Nef Solution Kurucu Ortağı Derya Sarıkayalar ile Fintechtime Mart Sayısı için gerçekleştirdiğimiz özel röportaj yayında.

Fintek dünyasının kadın liderinin röportajları eşliğinde derlediğimiz, sektörde kadın lider ve çalışanların varlığının önemini vurgulayan “Fintek Dünyasının Kadın Liderleri” özel dosya konusu, Fintechtime Mart 2024 sayısında yer aldı. Röportajların tümünü “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etiketi üzerinden takip edebilirsiniz.

 

Fintek sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz? Şirketinizdeki göreviniz ve sorumluluk alanınız nedir?

26+ yıldır finans ekosisteminde denetimden, CFO şapkasına kadar çok farklı kurum ve organizasyonlarda çalışma fırsatım oldu. Deneyimlerimde KOBİ ya da Kurumsal da olsa iş stratejisini ve oluşan finansal ihtiyaçlarını rakamlarla hikayesini anlatmaya, Finansal kurumların ise veriye hızlı ulaşım, hızlı analiz, hızlı sonuç ile kurumların hikayesini doğru anlamaya ihtiyacı olduğunu ve karşılıklı zorlandıklarını yaşama fırsatım oldu. Bu nokta da öyle bir ürün, sistem olsun ki tak çalıştır, uzun entegrasyonlar, maliyetler oluşmadan, hızlı ve güvenilir, karşılıklı herkesin aynı çıktıyı görüp anlayabildiği, sadece kendi içinde değil tüm sektörü ile karşılaştırıp referans alabileceği, herkesi kapsayan bir ürün olsundan yola çıkarak çalışmalarımıza başladık. Fincheckup çözümünü yarattık. Ve önce ürünümüzü geliştirip sonra da Nef Solution şirketimizi kurarak Fintek sektörüne girişimizi yaptık.

Nef Solution’ın hem Kurucu Ortağı ve iş Geliştirme &ArGe’den sorumlu yöneticisiyim. İnovasyonunda başında olduğumdan yeni çözümler, ürünleşme, yeni pazarlar, strateji ve bunları hayata geçirme arasındaki dengeden sorumluyum.

 

Geçtiğimiz yıldan beri şirketinizin kadın çalışan ve yönetici sayılarında bir değişiklik yaşandı mı?  Cinsiyet eşitliği veya pozitif ayrımcılık konusunda yeni bir politika, özel bir program veya yaklaşım geliştirildi mi?

Geçen seneden beri Kadın çalışan ve yönetici sayımızda negatif yönlü bir değişiklik olmadı. Biliyorsunuz sektörde daha yeni ve büyümekte olan bir organizasyonuz. Şirketimizde başında beri kadın çalışan sayımız daha yüksek oldu. Hem kendi iç süreçlerimizde hemde aldığımız dış hizmetlerimizde ağırlıklı kadınlar ile çalışıyoruz.  

2024 yılı büyüme planlarımızda kadın çalışan eşitliğini koruyarak ilerleyeceğiz.

 

Kadınların sektördeki katılım seviyesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Kadın yöneticilerin liderliği fintek endüstrisini nasıl etkiliyor?

Kadınların iş dünyasındaki katılımı ve liderlik rolleri, cinsiyet çeşitliliği açısından oldukça önemli. Katılım seviyesinde ise biraz daha yolumuz olduğu düşünüyorum. Fintek sektöründeki kadın liderler üzerine yapılan araştırmalar sektördeki cinsiyet çeşitliliğinin önemini vurguluyor. Bir yandan da her sektörde olduğu gibi daha fazla çaba gerektiğini de bizlere gösteriyor.

Kadın liderlerin fintek sektöründe değerli etkileri var. Bunların içinde özellikle inovasyonu teşvik etmeleri birinci sırada diyebiliriz. Biliyoruz ki kadın liderler, farklı bakış açıları ve yönetim tarzlarıyla iş ortamında çeşitliliği destekleyebiliyorlar.

