel bir oturum gerçekleştirildi.
  • Türkiye’deki Fintech ürün ve hizmetler için kullanılan teknolojik altyapılar hakkında bir bilgilendirme paneli yapıldı.
  • Türkiye ve Azerbaycan ödeme hizmetleri regülasyonlarının karşılaştırıldığı özel bir panel gerçekleştirildi.
  • Azerbaycan bankalarının Fintech ekosistemine bakış açısı özelinde bir panel düzenlendi.
  • Azerbaycan’da çok ilgi gören BNPL iş modeli hakkında bir bilgilendirme paneli yapıldı.

 

 

Basının yoğun ilgi gösterdiği ilk Azerbaycan & Türkiye Fintech Forumu sponsorları arasında Mastercard, Bank Of Baku, Fintechsoft, Pashapay, Money Industries,Paymes ve United Payment Azerbaijan bulunuyordu.

Sektörün önde gelen isimlerinin konuşmacı olarak yer aldığı Azerbaycan & Türkiye Fintech Forumu programı aşağıdaki gibiydi:

Azerbaycan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Kamala Gurbanova
Azerbaycan Bankalar Birliği Başkanı Zakir Nuriyev
TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin
AZFINA Başkanı RuslanTalibov
Fintech Innovation Hub Kurucusu Kutay Yalınkılınç
Paytabs CIS Bölge Direktörü Hasan Jabbarov
Pashapay Yönetici Direktör İqbal Rustamov
İstanbul Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş. CEO’su Zuhal Yurtsever
Dgpara Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Karaca
United Payment Azerbaycan Ülke Direktörü Edqar F. Abdullah
Kapital bank Perakende Satış Direktörü Mahmud Mahmudov
Azerlotereya / Misli.az – Chief Digital Officer Burak Karadağ
Innovation Stream Lead – Kapital Bank Taryel Agazada
Mastercard Director Retail & Commerce Business Development Eastern Europe Division Lead Imran Baghirov
Bank Of Baku Payment Systems Director Tamerlan Rustamov
Fintechsoft Bilişim Hizmetleri CEO’su Bahadır Gülcan
Deloitte Türkiye Partneri Kağan Dinçsoy
Deloitte Azerbaycan Direktörü Aslan İbrahimov
Paymes CEO’su Sabrican Zaim
Fintech Innovation Hub – BNPL İş Modeli Hukuk Danışmanı Ilgıt Şahin

 

 

Azerbaycan & Türkiye Fintech Forum etkinliğinin ikincisinin, Türk kamu otoritelerinde katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirileceği de duyuruldu.

Azerbaycan Fintech ekosisteminin paydaşlarını İstanbul’da ağırlamaya hazırlanan etkinliğin bir sonraki rotası ise Özbekistan olarak belirlendi.

Türkiye ve Azerbaycan Fintech ekosistemi paydaşlarının yanı sıra Türki Cumhuriyetler faaliyet gösteren Fintech şirketlerinin katılımı ile Özbekistan’da gerçekleşecek “Türk Birliği Fintech Forum” etkinliği hazırlıklarına başlandığı da açıklandı.

Etkinlik hakkında görüşlerine başvurduğumuz sektör liderlerinin özel açıklamalarını aşağıda bulabilirsiniz.

 

 

Fintech Innovation Hub-FTIHUB Kurucusu Kutay Yalınkılınç: “Bildiğiniz gibi Türkiye Fintech ekosisteminin uzun yılar bir parçasıyım Azerbaycan Fintech ekosistemi ile de uzun zamandır irtibat halindeyim. Azerbaycan ve Türkiye arasında Fintech alanında birçok ürün ve hizmette iş birliği yapılacağını gözlemleyerek çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyordum. Buna ilave olarak özellikle Azerbaycan tarafından Fintech özelinde yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte artık ekosistemleri bir araya getirmenin 2 ülke için çok faydaları olacağını düşünerek Fintech Innovation Hub-FTIHUB bünyesinde forum çalışmalarına başladık.

