Colendi Kurucu Ortağı ve CEO’su Bülent Tekmen, 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı.
2024’te Dijital Bankacılık ile Büyüyeceğiz!
2024’ün, farklı iş modellerimiz ile yine bankalar, finansal kurumlar, tüketici markaları ile el ele verip, 1 milyar kullanıcıya ulaşmak için büyümeye devam edeceğimiz bir yıl olacak. Colendi, gelecek sene de finansal servislere ulaşamayan tüm kullanıcılara dokunmak için çalışmaya devam edecek.
2023 yılı, iyisiyle kötüsüyle hareketli geçti. Karşımıza her zamankinden farklı, yeni yeni zorluklar çıkmış olsa da hedeflerimize ulaşmanın verdiği mutluluğu yaşıyoruz. Fintek sektörü için de problemlerin yaratıcılığa sürüklediği, zorlu ve başarılı bir yıl oldu. Özellikle 2023’ün ilk yarısı, fintekler için hem küresel hem de yerel düzeyde zorlu geçti. Rusya-Ukrayna çatışmasının tetiklediği Avrupa merkezli ve tüm dünyayı etkileyen enflasyon ve faiz döngüsü ile karşılaştık. Signature Bank ve Silicon Valley Bank gibi büyük bankaların bile ayakta durmakta zorlandığı bir yıl oldu. Durum ne kadar olumsuz görünse de yaşadığımız sorunlar bizi yeni nesil çözümler üretmeye zorladı.
McKinsey’nin Ekim 2023 fintech raporuna göre, 2022 yılında fintekler, küresel bankacılık sektörünün net gelirinin yüzde 5’ini oluşturuyordu. Bu oranın, 2028 yılına kadar 400 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor; bu da 2022 ile 2028 yılları arasında fintek gelirlerinde yıllık yüzde 15’lik bir büyüme oranının beklendiğini gösteriyor. Bu büyüme, aslında geleneksel bankacılık sektörünün yaklaşık yüzde 6’lık büyüme oranının üç katı anlamına geliyor.
Bu büyümenin ana kaynağı olarak belirtilen coğrafyalar gelişmekte olan pazarlar: Afrika, Asya-Pasifik (Çin hariç), Latin Amerika ve Orta Doğu… Geçtiğimiz yıl fintek küresel gelirlerinin yüzde 15’ine sahip olan bu bölgeler, 2028 yılına kadar toplamda yüzde 29’luk bir paya ulaşacak. Bu, dikkate değer bir artış… Şu an dünya çapındaki fintek gelirlerinin yüzde 48’ini oluşturan Kuzey Amerika’nın payının ise 2028 yılına kadar yüzde 41’e düşmesi öngörülüyor. Türkiye’nin de gelişmekte olan pazarlar içinde yer aldığını biliyoruz. Dolayısıyla artan eğilim, Türkiye’de de fintek sektörünün aldığı büyüme payını hızlandırıyor. Özellikle son dönemlerde ekonomik verilerin olumlu yönde değişmesiyle Türkiye, yatırımcılar için yeniden bir cazibe merkezi olmaya başladı.
Gelişmekte olan pazarlarda fintek penetrasyonunun hızla artmasının önemli bir nedeni, bu ekonomilerin birçoğunda geleneksel bankacılık hizmetlerine erişim eksikliği ve bankasız büyük bir nüfusun varlığıdır. Fintekler, bu karşılanmamış ihtiyaçları giderme konusunda önemli bir boşluğu dolduruyor. Örneğin Brezilya’da yetişkin nüfusun yüzde 46’sı Latin Amerikalı fintek bankası Nubank’ı kullanıyor. Türkiye’de de dijital bankacılık finans piyasasında yeni bir rol üstlenmeye başlıyor. Böylece hem büyük bir potansiyel hem de büyük bir yatırım fırsatı sunuyor.