 

Ülkemizde ve dünyada fintek sektöründe başarılı gördüğünüz, öne çıkan kadın liderler ve girişimler var mı?

Dünya ve ülkemiz genelinde, fintek sektöründe başarılı olan birçok kadın lider bulunmaktadır. Benim özellikle çalışmalarından en çok etkilendiğim, 2016 yılından itibaren takip ettiğim Anne Boden idi. Starling Bank kurucusu. Birleşik Krallık’ta bir banka kuran ilk kadın ve üstelik Dijital banka platformu. Finansal teknolojiye katkılarından dolayı MBE ödülü sahibi… Bugün bile Birleşik Krallık’ta fintek sektöründe cinsiyet çeşitliliğini artırmaya yönelik çeşitli girişimler ve kampanyalar devam etmektedir. Sadece yatırım almada bile cinsiyet temelli zorluklar yaşanılan bir ekosistemde aldığı ciddi yatırımlarla bile zincirleri kıran Gerçek bir Lider.

 

Kadınların finansal teknolojilerin geleceği üzerinde ne tür bir etki yapabileceğini düşünüyorsunuz?

Finans teknolojisi, finansal hizmetler ve teknolojinin kesişiminde bulunan dinamik bir sektör. Kadınların bu sektördeki katılımı, doğalarında bulunan çeşitlilik ve farklı bakış açıları getirebilme kabiliyetleri sayesinde inovasyonu teşvik edebiliyor.

Bir de sektördeki cinsiyet çeşitliliğini artması, şirketlerin daha etik, dengeli ve rekabetçi olmalarına yardımcı olabilir…

 

Finansal teknoloji sektöründeki kadın temsili neden önemli? Bu temsil sektörün genel başarısını nasıl etkiliyor?

Kesinlikle sektörün genel başarısını olumlu bir şekilde etkilemektedir. Yalın bakarsak, Kadınlar ve erkekler arasında farklı bakış açıları, farklı düşünce tarzı en bilinen durumdur. Bu çeşitlilik inovasyonda şirketlerin daha yaratıcı ve çeşitli çözümler bulmasına olanak kesinlikle tanımaktadır. Benim aslında kendi şirketimde de çok gözlemlediğim diğer bir başlık ise Müşteri ihtiyaçlarına duyarlılık. Kadınların finansal teknoloji ürünleri ve hizmetleri tasarlarken, geniş bir müşteri kitlesine hitap etmeleri çok daha olası. Ve tabi Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda liderlik yapılarak diğer sektörlere örnek olunmasına katkıda bulunabiliriz.

 

Finansal teknoloji sektöründe kadınların karşılaştığı en büyük zorluklar neler? Bu zorlukların üstesinden gelmek için neler yapılabilir?

Kadınlar her sektörde olduğu gibi Fintek sektöründe de çeşitli zorluklarla karşılaşabiliyorlar. Kurulan masalara gerçek anlamda karar verici olarak oturamıyorlar. Zorluklardan sadece birkaç başlık özetlersek;

-Kadınların liderlik pozisyonlarında ve yönetim kadrolarında az temsil edilmeleri.

-Bir Kadın Girişimci ise Yatırım ve Finansman erişiminde eşit destek alamamak.

-Cinsiyet Temelli ayrımcılık .

Zorlukların üstesinden gelebilmek için Şirketlerin Fırsat eşitliği politikalarını düzenlemesi, Bilinçlendirme için Mentörlük, Eğitim ve benzeri bir sürü klasik başlık söyleyebiliriz. En önemlisi bulunduğunuz ortamda cinsiyet temelli ayrımcılık farkettiğinizde görmezden gelmemek. Görmezden gelmeyerek bir insanın hayatının nasıl değiştireceğinin ötesinde bir kültürün oluşmasında nasıl katkı sağlanabilineceğini anlamalarını sağlamak .

 

Sektördeki terfi süreçlerinin şeffaflığı ve bu süreçlerin kadın çalışanlar üzerindeki etkisi konusunda ne tür iyileştirmeler önerirsiniz?

