BulutTahsilat Kurucu Ortağı & Genel Müdürü Mehmet Öztürk ile Fintechtime Ocak 2024 sayısı için gerçekleştirdiğimiz kapak röportajı yayında.

Finansal ürün ve hizmetler ile teknolojiyi bir araya getirerek müşterilerini Açık Bankacılık ile tanıştıran ve finansal süreçlerini daha verimli hale getiren BulutTahsilat’ın yol haritasını ve gelecek hedeflerini BulutTahsilat Kurucu Ortağı & Genel Müdürü Mehmet Öztürk’ten öğrendik.

 

BulutTahsilat ile okurlarımızı yakınlaştırabilir misiniz? Sektörde nasıl konumlanıyorsunuz? Şirket yapınız ve öne çıkan çözümleriniz hakkında bilgi alabilir miyim?

2009 yılında Avrupa Birliğinde düzenlenen Ödeme Hizmetleri Yasası kapsamında neler yapabiliriz düşüncesiyle hareket ederek 2010 yılından itibaren Ülkemizin ilk Açık Bankacılık uygulamalarını geliştirmeye başladık ve BulutTahsilat markasını yarattık.

Açık Bankacılık uygulamaları, müşterilerin bankacılık hizmetleri beklentileriyle şekillenen ve esnek süreçlere sahip olan iş modeli nedeniyle ilgi çekmektedir.

Tüm bankacılık işlemlerini bir arada toplamayı hedefleyen ve işlem yapılmasına imkan veren Açık Bankacılık yapısı pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de 1 Aralık 2021 tarihi itibariyle resmi olarak gündemimize giren bir konudur. 

BulutTahsilat olarak finansal ürün ve hizmetler ile teknolojiyi bir araya getirerek müşterilerimizi Açık Bankacılık ile tanıştırıyor ve finansal süreçlerini daha verimli hale getirmek amacıyla yardımcı oluyoruz. Müşterilerimize kullanımı kolay ve kullanıcı dostu bir platform sunarak kullanıcı geri bildirimlerini ön planda tutuyor ve çözümlerimizi sürekli olarak geliştiriyoruz. 

BulutTahsilat, bugün Türkiye’nin finansal veri sağlayıcısı olarak öncü bir konumda bulunuyor. Avrupa Birliği Ödeme Hizmetleri Kanunu’nun Türkiye’deki ilk uygulayıcısı olmaktan gurur duyarak sunduğumuz çözümlerle bankacılık süreçlerini modernize etme ve kolaylaştırma konusunda sektördeki liderliği üstleniyoruz. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde birçok şirket ve kuruluşa hizmet vererek güvenilir bir iş ortağı olma statümüzü güçlendiriyoruz.

BulutTahsilat oldukça dinamik ve yenilikçi bir yapıya sahip. Öne çıkan çözümlerimiz arasında; tüm bankaların hesap hareketlerini tek bir ekranda görüntüleyerek kullanıcıya pratik bir deneyim sunan ONLINE BANKA modülü, tüm bankaların DBS sistemlerini tek bir ekranda görüntüleyip yönetmeyi sağlayan ONLINE DBS modülü, birden fazla bankadan aynı anda çok sayıda Havale ve EFT işlemini gerçekleştirmeyi mümkün kılan ÇOKLU PARA TRANSFERİ modülü, fiziki ve sanal poslardan geçen tüm işlem hareketlerine ait detaylı bilgi sunan POS DETAY RAPOR modülü, tüm banka ve Ödeme Kuruluşlarına ait Sanal POS servisleri için hazır alt yapı sağlayan SANAL POS ALTYAPI modülü yer almaktadır. Müşterilerimizin taleplerini ve ihtiyaçlarını dinliyor, ürünlerimizi her geçen gün daha da çeşitlendiriyoruz.

 

 

BulutTahsilat’ın 2023 yılı performansını nasıl değerlendiriyorsunuz? Hedeflerinizin ne kadarını gerçekleştirdiniz?

BulutTahsilat Kurucu Ortağı & Genel Müdürü Mehmet Öztürk "Açık Bankacılık ve fintek alanlarında sunduğumuz yenilikçi çözümlerle sektöre yön veriyoruz."

