Geliştirdiği her ürün gözlem ve deneyime dayanan Finartz’ın Kurucu ve CEO’su Cihan Demir ile Fintechtime Kasım sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında. 

Geliştirdiği her ürün gözlem ve deneyime dayanan Finartz, ödeme teknolojisi odaklı yazılımlar geliştirirken ara yüzden teknolojiye ve mimariye kadar her ayrıntıyı müşterileri için özelleştiriyor. Yeni nesil dijital cüzdan çözümleriyle müşterilerine güvenli, esnek ve özelleştirilebilir ürünler sunarak, farklı sektörlerde değer yaratma misyonunu sürdürüyor. Güvenliği ve kullanım kolaylığını bir araya getiren Finartz, Payartz markası altında geliştirdiği ödeme teknolojileri platformuyla işletmelerin ve bireylerin finansal deneyimini önemli ölçüde iyileştiriyor. İşletmelerin ödeme yeteneklerini genişleten, güvenli ve kullanıcı dostu bir altyapı sunarak iş ihtiyaçlarını karşılayan Finartz’ın bölgenizin veya sektörünüzün ihtiyaçlarına özel olarak geliştirdiği çözümler hakkında merak edilenler için Finartz Kurucu ve CEO’su Cihan Demir ile bir araya gelerek sorularımızı ilettik.

 

2023 yılını geride bırakmaya hazırlanırken Finartz nasıl bir yıl geçirdi? Ürün ailenizdeki gelişmeler ve sunduğunuz çözümlere ilişkin hedeflerinizden bahseder misiniz?

Finartz olarak 2023 yılında heyecan verici bir yolculuk geçirdik. Her zaman fintek sektörünün nabzını tutarak güncel trendleri yakından takip etme ve çeşitli ihtiyaçları anlama misyonumuza sadık kaldık. Hedefimiz, uzmanlık alanlarına göre ayırdığımız markalarımızla sunduğumuz ürün ve hizmetlerin sektördeki değerli paydaşlarımızın ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılaması oldu. Verimlilik ve üstün başarı standartları gereği oluşturduğumuz ekip yapımız, Ar-Ge ve yazılım geliştirme gücümüz, regülasyonlara uyumlu yaratıcı ve kullanıcı odaklı iş çözümlerimiz ile özelleştirilebilir, geniş bir ürün ve hizmet yelpazesi sunmaya devam ediyoruz. Finartz, 2023 yılında hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada yol katederek geniş bir müşteri kitlesine ulaştı.

Kartlı ödemelerin güvenliği sağlamak için kullanılan EMV 3D Secure çözümümüz Secureartz ACS’i günümüzün kullanıcı beklentilerini de karşılayacak şekilde dizayn ederek Türkiye’nin önde gelen elektronik para kuruluşlarından birinin kullanımına sunduk. Güçlü referanslarımızla gelişen bilgi birikimimizden yola çıkıyor ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılayacak uçtan uca çözümler sunuyoruz.

 

 

Finartz çatısı altında pazara sunduğunuz markalarınızı okurlarımıza hatırlatır mısınız? Finartz’ın özelleştirilebilir ürün ve hizmet yelpazesi hakkında daha fazla bilgi alabilir miyim?

Secureartz, Payartz ve Finartz Connect markalarımız altındaki ürün ve hizmetlerimizde, Secureartz’da güvenli online ödeme çözümlerine odaklanarak e-ticarette gerçekleşen ödemelerin güvenli bir şekilde alınabilmesi için sanal POS ve güvenli bir şekilde tamamlanabilmesi için EMV 3D Secure çözümlerini finansal kuruluşlar için özelleştirerek sunuyoruz. Kurumlar ve müşteriler arasında sorunsuz ve güvenilir bir ödeme ağı kurmak amacıyla EMV 3D Secure altyapısıyla hizmet veriyor, müşterilerimize sunduğumuz risk bazlı doğrulama destekli Secureartz ACS uygulaması ile risk analizi yapılarak güvenli olduğu tespit edilen frictionless işlemlerin gerçekleşmesini destekliyoruz.

