Nef Solution Yazılım ve Danışmanlık Hizmetleri Kurucu Ortağı Derya Sarıkayalar ile Fintechtime Aralık sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında. 

İşletmelerin tek yerden tüm Finansal ürün ve hizmetlere ulaşabileceği Kobi e-Kredi platformu 1 Ocak 2024 itibariyla kullanıma sunuluyor.

KOBİ’lerin finansal sağlıklarını korumada ve güçlendirmede önemli katkılar sağlayacak olan KOBİ e -kredi platformu hakkında merak ettiklerimizi Nef Solution Yazılım ve Danışmanlık Hizmetleri Kurucu Ortağı Derya Sarıkayalar’a ilettik.

 

KOBİ’ler için geliştirdiğiniz KOBİ e-kredi platformunu daha yakından tanıyabilir miyiz? Bu platformu oluşturma fikri nasıl doğdu ve hangi temel ihtiyaçlardan yola çıkarak kurgulandınız?

KOBİ e-Kredi’yi bir cümlede özetlersek; İşletmelerin tek yerden tüm Finansal ürün ve hizmetlere ulaşabileceği bir platform.

Çıkış noktasında ise ‘’Finansal alanda KOBİ neye ihtiyaç duyar’’ başlığında tecrübelerimizi birleştirdiğimizde hemen hemen her röportajda bahsettiğimiz öyle bir platform olsun ki uçtan uca finansal enstrüman ya da hizmet olarak karşılığını bulabildikleri, farklı bir arayışa ihtiyaç duymadan severek hizmet alacakları bir platform olsun.

Temelde de Krediden Kefalet Sigortasına, Teminat Mektubundan Kredi Kartına, Gerçek veri üzerinden Finansal Sağlık Durumu skorlamasından Nakit riskine, Finansal Danışmanlıktan, gerekirse şirketinin değerlemesine kadar uzanacak her türlü hizmeti anlık olarak alabileceği bir yapı oluşturduk.

 

KOBİ’lerin finansman erişimi ve kredi kullanımındaki güncel zorluklar neler? KOBİ’lerin finansal ihtiyaçlarını nasıl analiz ediyorsunuz?

KOBİ’lerin finansman erişimi ve kredi kullanımındaki güncel zorluklar, genellikle şu faktörlere dayanmaktadır:

Kredi Geçmişi ve Kredi Skoru: KOBİ’lerin finansal geçmişleri ve kredi skorları, kredi kullanımında önemli bir faktör. Düşük kredi skorları veya geçmişteki finansal sorunlar, kredi başvurularının reddedilmesine yada yüksek faiz oranlarıyla sınırlı erişime neden olabilir.

Özellikle Bu noktada KOBİ e-Kredi platformunda yer alan finansal sağlık raporu ve finansal danışmanlık hizmeti ile problemi hızlıca tespit ederek çözümü konusunda destek sağlama stratejisi oldukça önemli ve kritik.

Teminat Sorunları: Bankalar genellikle krediyi teminatla güvence altına almayı tercih ederler. Ancak, KOBİ’lerin yeterli teminat sağlama konusunda zorlanmaları, finansman erişimini kısıtlayabilir.

Dijitalleşme ve Teknoloji Uyumluğu: Finansal kuruluşlar, teknolojiye uyumlu ve dijitalleşmeye açık işletmelere daha olumlu yaklaşabilir. Ancak, bazı KOBİ’ler bu alanda eksiklik gösterdiğinde finansman elde etmekte zorlanabilir.

Yine bu noktada KOBİ e-Kredi platformu üzerinden finansal sağlık raporu ile hızlı checkup, sağlıklı nakit yönetimi takibi sayesinde aslında zahmetsiz bir şekilde Kobi firmasını dijitalleştirmiş ve Teknolojiye uyumlu hale getirmiş oluyor.