BulutTahsilat Kurucu Ortağı & Genel Müdürü Mehmet Öztürk “Açık Bankacılık ve fintek alanlarında sunduğumuz yenilikçi çözümlerle sektöre yön veriyoruz.”

2023 yıl sonu için belirlediğimiz hedeflerimizi, yılın henüz ilk yarısında yakalamış olmanın mutluluğunu yaşadık. Yılın başlangıcında belirlediğimiz hedefleri aşıp, satış rakamlarımızı %92 oranında arttırarak 4.800’ün üzerinde kurumsal müşteriye ulaştık. Bu rakam, sektördeki liderliğimizi pekiştirmemize ve pazardaki etkinliğimizi daha da güçlendirmemize olanak sağladı.

2023 yılı boyunca yoğun bir pazarlama ve müşteri ilişkileri yönetimi stratejisiyle birçok yeni müşteri kazandık. Bu sayede müşteri portföyümüzü genişleterek ve rekabet avantajımızı daha da güçlendirerek işimizi daha ileriye taşıdık.

Şirketimizin şimdiye kadar elde ettiği tüm başarıların temelini oluşturan ve katkı sağlayan değerli ekip arkadaşlarımızı tebrik ederim.

Açık Bankacılık ve fintek alanlarında sunduğumuz yenilikçi çözümlerle sektöre yön vermekteyiz. Teknolojik gelişmelerle uyumlu ürün ve hizmetlerimiz sayesinde, müşterilere benzersiz bir deneyim sunarak sektörde fark yaratmaktayız.

Müşteri memnuniyeti odağımız ile müşterilerimizin tüm finansal ihtiyaçlarını zengin ürün yelpazemizle karşılıyoruz. Müşteri geri bildirimlerini dikkate alarak sürekli iyileştirmeler yapıyor, bizim için en önemli konu olan müşterilerimizin memnuniyetini kazanmaya devam ediyoruz. 

Müşterilerimizin talepleri doğrultusunda geliştirdiğimiz en yeni ürünümüz ONLINE DBS ile (Doğrudan Borçlandırma Sistemi) 21 banka entegrasyonu sayesinde DBS sistemlerinin tek ekranda görüntülenmesini ve yönetilmesini sağlıyoruz. Aynı anda çok sayıda bankaya online servisler üzerinden faturaları gönderiyoruz. Bayilerinin tüm bankalardaki kullanılan ve kullanılabilir limitlerini online olarak raporluyoruz. Müşterilerimizin bankalardaki tahsil edilmeyi bekleyen faturalarını göstererek, tahsilat vadelerinin önceden bilinmesini sağlıyoruz. Böylelikle ileriye dönük nakit akışlarını planlamalarına yardımcı oluyoruz.

2023 yılında Sanal Pos Gateway projemizi de hayata geçirdik. Bu yeni Projemiz ile Bankaların yanı sıra Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları ile de bir entegrasyon yaparak, müşterilerimizin talep ettiği tüm Sanal Pos Sağlayıcılarını tek bir merkezden kusursuz bir şekilde yönetilebilir hale getirdik.

Akıllı yönlendirmeler ve uyumlu entegrasyon sayesinde müşterilerimize sorunsuz bir ödeme deneyimi sunuyoruz. Bu entegre yaklaşım, müşterilerimizin giderlerini azaltarak karlılıklarını arttırıp verimliliklerine katkı sağlamaktadır.

 

Açık Bankacılık ve Gömülü Finans uygulamaları konusunda nasıl bir vizyonunuz var? Bu alanlarda sunduğunuz avantajlardan bahsedebilir misiniz? Sektördeki yönelim hakkında neler düşünüyorsunuz?