Payartz’da her türden kuruluş için kullanıcı dostu ve güvenli e-para ile ödeme yazılımlarını sunan bir ödeme teknolojileri platformu geliştirdik. Dijital cüzdan platformumuz şu an Doğu Avrupa’da bir e-para şirketi ve Türkiye’de bazı bankalarda çalışmaya devam ediyor. Finans dünyasının hızla değişen yüzü dijital cüzdanları hem farklı ülkelerin hem de farklı sektörlerin getirdiği özel gereksinimleri dikkate alarak geliştirmeye devam ediyoruz. Finartz Connect iştirakimiz ile fintekler ve büyük ölçekli e-ticaret şirketleri için özel projeler geliştiriyoruz. Ödeme öncesinde ve sonrasında süreç operasyonları, alıcı ve satıcı arasındaki iletişim altyapısı, kampanya altyapısı gibi farklı alanlarda müşterilerimizin taleplerine yönelik geliştirmelerle devam ediyoruz.

Ana faaliyet alanlarımızdan dijital cüzdan uygulamaları ve 3D Secure güvenli ödeme doğrulama çözümleri, her geçen gün daha fazla sektörü etkisi altına almaya başlıyor. Biz de finans sektörünün ötesinde her sektörden kuruluşa kendi markalarıyla fintek çözümleri sunmaları için fırsatlar yaratıyoruz.

 

Çevrimiçi ödemelerin arttığı günümüzde, finansal kuruluşlar ve işyerleri için kullanıcı doğrulama süreçlerini optimize etmek ve güvenliği artırmak zorlu bir denge gerektiriyor. Secureartz 3D Secure ürünleriniz bu konuda hangi avantajları sunuyor? Bu ürün grubunuzdan kimler faydalanabiliyor?

PCI uyumlu ve EMVCo sertifikalı 3D Secure ürünlerimizle e-ticaret işyerlerine hizmet veren ödeme kuruluşları, kart basan bankalar ve e-para kuruluşları en güncel teknolojilerimizi kullanarak müşterilerini işlem anında doğrulayabiliyor ve işlem güvenliğini sağlayabiliyorlar. Artan e-ticaret ödemelerinde güçlü kimlik doğrulama uygulayarak hem chargeback oranlarını düşürüyor hem de müşterilerimizin e-ticaret işlemlerinde kullanıcılarına kesintisiz ve hızlı bir ödeme deneyimi yaşatmasına destek oluyoruz. Böylece, işletmeler müşteri memnuniyetini artırırken daha başarılı satış performansı elde edebiliyor. Kurulum ve işletme konularındaki desteklerimizle kuruluşların kısa bir zamanda kendi özelleştirilmiş doğrulama çözümüne kavuşmasında çözüm ortağı olarak hareket ediyoruz. Finansal kuruluşların Visa Secure, Mastercard Identity Check ve American Express Safekey gibi kart programlarının avantajlarından faydalanmasını sağlarken, arka planda risk analizi yaparak e-ticaret işlemlerinin güvenli ve kesintisiz tamamlanmasını sağlıyoruz. Kullanıcı doğrulama aşamasında işlemi kimin yapmış olduğunu anlayan, kullanıcıyı otomatik olarak tanıyan risk bazlı doğrulama yöntemi kullanarak kimlik doğrulama adımlarında tüketicilerin geçirdiği süreyi en aza indirerek işletmelerin işlem başarı oranlarını artırıyoruz. E-ticaret ödeme kabulü ve güvenliği çözümlerimiz yenilikçi özellikleri sayesinde kullanıcı doğrulama alanında bugünün ve geleceğin gereksinimlerini karşılarken aynı zamanda kolay işletimi ve öngörülebilir maliyetiyle de avantaj sağlıyor. 

 

 

Günümüzde kullanıcıların sayısız şifreyi aklında tutma veya SMS içerisinden uzun bir kodu farklı bir sayfaya girme gerekliliğini ortadan kaldıran doğrulama çözümlerine özellikle e-ticaret şirketleri tarafından ilgi giderek artıyor. Finartz, e-ticaret ödemelerinde kesintisiz ve güvenli kullanıcı doğrulamaya ulaşmayı hızlandırmak için nasıl adımlar atıyor?

