TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı. 

2024 yılı bizim için en iyi bildiğimiz işi yapmaya devam etme yılı olacak. TÖDEB üye kuruluşları ve sektör oyuncuları olarak müşteri memnuniyeti odaklı hizmetleriyle tüketicilerin yoğun ilgisini karşılamayı sürdüreceğiz.

Takvim yılı değişimleri gibi sembolik noktalarda her zaman net şekilde fark ettiğim bir gerçek var: Her geçen yıl, zamanın fintek sektörünün lehine aktığını gösteriyor. Finansal teknolojiler hızlı gelişen, her teknolojik hamleyle kısa süre önce aklımıza bile gelmeyen bir gelişmeyi önümüze sunan bir sektör. Müşterilerin talepleri ve teknolojik gelişmeler birbirini izleyerek ileri götüren adımlar olarak sektörümüzü büyütüyor. Geçen zaman sektörümüz lehine ilerliyor.

2023 yılında, fintek sektörünün yapıtaşını oluşturan ödeme ve elektronik para kuruluşlarının müşterilere sunduğu hizmetlerin çeşitlendiğini, sunulan hizmetlerin ise daha yerleşerek alışkanlık haline geldiğini görüyoruz. Günümüzde herkesin elinde tutmak istediği, değerlendirmek istediği iki önemli kavram var. Zaman ve para. Fintek sektörü tam da bu iki kavrama yönelik hizmetler geliştirdiği için genişliyor, kök salıyor ve dinamikliğiyle ülkemizin en gözde sektörlerinden bir tanesi haline geliyor. Az maliyetli ve kolay, bir o kadar da güvenilir nitelik taşıyan ödeme yöntemlerine olan talep gün geçtikçe artıyor. İnsanımız günlük rutin ekonomik faaliyetlerini fintek ürünlerini kullanarak daha ekonomik ve güvenli şekilde yapabileceği fikrine giderek daha çok alışıyor. Burada maliyeti düşüren, kullanıcı dostu ve güvenliği öne çıkartan hizmetleriyle TÖDEB üyeleri öne çıkıyor. TÖDEB üyelerinin hizmetleri geliştikçe de her geçen sene bir öncekinden daha üretken, verimli ve fırsatlarla dolu olarak geride kalıyor.

Bu gelişmelere biz de birlik olarak destek vermek ve geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürdük ve geliştirdik. Geçtiğimiz sene ödeme hizmetleri ve elektronik para alanında mesleki gelişimi sağlamak amacıyla kurduğumuz TÖDEB Akademi çalışmalarına tüm süratiyle devam ediyor. Ders başlıklarını genişletiyoruz ve böylece sektör çalışanlarının kendilerini çalışma hayatının her türlü zorluğuna karşı da donanımlı halde tutmalarını sağlıyoruz. Bizi çok heyecanlandıran bir başka çalışmamız da TÖDEB Fintek Çırağı Programı oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Marmara Üniversitesi ve TÖDEB olarak bu sene içerisinde hayata geçirdiğimiz bu program ile sektörde kendisine yer bulmak isteyen gençlere de bir eğitim fırsatı sunduk. Kamu, akademi ve özel iş birliğiyle hayata geçen bu program aslında eğitimden çok daha fazlası. Akademisyenler ve sektör profesyonellerinin teorik eğitimleri programın yarısını oluşturuyor. Diğer yarısındaysa öğrenciler TÖDEB üyesi şirketlerde staj yapacaklar ve sektöre adım atacaklar. Bu program ile ilgili en gurur duyduğumuz konu ise Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız 2023’te 100 genç ile programa başlamaktı.

Bununla birlikte, gelişen ve büyüyen sektörümüzün ivmesini kamuoyuna anlatması gerektiğini de düşünüyoruz. Sektörümüzü anlatmanın kamuoyunu aydınlatmak gibi bir sorumluluğun yanında her bir paydaşımıza gerek yatırım gerekse itibar açısından değer katacağından kuşkumuz yok. 2022 yılında canlıya aldığımız TÖDEB Veri Transfer Sistemi’nden (TVTS) faydalanarak oluşturduğumuz Ödeme ve Elektronik Para Sektör Raporu’nu kamuoyuna duyurduk. İlk olma özelliği taşıyan bu rapor ile sektörümüze ışık tuttuk.

Kamu otoriteleriyle uyumlu ve sektörümüz adına verimli çalışmalarımız devam etti. Dinamik sektörümüzün gelişimini ve yeknesaklığını sağlamak ile olası pürüzleri azaltmak adına kamu otoriteleriyle ilişkilerimizi de sürdürdük. Özellikle, üye kuruluşlarımıza mevzuata uyum sürecinde kolaylaştırıcı etkimiz olması için çalışmalarımıza bu yönde hız verdik. Yeni dönemde de kamu ile ilişkilerimizi sıkı bir şekilde yürüteceğiz. Bununla birlikte, mevzuatsal değişiklikler odağında faaliyet yürüten TÖDEB bünyesinde kurulu komite ve çalışma gruplarımız 2024 yılında sektörün gelişimine yönelik ihtiyaçları ve yenilikleri analiz edecek.

2023’ün bizim için en önemli dönüm noktalarından bir tanesi de uluslararası çalışmalara hız vermemiz oldu. Her yıl Avrupa, Asya ve Amerika’da farklı tarihlerde düzenlenen, Money 20/20 Europe Fintek Fuarı’na 8 üye kuruluşumuzu çatısı altında toplayan Türkiye Pavilyonu’nyla katıldık. Büyük ilgi gördük. Öyle ki Money 20/20’ye 2024’te 20 üye kuruluş ile katılacağız ve çok daha büyük bir alanda Türkiye’yi temsil etmenin heyecanını yaşayacağız. Yine büyük bir heyecanla söyleyebilirim ki; 2024 yılında Dünya’nın dört bir yanında Türk ödeme ve elektronik para sektörünün tanıtılması, gelişmesi ve iş yapması için etkinlikler yapacağız ve çalışacağız.

2024 yılı bizim için en iyi bildiğimiz işi yapmaya devam etme yılı olacak. TÖDEB üye kuruluşları ve sektör oyuncuları olarak müşteri memnuniyeti odaklı hizmetleriyle tüketicilerin yoğun ilgisini karşılamayı sürdüreceğiz. Finansal kapsayıcılığın artacağı, hizmetlerin çeşitleneceği, yeni alanların finteklerin önünde sınırsız yollar açacağı bir yıl olacak 2024. Biz de hem finansal sistemimizin gelişmesi hem de ülkemizin global ölçekte bir oyuncu olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.