Mevcutta sunduğumuz hizmetler dolayısıyla Açık Bankacılık ve Gömülü Finans kavramları bizim iş alanımızı ifade ediyor. Bu alanlarda Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri her zaman yakından takip ediyor ve müşterilerimize sunabileceğimiz her türlü yenilik ve teknolojiyi araştırıp geliştirmeye çalışıyoruz. ERP ve Muhasebe Programları, teknoloji geliştirici firmalar, ödeme hizmetleri sağlayıcıları ve RPA geliştirici firmalar ile birçok farklı alanda çözüm ortaklıkları yaparak müşterilerimize Açık Bankacılık ve Gömülü Finans alanında 360 derece hizmet sağlıyoruz. Güçlü entegrasyonlar ile finansal işlemlerini erişilebilir ve sorunsuz hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bu sayede müşterilerimize hızlı işlem yapabilme yeteneği ve daha düşük maliyetler ile daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmuş oluyoruz.

Yönelim konusuna gelecek olursak tabii ki sektörde entegre çözümler ve 360 derece çözüm sunabilen hizmetlere olan ihtiyacın arttığını gözlemlemekteyiz. Bu durumun Açık Bankacılık ve Gömülü Finans uygulamalarına çeşitlilik getireceğini düşünüyoruz. Ortaya çıkan trendler ve gelişmeler sayesinde finans sektörünün daha açık, esnek ve müşteri odaklı olmaya evrildiğini görmeye devam edeceğiz.

 

Tüm bankaların hesap hareketlerinin tek ekrandan görüntülenmesini ve yönetilmesini sağlayan “Online Banka” ürününüz ile hangi avantajları sunuyorsunuz? Pazar payınız, entegrasyon süreçleri ve sunduğunuz paketler hakkında bilgi alabilir miyim?

BulutTahsilat Kurucu Ortağı & Genel Müdürü Mehmet Öztürk "Açık Bankacılık uygulamalarını kendi ülkelerinde deneyimlemiş olan Uluslararası şirketlerin Türkiye’ deki tek tercihi konumundayız. Bu topraklardan doğmuş ve yükselmiş bir değer olarak, yurtdışında da söz sahibi olabilecek çalışmalar yapmak istiyoruz."

BulutTahsilat Kurucu Ortağı & Genel Müdürü Mehmet Öztürk “Açık Bankacılık uygulamalarını kendi ülkelerinde deneyimlemiş olan Uluslararası şirketlerin Türkiye’ deki tek tercihi konumundayız. Bu topraklardan doğmuş ve yükselmiş bir değer olarak, yurtdışında da söz sahibi olabilecek çalışmalar yapmak istiyoruz.”

Tek ekranda hesap hareketlerinin gösterilmesi, müşterilere büyük bir kullanım kolaylığı ve finansal şeffaflık sağlar.

Bu yaklaşım, kullanıcıların hesaplarının güncel durumunu hızlıca anlamalarına ve finansal aktivitelerini daha etkili bir şekilde yönetmelerine olanak tanır. Ayrıca, tek ekranda sunulan hesap hareketleri, müşterilere anlık finansal bilgilere hızlı erişim imkânı sağlar. Bu sayede, müşteriler hem finansal durumlarını daha iyi takip edebilir hem de mali kararlarını daha bilinçli alabilirler.

Katma değer yaratan diğer önemli yetenekleri arasında; tüm şirket hesaplarının bakiyelerine real time-online şekilde ulaşabilme, farklı filtreleme yöntemleri ile diledikleri hesapların ekstrelerine ulaşabilme ve hatta bankalardan geçmişe dönük ekstre talepleri sırasında dilekçe formalitelerine takılmadan ekranlar üzerinden anlık istenilen verilerin alınmasına imkân sağlar. Böylelikle personellerin vakitten tasarruf sağlamalarına ve olası kullanıcı hatalarının önüne geçmelerine hizmet eder. Hesapların görüntülenmeleri sayesinde cari senkronizasyonu ile bankadan gelen verilerin kusursuz ve otomatik muhasebeleşmesine olanak sağlar.

 

Dijital bankacılık hizmetleri arasında yer alan DBS (Doğrudan Borçlandırma Sistemi) yönetiminin tek ekranda toplanması, finansal işlemlerde ne gibi avantajlar sunuyor? Bu alana yönelik çözümünüz konusunda da bilgi alabilir miyim?