Biyometrik kimlik doğrulama ve kriptografik şifreleme kullanan Geçiş Anahtarları (Passkeys) gibi yenilikler, 3D Secure’ün gelecekteki büyümesini şekillendirecek. Biz de kullanıcı doğrulama akışında ek adımları ortadan kaldıran ve şifre kullanımını geride bırakmaya hazırlanan teknolojileri 3D Secure uygulamalarımıza katmayı ve önümüzdeki dönemde müşterilerimize hem 3D Secure içerisinde hem de ayrı bir çözüm olarak sunmayı hedefliyoruz. 3D Secure çözümlerimiz gelişen yeni nesil doğrulama yöntemleriyle birlikte düşünüldüğünde sigorta şirketlerinden, seyahat acentelerine kadar farklı e-ticaret kanalları için yeni bir kapı aralıyor. Biz de Secureartz markamızla tüm bu alanlarda da güvenliği sağlamaya adayız.

 

Finartz e-para kuruluşlarından bankalara, perakende ve e-ticaretten mobilite sektörüne kadar çeşitli alanlarda dijital cüzdan ve ödeme çözümleri sunuyor. Sizce farklı sektörler için dijital cüzdan ihtiyacını dönüştüren noktalar neler?

Fiziksel sınırlar ortadan kalktığı için dijital cüzdanlar ödemenin dışına çıkarak farklı ihtiyaçlara da yanıt verebilir hale geldiler. Ülkemizde geleneksel bankaların sunduğu dijital cüzdanlar uzun zamandır kullanılıyor. Şimdi bir de dijital bankaların pazara girişini izliyoruz ve onların da dijital cüzdanı stratejik bir araç olarak kullandıklarını görüyoruz. Bir banka için cüzdan hızlı müşteri edinim kanalı olabilirken, bir e-ticaret firması için müşterilerine sunduğu kapsamlı bir sadakat programı alternatifine ya da bir akaryakıt firması için filo ve bayi ödemelerini yönetmeye çalıştığı bir uygulamaya dönüşebiliyor.

 

Türkiye pazarı özelinde, bir e-para şirketi için dijital cüzdan bir dijital şube, kullanıcılarına temas ettiği tek kanal olarak karşımıza çıkıyor ve odağında kullanıcılarının gündelik finansal ihtiyaçlarını karşılamak bulunuyor. Bunun içinde ödeme, para transferi gibi işlemlerin yanında farklı fintek iş birlikleriyle kurum, abonelik ödemeleri, mikro krediler gibi özellikleri ön plana çıkarıyor. Bir banka için ise dijital cüzdan, bankanın kart programının avantajlarının sunulduğu ve kartlarının saklandığı bir ürün olabiliyor. Odak nokta ödeme deneyimini değiştirmek oluyor ya da artık daha fazla görmeye başladığımız bir durum olan, cüzdanların bir müşteri edinim kanalına dönüşmesine tanık oluyoruz. Bu durum da uygulamanın özellik setini daha müşteri edinimi ve sadakat programı odaklı bir yapıya çeviriyor. E-ticaret veya perakende sektöründen bir firma için dijital cüzdanlarda sadakat programları ön plana çıkıyor. Cashbacklerle kullanıcıyı anında ödüllendirebiliyorsunuz ve size bunun gibi birçok farklı kampanya kurgulama gücü sağlıyor.

 

Payartz ödeme teknolojileri platformunuzla okurlarımızı biraz daha yakınlaştırabilir misiniz? Dijital cüzdan ürününüzü rakiplerinden ayıran özellikler ve sunduğu avantajlar nelerdir?