Fintech Innovation Hub olarak bu etkinliği düzenleme amacımız Türkiye ve Azerbaycan fintech ekosistemi paydaşlarını buluşturarak bilgi paylaşımını artırmak, yenilikçi fikirleri ve çözümler ile güçlü bir iş birliği ağı yaratmak ve dijital finans dünyasının geleceğini şekillendirecek olanakları keşfetmenize imkan sağlamaktı.

Tüm katılımcılarımızın daha verimli bir etkinlik geçirebilmesi adına sınırlı sayıda gerçekleştirmek istediğimiz etkinliğe Azerbaycan Merkez Bankası’nda üst düzey katılımın yanı sıra Azerbaycan Bankalar Birliği, AZFINA ve TÖDEB Başkan ve üyelerin üst düzeyde katılımı ve Türkiye ile Azerbaycan basının yoğun ilgi göstermesi ile amacımızda başarılı olduğumuzu düşünmekteyiz. Bu etkinliğin sürdürülebilir bir hale gelmesi için önümüzdeki yıl İstanbul’da Türkiye & Azerbaycan Fintech Forum 2024 etkinliğini ve bu etkinliğin yanı sıra Türkiye ve Türki Cumhuriyetlerdeki Fintech’leri bir araya getirecek Türk Birliği Fintech Forumunu da düzenleme için çalışmalara başladığımızı belirtmek isterim.”

 

 

TÖDEB Başkanı Ufuk Bilgetekin: “TÖDEB olarak Azerbaycan & Türkiye Fintek Forumu’nu AzFina ile iş birliği ile Fintech Innovation Hub’ın (FTIHUB) organizasyonuyla hayata geçirdik. Birliğimizden ve üye kuruşlarımızdan temsilcilerle Bakü’deydik. İki ülke fintek sektörleri arasında bilgi ve deneyim paylaşımın yanı sıra finansal teknoloji alanında uzmanlaşmış sektör temsilcileri ve değerli bürokratlarımızın bir araya gelmesi çok önemliydi. Bu Forum ile Türkiye ve Azerbaycan’ın fintek ekosistemlerini sağlamlaştırmaya olan bağlılığımızı yansıttık. Bizler TÖDEB ve AzFina olarak üst düzey bürokratlarımızın çizdikleri yolu sektör temsilcileri olarak takip etmek ve geliştirmek amacındayız ve kendimizi burada konumlandırıyoruz.

Amacına hizmet etmesi açısından etkinliğin çok başarılı geçtiğini söylemeliyim. Bu başarıda da en önemli etmenlerden bir tanesi katılımın, ilginin çok üst düzeyde olmasıydı. Bu ilginin en önemli sebebi şüphesiz Azerbaycan fintek sektörünün kurumsallaşmasının ilk adımı olan mevzuatsal değişimin başlamasıydı. Forum’a rengini bu mevzuat değişikliği ve bu değişikliğin açtığı fırsatlar verdi. Bu bizim Türkiye’de 10 sene önce yaşadığımız yorucu ama bir o kadar da heyecanlı bir süreç. Forum’da da söylediğim gibi bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmaktan her zaman memnuniyet duyuyoruz.

Ayrıca Azerbaycan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sayın Kamale Gurbanova, Azerbaycan Finansal Teknoloji Derneği Başkanı Sayın Ruslan Talıbov ve Azerbaycan Bankalar Birliği Başkanı Sayın Zakir Nuriyev, iki ülke fintek ekosistemleri ve ekonomileri arasındaki ilişkileri öne çıkardılar. Forum’da da altı çizildiği gibi daha fazla dijitalleşme, yapay zeka, blok zincir teknolojisi gibi yeniliklerle finansal hizmetler daha da erişilebilir ve güvenli hale gelecek. Bu teknolojiler sadece sektörü değil aynı zamanda ekonomilerimizi ve toplumlarımızı da dönüştürecek. Türkiye’den ve Azerbaycan’dan girişimciler olarak önümüz açılıp desteklendiğimizde neler yapabileceğimizi gösteriyoruz ve göstermeye devam edeceğiz.

Son olarak şunu eklemek isterim. Bu Forum’un başarısı, ikinci ayağın Türkiye’de yapılması konusunda daha güçlü bir şevk veriyor.”