Şirketler, terfi süreçlerine çeşitlilik ve cinsiyet eşitliği hedeflerini entegre etmelidir. Bu hedefler, kadın çalışanların liderlik pozisyonlarına yükselme şanslarını artıracaktır. Kesinlikle, terfi süreçlerinin sonuçları düzenli olarak gözden geçirilmeli ve bu hedeflere ulaşma konusunda şeffaf bir hesap verebilirlik oluşturulmalıdır. Performans Değerlendirmeler sadece ast üst ilişkisi seviyesinde bırakılmamalı, etki ettikleri her nokta için kriterler belirlenerek şeffaflığı mümkün oldukça arttırılmalıdır.

 

Kadınların finansal teknoloji sektöründe daha üst düzey rollerde temsil edilmesi için şirketler ve organizasyonlar ne gibi adımlar atmalı?

Mentorluk ve Koçluk Programları ile  kadın çalışanlara bireysel destek sağlayarak kariyer gelişimlerini teşvik edebilir. Bu programlar, kadınların liderlik rollerine hazırlanmalarına yardımcı olabilir. Açıkcası Programların derinliği ve kapsayıcılığı oldukça önemli. Sadece başarı hikayelerinin anlatıldığı workshoplar değil, gerçek durumsal stratejik çalışmalar ile vizyon katılabilecek derinlik ve kapsamda olması gerekli.

 

Finansal hizmetlerde daha fazla kadın yetiştirmek ve bu alana kazandırmak için hangi tür eğitim ve gelişim fırsatlarına ihtiyaç var?

Aslında Finansal hizmetlere daha fazla kadın yetiştirmek, katılımını artırmak için meslek liselerinden başlayarak, üniversitelerde ön lisans ve lisans kapsamında eğitim ve programlar var. Farklı olarak gençlerin finans ve teknoloji alanının kesiştiği bu sektör hakkında üniversite tercih aşamasında, kariyer günleri etkinliklerinde daha bilgilendirici çalışmalar organize edilebilinir. Aslında benim hayalim farklı meslek gruplarından emekli olmuş, iş hayatının içerisinde devam etmek isteyen kadınlara finans ekosisteminde yer verebiliriz. Bunun için daha yalın ve yeni dijitalleşen finans dünyasını da kapsayıcı ek eğitim programları eklenebilir, eğitimleri iş hayatında içinde yer alan profesyonellerde dönem dönem örnek projelerle katılım sağlayabilir ve vizyon açabilir. Eğitim sonrasında iş garantisi, işe yerleşim sonrasında katkı ve performansın takip edilebileceği kurumların kendi içlerinde çeşitli stratejiler ve politikalar düzenlenebilinir.

 

Liderler, şirket içinde cinsiyet eşitliği hedeflerini desteklemek için ne tür sorumluluklar almalı? Bu hedeflere ulaşmak için hangi politikalar uygulanabilir?

Liderler, şirket içinde cinsiyet eşitliği hedeflerini desteklemek ve teşvik etmek için bir kurum kültürünün oluşmasını sağlayacak düzenlemeler ile sürece sahip çıkmalıdır. Bu da herkesin eşit fırsatlara ve saygıya sahip olduğu bir ortamın yaratılmasını da içerir. Hedeflerine ulaşmak içinde Ayrımcılığı önleme politikaları, üst yönetim ve yönetim kurulunda cinsiyet çeşitliliğini desteklendiğini gösteren eşit sayıda koltuk ve yetkilendirme başlangıç noktası olabilir. Bu çözümler biraz daha bizim ve teknoloji ekosistemi içerisinde yapılabilinir olsa da tüm sektörlerde çalışan kadınları düşünürsek eğitim ve farkındalık programları genele yayılmış belirleyici ve zorunlu politikaların uygulamaya alınması ile başlangıç sağlayabiliriz.

 

Finansal teknoloji sektöründe kadınlar için açık kapılar yaratma konusunda sizce hangi yaklaşımlar benimsenmeli?

Sadece içselleştirme. Kadının yeteneklerinin, yaratıcılığının, katma değerinin içselleştirilmesi.