Dijital cüzdan ihtiyaçlarını doğru çözüm ve ürün geliştirme olarak iki temel kategoride ele alıyoruz. Payartz platformu üzerinde firma, bölge ve sektörün ihtiyaçlarına göre özelleştirmeler yapabiliyoruz. Şu anda bir e-para şirketi ve bir dijital bankanın farklı ihtiyaçlarını bu platformda hayata geçirebiliyoruz ve aynı zamanda e-ticaret, perakende, akaryakıt gibi sektörler için de bu platform üzerinde gereksinim duyulan çözümleri üretebiliyoruz. Ayrıca, özel bir fintek yazılım geliştirme uzmanlığı gerektiren bir alan olduğu için, firmaların bu alanda sadece ürüne değil, yazılım ve proje ekiplerine de ihtiyaç duyduğunu biliyoruz. Bu konuda uzman ekiplerimiz, firmanın ihtiyacına göre dedike bir şekilde çalışarak ve IT sorumluluğunu uçtan uca üstlenerek veya farklı modellerde çözüm geliştirebiliyor. Böylelikle firmaların stratejiden geliştirmeye, uygulamaya ve sürekli desteğe kadar dijital cüzdan yazılımlarını sıfırdan geliştirmelerine gerek kalmıyor. Payartz ödeme teknolojileri platformumuz ile pazara çıkış sürecini hızlandırıyor, fikirleri hayata geçirmek için harcanacak zamanı en aza indiriyoruz, bu iş modeliyle müşterilerimize yalnızca işlerini büyütmeye odaklanmak kalıyor.

 

 

Dijital cüzdanların geleceğini nasıl görüyorsunuz? Özellikle genç kullanıcıların ödeme deneyimlerinde kullanıcı dostu ve özelleştirilebilir çözümlere olan talepleri hakkında daha fazla bilgi alabilir miyiz?

Dijitale dönüşüm, uzun yıllar önce başlayan ve pandemi sürecinde hız kazanan bir değişim yarattı. Kullanıcılar, 2020 yılından bu yana her zamankinden daha hızlı dijital kanallara geçmeye başladı. Zaman içerisinde dijital cüzdanlar, ödeme alanında daha baskın bir alternatif haline gelecek ve rakipleri olan nakit ve kartı dönüştürmeye devam edecekler. Karekod, NFC gibi temassız ödeme alternatiflerinin daha çok kullanılacağını düşünüyoruz. Ayrıca, ülkemizdeki gibi hesap sahipliği ve kartlı ödeme oranlarının gelişmiş olduğu ülkelerde, daha genel kullanıcı kitlesine hitap eden bazı cüzdanların farklı fintek iş birlikleriyle özellikle gündelik finansal hizmetlere odaklanan bir arayüz haline gelebileceğini düşünüyoruz.2020 yılından itibaren dijital cüzdanların popülaritesi, özellikle Z Kuşağı arasında önemli ölçüde artış gösterdi. Birçok finans kurumu ve servis sağlayıcı bu trende göre hareket etmeye başladı bile. Bu, gelecekteki ödeme tercihlerine dair önemli bir işaret. Gelişen teknoloji dünyasında ayakta kalabilmek için yeni ödeme teknolojilerine hızla adapte olmak gerekiyor. Finartz olarak bu dönüşüm sürecinde işletmelerin yanında yer alarak müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli fintek yazılım uzmanlığı, araçları ve destek hizmetlerini sunuyoruz. Ödeme sistemleri alanındaki uzmanlığımızla nakitsiz toplum için inovatif çözümler üreterek geleceğin ödeme trendlerine adım atmayı kolaylaştırıyoruz.

 

Finartz’ın gelecekteki hedefleri ve fintek sektöründeki rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Müşterilerinize sunmaya hazırlandığınız yenilikler konusunda neler söylemek istersiniz?

Fintek sektöründe önemli dönüşüm oranları yaratıyor, teknolojik inovasyonun öncüsü olma misyonumuzu sürdürüyoruz. Fintek ekosisteminde güçlü iş birlikleri ve ortaklıklar kurarak müşterilerimize daha kapsamlı ve rekabetçi çözümler sunmayı hedefliyoruz. Hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada hizmet verme kapasitemizi artırarak farklı bölgelerdeki müşterilerin ödeme ihtiyaçlarını karşılayacak çözümlerle global pazarda büyümeye devam edeceğiz. Finansal hizmetlerin daha erişilebilir ve kullanıcı dostu hale gelmesinde önemli bir yol kat ettik. Sürekli gelişen dijital ödeme dünyasında müşterilerimize güvenli, hızlı ve kullanıcı dostu deneyimler sunmak için kararlıyız.