Rekabet ve Sektörel Faktörler: Bazı sektörlerdeki rekabet yoğunluğu ve risk düzeyi, kredi verenlerin değerlendirmelerini etkileyebilir. Yüksek riskli sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’ler, finansman konusunda daha fazla zorlukla karşılaşabilir. Yine Kobi e-kredi platformu üzerinden finansal sektör karşılaştırma raporu ile durumunu görerek, Finansal kurumlar ile ilişkisinde risk unsuru olup olmadığını hızlıca anlayabilir.

 

KOBİ e-Kredi platformunuz ile hangi avantajları sunuyorsunuz? Hangi özelliklerinizle öne çıkıyorsunuz? Hedeflerinizi öğrenebilir miyim?

Finansal Özgürlük tanıyoruz. Önce kendi riskini ya da fırsatlarını doğru görmesini sağlıyoruz. Aslında Bilinçlendiriyoruz. Paralelinde ihtiyacını da doğru analiz etmesini sağladıktan sonra. Platformda olan her bir ürün ya da kurum ile doğru talebi başlatmasını, bunu yaparken hazır kobi e-kredi platform üzerinden alınmış finansal veriler ile yapabilmesinin konforunu oluşturuyoruz. Diğer tarafta veri almakta zorlanan finansal kurumlara, API ekosistemi ve risk enginee yapımız sayesinde gerçek zamanlı ve güvenilir sonuçlarla müşteri adayını hızlıca değerlendirip, tekliflendirme sürecine hız kazandırmayı hedefliyoruz.

 

KOBİ e-Kredi platformunuz, KOBİ’lerin finansman erişiminde hangi avantajları sağlıyor? Benzersiz özellikleriniz ve rekabetçi avantajlarınız nelerdir? Kısa ve uzun vadeli hedeflerinizle ilgili bizleri bilgilendirir misiniz?

Aslında KOBİ’nin ihtiyacını doğru görebilme yeteneğini sağlama, doğru ürünü seçerek istediği kurumla çalışabilme özgürlüğü sağlamak en büyük avantajımız.

Kısa ve uzun vadede hedeflerimiz. Başarı. Yaptığımız her ürün katma değeri yüksek olması, mış gibi değil gerçekten etki ve fayda yaratması.

 

 

KOBİ e-Kredi platformunuzdan yararlanma şartları nelerdir? Hangi kriterlere göre KOBİ’ler bu platformu kullanabilirler ve kredi başvuru süreci nasıl işler? Bu süreçte KOBİ’leri neler bekliyor ve onlara nasıl rehberlik ediyorsunuz?

Tüzel bir kurum olması yeterli. Kredi başvuru sürece 5 adımda tamamlanıyor.

Üye olun – Finansal sağlık raporu al – Finansal ürününüzü seçin – Teklifleri Değerlendirin – Teklif sonrası dilerse Danışmanlık Hizmeti alarak süreci finalize edin.

KOBİ’lere uçtan uca çözüm bulacağı bir platform hayata geçirerek rehberlik etmeyi amaçlıyoruz.

 

Fincheckup bir finansal mühendislik ürünü ve KOBİ’ler için sunduğunuz farklı farklı finansal çözümler var. Bunları okurlarımıza hatırlatabilir misiniz? KOBİ’lerin finansal ihtiyaçlarını nasıl analiz ediyorsunuz?

Fincheckup gerçekten bizim güçlü, gövdeli ana ürünümüz. İçerisinde Finansal sağlıktan Nakit yönetimine, Denetimden Maliyet Analizine, Müşteri performans yönetiminden Şirket değerlemesine kadar birçok alanda çözüm barındırıyor. En güzeli de uzun entegrasyon, yüksek maliyetler gerekmeden Tak-çalıştır bir yapı.

Finansal ihtiyaç ve analizlerimizi veri analitiği ile yeni nesil finansal datalar üzerinden ‘’e-defter ya da gerçek zamanlı datalar ‘’ analiz ediyoruz.