 

 

United Payment Azerbaycan Ülke Müdürü Edgar F. Abdullayev :”Bildiğiniz gibi United Payment yaklaşık 2 yıldır Azerbaycan pazarında faaliyetlerini sürdürüyor. Bu noktada United Payment, Türkiye’den Azerbaycan’daki tüm kartlara komisyonsuz para transfer altyapısını sağlayan ilk şirket konumunda yer alıyor. Azerbaycan’daki kullanıcılara beklemeden, saniyeler içinde ve tüm kartlara komisyonsuz 7/24 para transferi imkânı sunuyoruz. Yürüttüğümüz çalışmalarla pazarın yüzde 10’una hakim durumdayız. Önümüzdeki dönemde Akıllı Kasa, Sanal POS gibi ürünlerimizle de pazarda varlığımızı sürdürmeyi amaçlıyoruz.  

United Payment olarak Azerbaycan&Türkiye Fintech Forumu Etkinliği’nde ‘Gold Sponsor’ olarak yer aldık. Etkinlik kapsamında gerçekleşen “Fintech As A Service” (FaaS-Fintech Olarak Hizmet İş Modeli) adlı panelimizde, ‘FaaS’ modelini ve United Payment olarak B2B şirketlere sunduğumuz yenilikçi finansal teknolojilerimizi konuştuk.

Etkinlik, hem Azerbaycan Cumhuriyeti Merkez Bankası, Azerbaycan Fintech Derneği ve TÖDEB tarafından, hem yerli hem de yabancı medya tarafından büyük ilgi gördü.

Öne çıkan en önemli konu, ülkede kabul edilen ‘Elektron Ödeme Teşkilatı’ ve ‘Elektronik Para Teşkilatı’ yasaları oldu. Bu yasaların uygulanması ve önümüzdeki süreçler hakkında Merkez Bankası, AZFINA ve TÖDEB ile birlikte diğer oyuncular ve danışmanlık firmalarının önemli görüşleri paylaşıldı ve gelecek adımlarla ilgili fikirler büyük bir ilgiyle dinlendi.”

 

 

Paymes Kurucu Ortağı Hasan Jabbarov: Paymes olarak etkinliğin ana sponsorları arasında yer aldık. 4 seneden fazla süredir Azerbaycan Fintech Ekosisteminde yer alıyoruz. Pazarın hızlı gelişimini, değerli bankalarımızın, kamunun bu konuda yaptığı yatırımları gözlemliyor ve destekliyoruz. Aynı şekilde Paymes olarak Azerbaycan’da daha fazla finansal teknoloji şirketi bulunsun, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ticari ilişkiler gelişsin diye de çift yönlü desteğimiz bulunuyor.

Etkinlik tam anlamıyla 2 ülkenin finansal teknoloji alanında neler yapabileceğinin hızlandırılmış gösterimiydi diyebiliriz. Azerbaycan Merkez Bankasının, Bankalar Birliğinin ve 2 ülkenin değerli paydaşlarının katılımıyla gerçekleşen etkinlikte bölge oyuncularının aksiyon alma hızlarının diğer bölgelere göre oldukça iyi bir konumda olduğunu, özellikle post pandemi sonrası düşen Fintech yatırımlarının 2 ülke açısından oldukça ümit verici şekilde yükselişte olduğunu gözlemledik. BNPL, Açık bankacılık tarafındaki gelişmelerinde hem iki ülke oyuncuları hem de kamu tarafından bu derece yakinen izlenmesi oldukça ümit verici diyebilirim.

 

 

6 Eylül 2023 Çarşamba günü Bakü’de gerçekleştirilen etkinlikte, Azerbaycan ile Türkiye fintech ekosisteminden 160’ın üzerinde kamu, banka, finansal teknoloji profesyoneli katılım gösterdi. Bu vesileyle AZFINA Başkanı Ruslan Talıbov ile bir araya gelerek Fintechtime Eylül sayısı için yaptığımız röportajı ilerleyen günlerde Fintechtime web sitesinde okuyabilirsiniz.