Dgpays Bireysel ve Perakende İş Biriminden Sorumlu Genel Müdürü Sezin Erken, 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı.
2024’te hedefimiz Yeni ZUBİZU’ya farklı yetenekler ekleyerek kampanya ekosistemimizi büyütmek ve ZUBİZU iş modelini yurt dışında uygun pazarlara uyarlamak. 2024’ün hepimiz için sağlıkla geçireceğimiz, verimli, güzel fırsatların başarıya çevrildiği, ülkemize değerli katkılar sağlayacağımız bir yıl olmasını diliyoruz.
Türkiye’de; büyüyen, gelişime son derece açık, inovatif ürün ve çözümleri hızla hayata geçiren, çevik bir fintek ekosistemi bulunuyor. Dijital bankacılık da genel olarak dünyadaki örneklerinden daha ileride. Kamu otoritesince yapılan düzenlemeler fintek şirketlerinin piyasaya girişini kolaylaştırdı ve rekabeti artırdı. Başarılı girişimler ve iş planları, hayata hızla geçirilen inovatif çözümlerle ülkemiz finansal teknolojiler sektöründe iyi bir konumda bulunuyor. Sektör büyümeye ve gelişime açık.
2023 hem sektörümüz hem de Dgpays açısından verimli bir yıl oldu.
Yerelde ve globalde hızla büyüyoruz
Finteklerin liderlerinden olan ve yeni nesil finansal teknoloji çözümleri sunan Dgpays’in teknoloji sağladığı müşterileri arasında bankalar, telekom operatörleri, elektronik para kuruluşları, toplu taşıma operatörleri, belediyeler, süper market zincirleri, sigorta şirketleri ve pek çok perakende hizmet noktalarının da aralarında olduğu 50’yi aşkın kurum bulunuyor. Bugün Türkiye’de 55 milyonu aşkın kart, 25 binden fazla ATM ve 160 bine yakın üye iş yerinde Dgpays altyapısı kullanılıyor.
2023 yılında teknoloji sağladığımız ulusal ve uluslararası kurumların sayısını artırdık. Ticari olarak hedeflerimizin de önünde bir başarı sergiliyoruz. Yılın ikinci yarısında da özellikle servis bankacılığı ve açık bankacılık olarak tabir edilen iş modelini destekleyecek BNPL (Buy now pay later, şimdi al sonra öde), SoftPOS – Android POS, dijital cüzdan ve temel bankacılık gibi ürünlerimizi ön plana çıkardık. Bu bağlamda tam ölçekli, modüler bir Banking as a Service (BaaS) platformu oluşturmak için yatırımlar gerçekleştirdik. Tüm ürünlerimizi bulut tabanlı mikro hizmetler platformuna entegre etmeyi başardık. Bu sene ayrıca DgpaysIT ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Topluluk Bulutu Hizmeti Sunma onayı aldık.
Teknoloji altyapımızla müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp aynı zamanda işletici olarak da faaliyet gösteriyoruz. Gerektiğinde tüm süreçleri yönetiyor ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel iş modelleri kurguluyoruz. Yerel ve uluslararası düzenlemelere tam uyumlu olarak faaliyet gösteriyoruz ve bu sayede yurt dışından pek çok global markayı da müşteri portföyümüze dahil ediyoruz.
Türkiye’nin ilk ve en büyük sadakat programı olan ZUBİZU da Dgpays ailemizde. Üye sayımız 5 milyonu geçti ve 500’den fazla marka ile iş birliğimiz bulunuyor. Mastercard ile bu sene başlattığımız iş birliği de gastronomi ayrıcalıklarımıza destekleyici bir enerji kattı. Mastercard sahibi ZUBİZU üyeleri seçili restoranlarda ayrıcalıklı indirimleri sayesinde birbirinden farklı gastronomi deneyimlerinin tadını çıkarıyor. ZUBİZU’yu iş yerleri ile üyelerin doğru hedeflemelerle buluşabileceği bir platform olarak konumlandırıyoruz. Ayrıca ZUBİZU, stratejik ortaklarımız için bir Loyalty as a Service (LaaS) hizmeti sunmakta. 2024’te hedefimiz Yeni ZUBİZU’ya farklı yetenekler ekleyerek kampanya ekosistemimizi büyütmek ve ZUBİZU iş modelini yurt dışında uygun pazarlara uyarlamak.
Müşteri portföyümüz genişliyor. Yerel pazarda çok güçlüyüz. Uzun vadede küresel kilit bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. Amerika ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde başlattığımız yatırımlarımızı farklı ülkelere de yaymak hedefiyle çalışıyoruz. Dünyaya teknoloji platformu sağlayıcısı olma hedefine yönelik Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarımız da tüm hızıyla devam ediyor.
2024’te teknoloji odaklı finans, sektörü dönüştürmeye devam edecek. Geleneksel bankalar teknik yeteneklerini desteklemek için küçük finteklere ihtiyaç duyabilir. Fintek hareketinin değiştirici gücünün yerleşik finansal kurumların organizasyonel yapısı ve işlevi üzerinde çarpıcı bir etkisi olacağını öngörebiliriz.
E-para kuruluşları, bankalar ve diğer büyük kurumlar arasındaki iş birlikleri daha da artacaktır. Aynı zamanda asıl işi finansal hizmetler olmayan ama büyük müşteri portföyüne sahip kurumların sektöre daha fazla gireceğini ve sektörden aldıkları pazar payının büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Bizim de benimsediğimiz B2B2C iş modellerinin öne çıkmasını beklemek de gerçekçi olur.
Mobil ödeme, e-cüzdan ve QR kodlu ödeme çözümleri gibi dijital ödeme sistemleri Türkiye’de hızla yaygınlaştı. Açık bankacılık sistemlerinin kullanımı da artıyor. Büyük veri ve veri analitiği çözümlerine de ihtiyaç artacak. Bizim de odaklandığımız alanlar arasında yer alan bu başlıklarda sektörün büyüyeceğini öngörüyoruz.
2024’ün hepimiz için sağlıkla geçireceğimiz, verimli, güzel fırsatların başarıya çevrildiği, ülkemize değerli katkılar sağlayacağımız bir yıl olmasını diliyoruz.