Doğrudan Borçlandırma Sistemi, yaygın bayi ve satış ağına sahip firmaların, faturalanmış alacaklarının otomatik tahsilatını sağlayan bir nakit yönetimi ürünüdür.

DBS sistemi Türkiye’de birçok global ve yerel firmanın kullandığı, özellikle tahsilat riskinin olmaması sebebiyle firmalar tarafından tercih edilen finansal çözümdür. Firmaların bayilerine ya da müşterilerine kesmiş olduğu faturalarının tahsilatını banka garantörlüğünde vadesi geldiğinde otomatik sağlamaları ve tahsilatlarındaki risk unsurunu en aza indirerek gerçekleştirmeleri DBS sisteminin en önemli avantajıdır.

ONLINE DBS ürünümüz ise firmaların faturalarını banka bazlı yüklemelerini tamamen ortadan kaldırmakta, tüm fatura-banka-tahsilat-iptal gibi süreçleri otomatikleştirmekte ve firmanın operasyonel iş yükünü azaltmaktadır. Böylelikle nakit yönetimini kolaylaştırarak nakit akışının düzenli bir şekilde takip edilmesini sağlamaktadır.

BulutTahsilat ONLINE DBS modülümüzle müşterilerimiz bankaların farklı DBS şablonları ile uğraşmak yerine tek bir ekrandan banka ayrımı yapmaksızın faturalarını toplu olarak yükleyebilmekte ve yüklemiş oldukları faturaların akıbetini online olarak kontrol ederek tahsilat akışını tamamen sorunsuz bir şekilde yürütebilmektedirler. DBS müşterilerinin limitlerini online olarak takip edip, faturalarını ödeyememe riski olan bayi ve müşterilerini anında analiz edebilmektedirler. Firma banka ayarlarını tek bir tıkla anlık değiştirebilmekte ve tercihlerine göre bankaları bazında özel ayarlar ile tahsilat seçeneklerini rahatlıkla yönetebilmektedir. En önemlisi de sistemin tüm ERP programları ile entegre olabilmesi, tahsilatların otomatik olarak muhasebeleşmesi, finans ekiplerinin zamandan ve iş gücünden büyük oranda tasarruf etmelerini beraberinde getirmektedir.

 

Para transferi sektör için oldukça heyecan verici ve rekabetin yoğun olduğu bir alan. Siz de bu alanda Çoklu Para Transferi çözümünüzle öne çıkıyorsunuz. Bu çözümünüze ilgi nasıl, neleri hedefliyorsunuz?

BulutTahsilat Kurucu Ortağı & Genel Müdürü Mehmet Öztürk "BulutTahsilat yerli ve milli imkanlar ile geliştirilen, bu ülkenin değerli araştırmacı ve mühendislerinin elinde şekillenen, hepimizin gurur duyacağı dünya ölçeğinde bir Açık Bankacılık Platformu olarak müşterilerine değer sunuyor."

BulutTahsilat Kurucu Ortağı & Genel Müdürü Mehmet Öztürk “BulutTahsilat yerli ve milli imkanlar ile geliştirilen, bu ülkenin değerli araştırmacı ve mühendislerinin elinde şekillenen, hepimizin gurur duyacağı dünya ölçeğinde bir Açık Bankacılık Platformu olarak müşterilerine değer sunuyor.”

 

Çoklu Para Transferi, müşteriler ile tanıştırıldığı ilk günden itibaren oldukça rağbet gören ürünlerimizden biri. Ürünümüzü kullanan firmalar Dijital Talimat Yönetim sistemi ile tanışmış oluyorlar. Talimat dokümanının ve talimata ait ödeme detayların tamamen dijitalleştirildiği, çağımızın gerekliliklerine uygun hızlı, güvenli, pratik ve inovatif bir transfer metodundan bahsediyoruz. Büyük ölçekli, finansal operasyonları yüksek olan, özellikle tedarikçilerine, bayi ve müşterilerine sürekli ödeme çıkan firmalar ön planda olmak üzere tüm firma ve sektörlere bu ürünümüzle hitap edebilmekteyiz.

