Cropto Tarım Token’ları Ekim ayında Bitlo kripto borsası’nda işleme açıldıktan sonra global yolculuğuna CoinTR’de başladı!

Sadece Türkiye’nin değil Avrupa’dan Asya’ya uzanan geniş bir bölgenin ilk tarımsal varlığa dayalı token’ları olan Cropto Tarım Token’ları Ekim ayında Bitlo kripto borsası’nda işleme açıldıktan sonra global yolculuğuna CoinTR’de başladı!

Cropto Tarım Token’ları Ekim ayındaki Lansmanı ile birlikte Bitlo kripto borsasında işlemlere açılmıştı. Bu ay itibariyle ise Cropto, CoinTR iş birliği ile, CoinTR Pro’da Türkiye’nin ve Avrupa’dan Asya’ya uzanan geniş bir bölgenin ilk tarımsal emtia token’ları olan Cropto Buğday Token’ı (CROW) ve Cropto Fındık Token’ı (CROF) listeledi. Bu listelemelerin ardından Cropto Mısır Token (CROC) ve Cropto Arpa Token (CROB) olmak üzere iki tarımsal emtia token da birer hafta arayla CoinTR Pro’da listelenecek.

 

Tarımsal Ürünler, Cropto ile Dijital Varlık Sınıfına Dönüşüyor

İnsanlık tarihi kadar eski olan tarımsal ürünler, AgriFintech Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından geliştirilen Cropto Tarım Token’ları sayesinde bugünün ve geleceğin öncü birikim ve yatırım araçlarına dönüşüyor. Dünyanın siyasi ve iklimsel değişimlerine paralel olarak değeri artan tarımsal ürünler, Cropto ile daha erişilebilir ve güvenilir bir yatırım haline geliyor.

Cropto’nun sunduğu yenilikçi çözümler sayesinde, fiziki tarımsal ürünlere yatırım yapmak isteyen yatırımcılar artık depolama ihtiyacı duymuyor. Depolama ve yönetim süreçlerini, yatırımcıların yerine Cropto üstleniyor. Bu sistem, yatırımcıların zaman ve kaynak tasarrufu yapmalarını sağlarken, aynı zamanda tarımsal yatırımları blokzincir teknolojisiyle buluşturarak daha erişilebilir ve yönetilebilir hale gelmesine katkıda bulunuyor.

Türkiye’de güvenli depolarda saklanan tarımsal ürünler, Cropto’nun teknolojisi ile tokenize edilerek dijitalleştiriliyor. Bu süreç, tarımsal ürünlerin somut değerini ve güvenilirliğini korurken, aynı zamanda ulaşılabilirliğini ve likiditesini artırıyor. Tarımsal ürünlerin tokenize edilme süreci, depolara gelen ve kalitesi kontrol edilen tarımsal ürünlerin Depo Rezerv Belge’lerinin oluşturulmasıyla başlamaktadır. Bu belge, AgriFintech tarafından Cropto adına oluşturulmaktadır.

Ardından, ERC-20 standartında üretilen CROW (Cropto Buğday Token), CROF (Cropto Fındık Token), CROB (Cropto Arpa Token) ve CROC (Cropto Mısır Token), Depo Rezerv Belge’siyle eşleştirilerek ihraç edilir.

Bu süreçte, Depo Rezerv Belge’sindeki birtakım bilgiler şeffaf bir şekilde blokzincire kaydedilir ve ihraç edilen Cropto Tarım Token’ları borsalarda işlem görmeye hazır hale gelir. Cropto, Depo Rezerv Belge’sini sistemden çıkartmak için ürettiği emtia token sayısı kadar itfa etmek zorundadır. Bu noktadan sonra, Cropto bu belgeyi sistemden çıkartarak tarımsal ürünü satabilir.

Cropto Tarım Token’ları ile birlikte ülkemizde, bölgemizde ve dünyada yatırımcılar 7*24 istediği miktarlarda (100gr, 1kg, 100kg, 1000kg vs.) tarım ürünlerine yatırım yapabilir hale geliyor. Cropto Token’ları 1kg’a karşılık gelen ilgili tarım ürününün tokenizasyonu ile 1 adet ilgili Token’ın üretilmesi ile oluşturulmaktadır.

 

Cropto adına açıklamada bulunan Cropto CEO’su Demir Aksoy:

‘Cropto olarak, blokzincir teknolojisini kripto para piyasası kullanıcılarıyla aramızda bir köprü olarak görüyoruz. Bu anlamda, en geleneksel ve en eski sektör olan tarım sektörü ile bilgi teknolojilerinin sunduğu en yeni mimarilerden olan blokzincir teknolojisini bir araya getirerek, insanlık tarihiyle eş değer tarımsal ürünleri, Cropto ile bugünün ve geleceğin yatırımına dönüştürme hedefiyle yola çıktık.

Cropto ile depolarda atıl durumda duran tarım ürünleri, tokenizasyon ile liqit hale getirilerek, ülke ekonomimize ve dünya ekonomisine katkı sunulmaktadır. Cropto Tarım Token’ları, Varlığa Dayalı Token (asset-backed token) özelliğiyle fiziksel dünyada karşılığı olan token’lardır ve tarım ürünlerinin (başta Buğday, Arpa, Mısır, Fındık olmak üzere) Tether’i olarak görülmektedir.

Cropto Tarım Token’ları olarak çıkmış olduğumuz fiziksel tarım ürünlerinin tokenizasyonu (token’laştırılması) yolculuğunda, daima güvenilir ve şeffaf bir sürece sahip olduğumuzu vurguladık. Yayınlanan Rezerv Kanıtı (Proof of Reserve) Denetim Raporumuz ile bu vurgumuzun altını bir kez daha çizerek, güvenilir ve şeffaf bir şirket olduğumuzu yatırımcılarımıza göstermiş olduk. 2024 yılında da, her çeyrek sonunda Rezerv Kanıtı Bağımsız Denetimlerimizi yaptıracağız ve kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşacağız. Ek olarak, Cropto Tarım Token’ları akıllı kontrat güvenlik denetimleri de dünyada bu alanda bir otorite olan Certik tarafından gerçekleştirildi.

Cropto ile normal bir vatandaşın tarım ürünlerinde 7*24 kolay ve hızlı bir şekilde birikim ve yatırım yapabilme yolunun açıldığını ve böylelikle tarım ürünlerine yatırımın sokağa inmesi ile birlikte tarım ürünleri fiyatlarının daha demokratik ve katılımcı oluşmasına katkı sunulacaktır.

Cropto markamızın çatısı altındaki tüm tarım ürünleri token’larımızı (Cropto Buğday, Arpa, Mısır ve Fındık Token’ları başta olmak üzere) ülkemiz, bölge ve dünya tarım sektörü ve ekonomisine kazandırmak ve bu konuda Avrupa’dan Asya’ya uzanan geniş bir bölgede ilk olmak bizler adına gurur vericidir.’