Bugün yıllık cirosu 3 milyon TL olan her organizasyonun e defter hizmetinden faydalanması gerekiyor. E defter verilerinin ise kurumların kendi sistemlerinde, mali müşavirinde ya da bambaşka bir saklama alanında belli bir sürede korunması gerekiyor. Organizasyonumuzun içerisinde yer alan FINPORT API ekosistemimiz sayesinde saklama alanı bağımsız yapımız ile verilere ulaşabiliyor ve kısa sürede Finansal checkup yaparak çıktıları teslim edebiliyoruz.

 

Finansal denge ve nakit akışı yönetiminin KOBİ’ler için önemi nedir? Finansal sağlıklarını korumak için hangi ölçeklendirme ve listeleri yapmaları gerekir? Karşılaştıkları en yaygın finansal riskler neler? Bu riskleri yönetmek konusunda nasıl bir strateji izlemeliler?

Finansal denge ve nakit akışı yönetimi, KOBİ’ler için hayati öneme sahiptir çünkü:

Finansal denge ve nakit akışının sağlıklı yönetilmesi, işletmenin günlük operasyonlarını sürdürebilmesini sağlarken, aynı zamanda, gelecekteki yatırım ve büyüme fırsatlarına hazır olmalarını destekler.

Ayrıca Kredi ve Finansmana erişimde finansal denge, kredi verenlerle daha olumlu bir ilişki kurmayı ve finansman erişimini artırmayı sağlar. İyi bir finansal durum, kredi başvurularının olumlu sonuçlanmasına katkıda bulunur.

Finansal sağlıklarını korumak ve yönetmek için KOBİ’ler şu ölçeklendirmeleri ve listeleri yapabilirler:

Mali Durum Analizi

Nakit Akışı Tahminleri

Tedarik Zinciri İncelemesi

Müşteri Kredi Riski Değerlendirmesi

Alternatif Finansman Kaynakları.

Karşılaştıkları en yaygın finansal riskler şunlar olabilir:

Beklenmeyen harcamalar veya geciken tahsilatlar nedeniyle oluşan nakit akışı daralmaları. Müşterilerin ödemelerini zamanında yapmaması veya finansal sorunlar yaşaması nedeniyle oluşan kredi riski. Ya da konjonktürel değişkenler;

Değişen faiz oranlarından kaynaklanan finansman maliyetlerinde artış. Döviz Kuru Riski, Piyasa Riski gibi.

 

KOBİ’ler finansal sağlıklarını korumak ve güçlendirmek için sizin sunduğunuz hizmetlerden nasıl yararlanabilirler? Finansal istikrarlarını sağlamak ve riskleri minimuma indirmek için onlara hangi adımları atmalarını önerirsiniz?

Finansal istikrar ve riskleri yönetmek için KOBİ’ler şu stratejileri izleyebilir:

Sigorta: İşletme sigortaları ile nakit akışını etkileyebilecek risklere karşı koruma sağlayabilirler.

Etkili Nakit Yönetimi: Tedarik zinciri yönetimi, stok seviyelerinin optimize edilmesi ve müşteri tahsilatlarının etkili bir şekilde yapılması gibi etkili nakit yönetimi stratejileri uygulayabilirler.

Alternatif Finansman Kaynakları: Geleneksel kredi dışında alternatif finansman kaynaklarını değerlendirerek finansman çeşitlendirmesi yapabilirler.

Risk Analizi ve Planlama: Finansal riskleri düzenli olarak analiz edip, olası senaryolara karşı hazırlıklı olacak şekilde planlama yapabilirler

Mevcut KOBİ e-Kredi platformunda yukarıda bahsettiğimiz her bir başlık için çözüm ve yönergeler bulabileceklerinden finansal sağlıklarını korumada ve güçlendirmede önemli katkılar sağlayacağımıza eminiz.