Ürünün çalışma mantığı kullanıcıların BulutTahsilat’a güvenli bir şekilde erişim sağlaması ve yetki seviyesindeki tüm onayları dijital olarak tamamlayarak, hızlı bir şekilde para transfer işlemlerini gerçekleştirmesidir. Böylelikle klasik yöntemlerdeki süreci yavaşlatan prosedürel süreçlerin tamamen önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Kısaca müşterilerin finansal iç prosedürlerini dikkate alarak ve farklı onay mekanizmaları ile çeşitli yetkilendirmeler kullanmasını sağlayarak güvenli bir şekilde para transferi işlemlerini gerçekleştirmelerine ortam sağlıyoruz.

Güvenliğin yanı sıra, para transferi sürecini de hızlandırmak ve tek ekrandan tüm bankalara ait çıkış işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi de firmalar için oldukça önemli. BulutTahsilat üzerinde firmaların işlemlerini kolaylaştırabileceği, sürekli ödeme yaptıkları müşteri bilgilerini kaydedecekleri ya da akşam saatlerinde tüm bakiyelerini tek hesaplarında toplamayı hedeflediklerinde süreçlerini kısaltabilecekleri çözümler sunmaktayız.

Tüm modüllerimizde olduğu gibi API desteği sağlayarak firmaların işlemlerini ERP, CRM ya da InHouse yazılımlar üzerinden gerçekleştirmelerine yardımcı olmaktayız.

 

Tek ekrandan POS işlem hareketlerini yönetme yeteneği, özellikle finansal yönetim ve muhasebe süreçlerinde işletmelere hangi özel faydaları sağlıyor? Bu sistem sayesinde sağladığınız en büyük verimlilik artışları konusunda neler söylemek istersiniz?

İster fiziki POS terminalleri ister internet ortamındaki sanal POS alt yapısı, banka ve kredi kartı ile ödeme almanın bilinen en yaygın yöntemi olarak kabul edilmektedir. Pos süreçlerinin prosedürlere göre yönetilmesi, düzenlenmesi ve iş döngüsünün her adımında izlenmesi gerekir. Pos sürecini iyi takip edebilen şirketler, satışlarını arttırabilir kâr zarar analizlerini verimli bir şekilde kontrol edebilirler.

POS DETAY RAPOR modülümüz ile şirketlere tüm pos süreçlerinin yönetimini tek ekranda kolaylıkla kontrol edebilme ve şirket hedeflerine yönelik finansal analizler yapabilme imkanı sağlamış oluyoruz.

Firmalarımız geleceğe yönelik nakit akışlarını valör tarihli raporlarımızdan, bankaların hesaplarına dönüşünü gerçekleştirdiği tüm işlemleri Dönüş Raporları alanımızdan takip etmektedirler.

Firmaların kart işlemlerini hangi poslardan geçirdiğini, bankaların her işleme uyguladığı komisyon oranlarının takibini, komisyon sonrasında dönecek olan net tutarları, şubelerinin cirosal oranlarını tek tıkla kontrol edebildiği ve hatta dinamik rapor ekranlarımız ile dönemsel artış ve azalışların takibinin yapılabildiği oldukça beğenilen ekranlar sunuyoruz. Kart kullanım analizi ile doğru kampanya kurgularının oluşturulabildiği ve bununla birlikte satış, ceza ve iade işlemlerinin ayrıştırarak ekstra katlanılan maliyetlerin anında tespit edilebildiği raporlara sahibiz. 

Şirketlerin büyümesi mevcut maliyetlerin azaltılması ile de mümkün oluyor. BulutTahsilat POS DETAY RAPOR, pos maliyetlerinin analizde çok önemli bir rol oynuyor. Pos hareketlerinin tüm ERP ve muhasebe sistemlerine otomatik aktarımını sağlayarak firmaların zaman tasarrufu elde etmesini sağlıyor ve kullanıcı hatalarından doğabilecek tüm zararların da önüne geçmiş oluyoruz.

 

Sunduğunuz Sanal POS ALTYAPI ürününüz hakkında da bilgi alabilir miyim?

