Sipay CEO’su Semih Muşabak, 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı. 

Ülkemiz ve halkımız adına 2023’te yaşadığımız tüm üzüntü ve acıların bir daha yaşanmamak üzere geride kalmasını; 2024’ün sağlık, mutluluk, bereket ve barış dolu bir yıl olmasını temenni ediyorum.

2023 yılı küresel belirsizliklere ek olarak yurt içinde yaşanan büyük deprem felaketi ve seçim süreciyle birlikte oldukça kaotik geçti. Ancak sektörümüz özelinde değerlendirecek olursak; yenilikçi çözümleri, müşteri odaklı değer önerileri, iş birliğine dayalı çalışma prensipleri ve farklı yeteneklere sahip çevik ekipleriyle finansal hizmetleri derinlemesine şekillendiren fintek sektörü gelişimini sürdürdü.

Sipay olarak bizler de Türkiye’de fintek dünyasını uçtan uca kavramak, ödeme sistemlerini basitleştirmek ve yeni çözümler geliştirmek için stratejimizin merkezine sadece yeni teknolojileri hayata geçirmeyi değil, fintek sektörüne yön verici konumda bulunmayı da alarak çalışmalarımızı sürdürdük. Bugün geldiğimiz noktada şirketlerin Sanal POS, Fiziksel POS, Linkle Ödeme, MPOS, Havale /EFT gibi yöntemlerle ödeme alabilmelerinin alternatif yollarını sağlıyoruz. Bireylere ise Sipay Cüzdan ve Sipay Card ile finansal çözümler sunuyor, bu çözümleri yeni özelliklerle sürekli güncelliyoruz. Dijital cüzdan alt yapımızda kartlı ve cüzdandan ödeme, para transferi ve diğer alternatif ödemelerin tamamını tek bir çatı altında birleştiriyoruz. Açık Bankacılık lisansını ilk hayata geçiren e-para ve ödeme kuruluşuyuz. Böylece kullanıcılarımızın tek finansal uygulamadan tüm banka hesaplarına erişimini sağlayıp, hayatlarını kolaylaştırıyoruz. En önemlisi de tüm bu ürün ve çözümleri kendimize ait yazılımlarımızla yapay zekâ teknolojisini etkili bir şekilde kullanarak geliştiriyor ve sunuyoruz. Buna ek olarak kullanıcılarımız artık IBAN sahibi olabiliyor. Kısa süre önce katıldığımız FAST sistemi ile doğrudan 7 gün 24 saat anında para transferi yapılabiliyor. Buna ek olarak Sipay IBAN’larını telefon numarası, vergi numarası, T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası bilgileriyle KOLAS (Kolay Adres) altyapısında eşleştiren kullanıcılarımız, para transferlerinde artık hesap numarası yerine bu bilginin kullanılmasını isteyebiliyorÖte yandan yine bu yıl içinde yerinde Ar-Ge Merkezi’mizi faaliyete geçirdik. 60 kişilik Ar-Ge ekibimizle inovatif çözümler geliştiriyoruz. 3 patent başvurumuz ve uluslararası 3 bilimsel yayınımız bulunuyor. Ar-Ge Merkezi’ni devreye almamızla birlikte her Ar-Ge projemizden en az bir bilimsel yayın oluşturmayı ve her yıl en az bir patent başvurusu yapmayı hedefliyoruz.

Öte yandan mevcut kullanıcı ve müşterilerimize sunduğumuz üstün seviyeli hizmetleri daha yüksek kalitede vermek adına alt yapı tarafında da ciddi bir dönüşüm içerisindeyiz. Bireysel müşterilerimizin yasal çerçevede topladığımız verilerini yorumlama ve anlamlandırma, bu sayede daha kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetler sunmaya yönelik yatırım ve proje sürecimiz başladı. 2024 yılı ektiğimiz bu tohumların ilk meyvelerini alacağımız bir yıl olacak. Buna ek olarak bu sene devreye aldığımız Açık Bankacılık özelliğimizi önümüzdeki dönemde başka kurum ve kuruluşlara servis altyapısı olarak vermeyi planlıyoruz. Ayrıca 2024’ün hemen başında uluslararası para transferi ürünümüz de devrede olacak. 2024’ün bizim için en heyecan veren konularından biri yurt dışı pazarlarda çalışmalarımızın meyvelerini görmeye başlayacağımız bir yıl olması. Çok sayıda pazarı araştırdık, incelemelerimiz devam ediyor. İngiltere ve bazı Avrupa pazarları için şirket kurulumlarımız, lisans başvurularımız ve hazırlıklarımız tüm hızı ile yapıldı ve yapılıyor. Geçen yıl sektörde 3. büyük ödeme kuruluşu olduk. Tüm bu gelişmeler ışığında ana hedefimiz sektörün en hızlı büyüyen şirketi olma ünvanımızı korumak.