Payten Türkiye Ülke Lideri, Paratika CEO’su Burak Kutlu’nun 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı.

Uluslararası bir marka olarak geliştirdiğimiz yenilikçi finansal teknolojiler ile birçok coğrafyada iş değeri yaratıyor, global ölçekte güçlenmeye devam ediyoruz. Bunun yanı sıra Payten’de dijital cüzdan alt yapısı da sağlamaya başladık. Paratika için 2024’ün ilk çeyreğinde faaliyet genişletme izni almayı planlıyoruz. Para transferinin e-ticaret ödemelerinde de kullanılabilmesi yönünde bir çalışmamız var.

 

Teknolojik gelişmeler ve pandemiyle birlikte hızına hız katan dijitalleşme, ödeme sektöründeki büyümeyi de hızlandırıyor. Karekod, FAST, IBAN, açık bankacılık, dijital bankacılık ve servis bankacılığı gibi düzenlemeler, ödeme sistemleri sektöründeki büyümeyi tetikleyen en dikkat çekici faktörler arasında yer alırken e-ticaretin günden güne artan hacmi ödemeler de dikeyinde büyük bir gelişime öncülük ediyor. Sektörde özellikle temassız ödemelere dair belirgin bir gelişim yaşanıyor. Günlük yaşamda dijital ödeme hizmetlerini sıkça kullanan tüketiciler, işlemlerin hem hızlı ve kolay hem de son derece güvenli olduğunu deneyimledikçe yenilikçi ödeme yöntemlerine olan ilgileri de katlanarak artıyor. Bugün; temassız kartlar, dijital cüzdanlar ve QR tabanlı ödemeler, en popüler ödeme yöntemleri arasında yer alırken globalde trend olan ve ülkemizde de kullanımı yaygınlaşan akıllı giyilebilir teknolojilerin 2024 yılında temassız ödemeler grafiğinde önemli bir paydaya sahip olacağını öngörüyorum. Önümüzdeki 10 yıllık projeksiyonda ise bugün pazar payına domine eden temassız ödemelerin yüzde 100’e ulaşacağını söyleyebilirim.  Akıllı telefonlar, giyilebilir teknolojiler ve sanal kartların yanı sıra kullanıcı deneyimini zenginleştiren, para transferi tabanlı lokal ödeme yöntemleri, dijital cüzdanlar, mikro finansman tabanlı “hemen al sonra” öde türündeki ödemeler ve internetten anında alışveriş kredisi kullandırılarak yapılan ödemeler de sektörü yönlendirmeye devam ederken gelecekte fiziksel kart ihtiyacı tamamen ortadan kalkacak. Bu gelişmeler ışığında, ödeme yöntemlerindeki karmaşıklığın kullanıcı tarafından sadeleştirilmesi önem kazanacak ve bir sonraki adım tüm ödemelerin tek platformdan gerçeklemesini sağlayan dijital kimlikler olacak. Belki de tüm bu teknolojiler arka planda hizmet vermeye devam edecek, ancak elle tutulur bir kart veya cihaz olmadan ödemeleri gerçekleştirebileceğimiz bir gelecek bizi bekliyor.

 

Payten olarak biz de bu yeni gelecekte, sektör liderliğimizi sürdürecek stratejileri bugünden hayata geçiriyoruz. Geçtiğimiz yıl, zengin ürün mimarisi ile benzersiz konumda olan Payten Payment Gateway ile Türkiye’de ödeme geçidi alanında 2.0 dönemini başlattık. Ayrıca, tamamen yenilikçi bir anahtar teslim fintech çözümü olan Payten Fintech Suite’i sektöre kazandırdık. Çözümümüz kısa bir sürede fintekleşmek isteyen bankaların ve çözüm setlerini genişletmek isteyen hâlihazırdaki finteklerin gözdesi oldu. Bunun yanı sıra bankalara sunduğumuz e-ticaret ödeme çözümümüz Nestpay ile ödeme sektöründe güvenliği artırmak ve müşteri verilerini daha iyi korumak için kritik bir rol oynayan, dünyada sayılı firmanın sahip olduğu PCI Secure Software Standard v1.1 sertifikasını almaya hak kazanan ilk Türk firması olduk. 24 yıllık bir Ar-Ge firması olarak, İTÜ Teknokent’te bulunan merkezimizde geliştirdiğimiz özel projelerimiz ve yenilikçi çözümlerimiz ile yurt içinde ve yurt dışında ödülden ödüle koşuyoruz. İlaveten, yakın coğrafyalarda ve uluslararası arenada lisans genişletme çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Orta ve Doğu Avrupa’nın yanı sıra İspanya, Portekiz ve Latin Amerika (Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti ve Peru) gibi bölgelerde faaliyet alanımızı genişlettik. Ayrıca, Sırbistan’da lisansımız var ve Mısır’da e-para lisansı aldık. AB’nin tamamında geçerli bir lisans hedefine ulaşmak için çalışmalarımız sürüyor. Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti ve Peru’da da şirket satın alımlarımız devam ediyor. Ayrıca, dijital bankacılığı geliştirmeyi amaçlayan Azerbaycan ile yakın temas içindeyiz. Diğer Türk Cumhuriyetleri ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Mısır’da e-ticaretle ilgili yasal düzenlemeler tamamlandı ve bu pazar büyümeye devam ediyor. Mısır’daki ofisimiz de çalışmalarını hızlandırdı ve yakında yeni gelişmeleri duyuracağız. Özetle uluslararası bir marka olarak geliştirdiğimiz yenilikçi finansal teknolojiler ile birçok coğrafyada iş değeri yaratıyor, global ölçekte güçlenmeye devam ediyoruz. Bunun yanı sıra Payten’de dijital cüzdan alt yapısı da sağlamaya başladık. Paratika için 2024’ün ilk çeyreğinde faaliyet genişletme izni almayı planlıyoruz. Para transferinin e-ticaret ödemelerinde de kullanılabilmesi yönünde bir çalışmamız var. İşlem başlatma, hesap sorgulama gibi açık bankacılık hizmetlerini verebileceğiz. Yine bu yenilikleri Paratika’da kullanarak sonrasında talep eden müşterilerimize sunacağız.