SANAL POS ALTYAPI modülümüzle birlikte firmaların bankalardan temin etmiş oldukları Sanal Poslara ve önde gelen Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarına entegre altyapı hizmetimiz ile B2B, B2C ya da e-ticaret platformlarından bilgi alışverişini kolaylıkla sağlayabilmekteyiz. Firmalar tahsilat işlemlerini BulutTahsilat portalı üzerinden ya da entegrasyon olması durumunda kullanmak istedikleri platformlar üzerinden gerçekleştirebilmektedirler.

Süreç açısından konuşmak gerekirse, tahsilat işlemlerini direkt BulutTahsilat üzerinden veya SMS, Mail ve QR kod linki oluşturarak ortak ödeme sayfası üzerinden gerçekleştirebilirler. Sistem üzerinde yapılan tüm işlemler 3D Secure ile desteklenmektedir. Böylelikle hem firma hem de müşteriyi koruyan bir yapımız olduğunu da belirtebiliriz. 

Firmaların bayilik yapıları olması durumunda bayilerine kullanıcı açabilir ve bayiler ana firmaya ödemelerini sistem üzerinden gerçekleştirebilirler. ERP entegrasyonu olması durumunda bayi açık faturalarına sistemden ulaşabilir ve ister tekil isterse toplu olarak fatura ödemelerini gerçekleştirebilir. Online Bayi Tahsilat Sistemi adını vermiş olduğumuz bu yapı, Bayi – Alt Bayi – Alt Alt Bayi yapısını desteklemekte ve binlerce firma tarafından kullanılmaktadır.

Sistemin en güzel yapılarından biri ise “Akıllı Yönlendirme (smart routing)” adını verdiğimiz özelliğimizdir. Bu özellik ile firmalar, giriş yapılan kartın özelliğine göre özelleştirilebilir pos yönlendirme özelliğinden yararlanabilmektedirler.

İptal – İade işlemlerinin sistem üzerinden yapılması, dövizli tahsilat seçenekleri, kart saklama, periyodik çekimler vb… gibi onlarca özellikle sektörün ihtiyaç duyduğu tüm seçenekleri tek bir modül üzerinden karşılayabilmelerine imkan sunuyoruz.

 

2024 yılı hedeflerinizde neler var? Müşterilerinize hangi yenilikleri sunmaya hazırlanıyorsunuz? BulutTahsilat’ın orta ve uzun vadeli planlarında nasıl bir yol izleyeceksiniz?

 

 

BulutTahsilat yerli ve milli imkanlar ile geliştirilen, bu ülkenin değerli araştırmacı ve mühendislerinin elinde şekillenen, hepimizin gurur duyacağı dünya ölçeğinde bir Açık Bankacılık Platformu olarak müşterilerine değer sunuyor.

Şüphesiz ki mevcut müşterilerimize sunduğumuz hizmetlerin devamlılığını sağlamak ve müşteri adedini arttırmak öncelikli hedeflerimiz olacaktır.

Banka, Ödeme Kuruluşları ve diğer finansal hizmet sağlayıcıların sunduğu API çeşitliği arttıkça, düşündüğümüz yeni ürünleri piyasaya sunmak için çalışmalarımız olacaktır. Kısaca firmaların ihtiyaç duyduğu tüm ödeme ve tahsilat süreçlerine yönelik çözümler sunma azmindeyiz. Tüketici ve tedarikçi finansmanı ve firmaların ticari kredi kartlarına ilişkin işlem hareketleri için projeler geliştirme konusunda çalışmalarımız devam etmektedir.

Açık Bankacılık uygulamalarını kendi ülkelerinde deneyimlemiş olan Uluslararası şirketlerin Türkiye’ deki tek tercihi konumundayız. Bu topraklardan doğmuş ve yükselmiş bir değer olarak, yurtdışında da söz sahibi olabilecek çalışmalar yapmak istiyoruz. Bunu da başaracağımıza olan inancımız tamdır. Bize inanan ve güvenen tüm müşterilerimize teşekkür ediyor, şahsım ve ekibim adına kendilerine şükranlarımızı sunuyorum.