Finberg Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Elgin, 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı.

2024, fintech için sadece bir büyüme ve genişleme yılı olmayacak; erken aşama büyüme fonlarının daha aktif olacağını ve çok sayıda birleşme & satınalmanın da gerçekleşeceğine de inanıyorum. Arayanlar ve cesaretli olanlar için çok sayıda fırsat olacağı bir gerçek. 

2023 yılı yatırımcılardan girişimcilere tüm ekosistem için oldukça öğretici bir yıl oldu. Tüm dünyayı kapsayan ekonomik dalgalanmaların tetiklediği sıkıntılar yatırımların azalmasına neden olurken, yatırımların gerilemesi değerlemelerin normalleşmesine ve karlı girişimlerin öne çıkmasına yol açtı.

PitchBook verilerine göre bu sene sadece Amerika’da girişim sermayeleri tarafından fonlanmış toplam 3.200 girişim kapandı; bu girişimlerin bugüne kadar topladığı paranın 27.2 milyar dolar olduğunu düşünürsek girişim ekosisteminin nasıl bir mücadeleden çıktığı daha net anlaşılır.

Bununla birlikte 2023 yılı adaptasyon yeteneğinin girişimciler ve yatırımcılar için ne kadar kritik olduğunu da gösterdi. Paranın bol olduğu zamanlarda iş yapmak ve yatırım çekmek kolaydı; tüm dinamiklerin kısa sürede tersine döndüğü bir dünyada ise gerçekçi kullanım senaryoları olan ve birim ekonomisine odaklı girişimler ön plana çıkmaya başladı.

Olumlu açıdan bakarsak tüm bu yaşanan sıkıntılar herkesi yatırım stratejilerini ve iş modellerini yeniden düşünmeye itti ve kuvvetli birim ekonomisinin yanı sıra esnek ve yenilikçi olmanın önemi anlaşıldı.

Fintech yatırımları da global trendlerden bağımsız değil. Erken aşama yatırımlar hem adet hem de yatırım tutarı açısından azaldı. Erken aşama fintech’ler, %64 daha az fon toplayabildi; örneğin Seri A yatırım tutarları geçen senenin üçüncü çeyreğinde 1.4 milyar dolarken bu sene aynı dönemde 509m dolar yatırım oldu.  Ama 2023’ün üçüncü çeyreğindeki diğer sektörlerde de olduğu gibi geç aşama yatırımlarda artış var. Ayrıca 100m dolardan fazla yatırım turları geçen sene gerçekleşen 15 tura oldukça yakın kalarak 13’e yükseldi.

Ancak bu olumlu gelişmeler, fintech ekosisteminin canlanması için yeterli değil. Bu sene Stripe gibi sektör devlerinin bile büyümeyi sürdürebilmek için düşük değerlemeli tur açtığını gördük.

2024’te yatırım tutarları artmaya devam edecek olsa da hem yatırımcıların hem girişimcilerin odağı ayakları yere basan karlı iş modelleri yaratmak olarak kalacak. Bazı sektörlerin de hem yatırımların hem de girişimciler açısından daha parlak olacağı kesin; örneğin gömülü finansın kendini ispat ettiği bir dönemden geçtik; 2024’te bu alanın çok daha fazla oyuncu ve finansman çekmesini bekliyorum. Gömülü finans için 2024 kesinlikle bir sıçrama tahtası olacak.

Yapay zeka da gelip geçici bir trend olmadığını ve hemen her iş modeline katkı sağlayabildiğini ispatladı; bu teknolojik gelişmeyle birlikte kullanıcı deneyiminin özellikle de verimlilik ve akıllı çözümlerin önemini yakından deneyimlemeye başlayacağız bir döneme girdiğimizi düşünüyorum. Finans ve bankacılık sektöründe müşteri ilişkileri yeniden şekillenecek; bununla birlikte yapay zeka yalnızca kişiselleştirme açısından değil, güvenlik açısından da çok değer yaratan bir teknoloji. Bu nedenle önümüzdeki yıl dikkat çekecek alanların başında siber güvenlik de geliyor.

Diğer yanda biyometrik ödemelerin artışı, fiziksel dünyada fintech servislerinin kullanımını artıracak. Aslında uzun yıllardır dijital ile fiziksel dünya arasındaki sınırların bulanık hale geldiğini konuşuyoruz ama bu yönde atılan sağlam adımlar için biraz beklememiz gerekti.

Kripto pazarı yeniden hareketlenmeye başladı. ETF’lerin de devreye girmesiyle birlikte kripto bağlantılı işlerin geleceğiyle ilgili pozitif düşünüyorum.

2024, fintech için sadece bir büyüme ve genişleme yılı olmayacak; erken aşama büyüme fonlarının (early growth fund) daha aktif olacağını ve çok sayıda birleşme & satınalmanın da gerçekleşeceğine de inanıyorum. Arayanlar ve cesaretli olanlar için çok sayıda fırsat olacağı bir gerçek.