Paymes Kurucu Ortağı, CEO’su Sabrican Zaim, 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı. 

2024’ün ilk çeyreğinde 2 Finansal Teknoloji girişiminin daha yolculuğuna yatırımcı olarak dahil oluyoruz. Sene sonuna kadar Türkiye ve Azerbaycan’da yatırım yaptığımız finteklerin sayısının 6’yı bulmasını hedefliyoruz. Şimdiden herkese çocukların ölmediği, herkesin emeğinin karşılığını aldığı, hastalıklardan uzak sağlık ve huzur dolu bir yıl dilerim.

 

Fintek sektörü, pandeminin etkisi altında büyüme sürecini tamamladı ve 2021-2022 yıllarındaki çarpıcı büyüme hızından sonra, 2023 itibariyle 180 milyar dolarlık bir sektöre ulaştı. Savaşlar, ekonomik dalgalanmalar ve dünya genelindeki enflasyonist ortamın ardından fintek şirketlerine olan güvenin ve erişilebilirliğin arttığı bir dönemi geride bıraktık.

Son 2 senedir çokça konuştuğumuz ama pazarda tam karşılığını göremediğimiz BNPL (Buy Now Pay Later) ve tedarik finansmanı modellerinin, özellikle nakit akışı sorunu yaşayan işletmeler için bir can suyu olacak şekilde kullanımının artacağını öngörüyorum. Fintek şirketlerinin, finansal hizmetlerde çeşitlenmiş ve güçlü oyuncular haline gelmesi bekleniyor.

Dünya genelinde bireylerin, kurumların altında değil, kurumlara hizmet veren şirketlere dönüştüğü bir döneme tanık oluyoruz. Özellikle sosyal ticaret alanında pazar öncülüğü yaptığımız için büyük bir büyüme potansiyeli öngörüyorum. Ayrıca, Türkiye’de freelancer kültürünün önemli ölçüde artacağına inanıyorum.

Paytabs grup olarak 2024’de globalde dijital ayak izlerimizi büyütecek bir çok hamleye imza atacağız. Yeni satın almalar ve ülke açılımları gerçekleştireceğiz.

Öte yandan fintek profesyoneli şapkasının yanında girişimci şapkamla konuşmak gerekirse geri verme kültürüne inanan bir girişimci olarak, 2024 yılında daha fazla girişimci ile işbirliği yapmayı planlıyorum. Senenin son ayında sevgili ortağım Hasan ile birlikte Festivallerden, Restoranlara, Kafelere, Plajlara, Otellere ve Stadyumlara ödeme ve sadakat yönetimi sağlamayı amaçlayan süper cüzdan uygulaması Fely’e yatırımcı olarak dahil olduk. 2024’ün ilk çeyreğinde 2 Finansal Teknoloji girişiminin daha yolculuğuna yatırımcı olarak dahil oluyoruz. Sene sonuna kadar Türkiye ve Azerbaycan’da yatırım yaptığımız finteklerin sayısının 6’yı bulmasını hedefliyoruz. Paymes gibi başka global markalarında yolculuğunda bulunma şansımız umarım olur.  Şimdiden herkese çocukların ölmediği, herkesin emeğinin karşılığını aldığı, hastalıklardan uzak sağlık ve huzur dolu bir yıl dilerim.