Piyasalardaki bu etkiler, alternatif iş modellerine yönelimi artıran bir yıl yaşamamıza sebep oldu. Gömülü finans hizmetlerine olan global talepte büyük bir artış gözlendi. Özellikle, fintek sektörünün içinden ve dışından ‘şimdi al sonra öde’ modeline olan ilgi dikkat çekiciydi. Bu ilginin arkasında, küresel nakit akışı sorunları ve faiz/resesyon politikalarının büyük etkisi yatıyordu. Ayrıca, sektördeki regülasyonlar yeniliklere ayak uydurmak için gelişim süreçlerinden geçti. Birçok devlet kurumunun yeni finans teknolojilerine başarılı bir şekilde adapte olduğunu gözlemliyorum. Regülasyonların yürürlüğe girmesi, bizim gibi sektör oyuncularının stratejilerinde büyük etki yarattı. Artık ölçeklenme ve büyüme hedeflerimizde regülasyonların çok daha belirgin bir yeri var.
Colendi olarak, piyasalarla uyumlu ve oldukça hareketli bir yıl geçirdik; farklı alanlarda hız kesmeden ilerledik. BaaS hizmetlerimizde lokal olarak büyürken yeni iş birliklerine imza attık ve bünyemize yeni ortaklıklar ekleyerek hizmet portföyümüzü genişlettiğimiz bir yıl oldu. 2023’te, ‘şimdi al sonra öde’ modeline dayalı kredilerimiz ve kredi pazar yerimiz, gömülü sigorta ve gömülü yatırım işlerimizle daha geniş kullanıcı kitlelerine ulaşarak marka bilinirliğimizi artırdık ve güçlü bir talep yarattık. Migros ve Turkcell gibi büyük şirketlerle geliştirdiğimiz platform ortaklıkları sayesinde 18 milyondan fazla kullanıcıya ulaştık. Finansal okuryazarlığı geniş kitlelere yayma hedefimizde önemli mesafeler aldık. Tüm platformlarımız üzerinden kullanıcılarımızla etkileşimde bulunarak, onların ihtiyaçlarına uygun finansal ve yardımcı hizmetleri sunduk. Ayrıca, kullanıcı deneyimi odaklı verileri analiz ederek, bünyemize iki yeni girişim katma sürecine başladık. TÜBİTAK desteğiyle kurduğumuz Yerinde Ar-Ge merkezimizde, fintek sektöründe öncü projeler geliştirirken, entelektüel sermayemizi en değerli varlığımız olarak gördüğümüz istihdam alanlarında kullanıyoruz. Türkiye’nin ve bölgenin ilk dijital kökenli bankası olan ColendiBank için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Kullanıcının ihtiyacına doğru yanıtı verebilmek için sağlam ve kararlı adımlarla ilerliyoruz.
Birçok ülkenin dijital para sürecine odaklandığı geçen yıl, defter mutabakat sağlayıcı kuruluşumuz SETL için de hareketli bir başlangıç yaptı ve bu tempo devam etti. New York Fed, Citibank, Wells Fargo ve US Bancorp gibi dünyanın önde gelen finans kuruluşları ve devletlerle çalışmalar yaptık. 2023’ün yoğun geçmesinin ardından, CBDC çalışmaları açısından 2024’ün daha da yoğun ve talebin arttığı bir yıl olacağını imzaladığımız anlaşmalarla şimdiden öngörebiliyoruz.
2024, farklı iş modellerimizle bankalar, finansal kurumlar ve tüketici markalarıyla iş birliği yaparak, 1 milyar kullanıcıya ulaşmayı hedeflediğimiz bir yıl olacak. Piyasadaki sıkılaşma politikaları ve faiz, resesyon, enflasyon endişeleri kullanıcıları giderek daha alternatif ve güvenli finans araçlarına yönlendiriyor. Bu bağlamda Colendi, gelecek yıl da finansal hizmetlere erişemeyen tüm kullanıcılara ulaşarak onlara hizmet etmeye devam edecek.