Ödeme Sistemleri İnovasyon Jürisi, küresel ödeme sektörü liderlerinin son iki yılda yaşanan makroekonomik dalgalanmaların sektör üzerindeki etkilerini derinlemesine inceledikleri “Piyasa Erimesi: Altyapı, Düzenleme ve İnovasyon Üzerindeki Etkileri” adlı raporunu yayınladı.

2024 Ödeme Sistemleri İnovasyon Jürisi: Erken Aşama Karlılığına Odaklanma Memnuniyet Verici Ancak Yüksek Profilli Kripto Çöküşlerinin Küresel Piyasalara Zarar Verebileceği Uyarısında Bulunuyor!

Ödeme Sistemleri İnovasyon Jürisi, küresel ödeme sektörü liderlerinin son iki yılda yaşanan makroekonomik dalgalanmaların sektör üzerindeki etkilerini derinlemesine inceledikleri “Piyasa Erimesi: Altyapı, Düzenleme ve İnovasyon Üzerindeki Etkileri” adlı raporunu yayınladı.

16 yılın en geniş ve en küresel katılımını elde eden Ödeme Sistemleri İnovasyon Jürisi, Dünya Bankası, Interswitch, FIME ve HPS’nin desteğiyle yürütülen çalışmada, 136 üyeden oluşan geniş bir uzman kadrosunu bir araya getirdi. Bu yılki toplantıda, 2024 için ödemeler sektörünü şekillendirecek anahtar trendleri ve zorlukları tespit etme hedefiyle bir araya geldi.

Rapor, yüksek değerlemeler ve yatırımların aşırı teklifler ve kar odaklı olmayan yaklaşımlar sonucu gerçekleştiğini; buna karşılık erken aşama karlılığına odaklanmanın olumlu bir gelişme olduğunu belirtiyor. Ancak, yatırımların ödeme alanından yapay zeka ve iklim teknolojilerine kaymasının, bu alanlarda çalışan işletmeler için avantaj olacağı öngörülüyor. Rapor, özellikle gelişmekte olan pazarlarda, bankacılık sistemlerinin henüz yaygın olmadığı alanlarda hesaptan-hesaba ödemelerin ve mobil ödemelerin zorlanabileceğini belirtiyor.

Rapor, ödemeler sektörünün son dönemdeki piyasa çalkantılarından etkilenen birçok yönü hakkında fikir veriyor. 

Raporun ana bulgularının kısa bir özetini aşağıda bulabilirsiniz :

  • Ödeme şirketlerinin geçmişte yüksek değerlemeler alması ve yatırım turlarının başarılı olmasının başlıca nedeni yatırımcıların işlem fiyatları konusunda aşırı teklif vermesi ve karlılığa yeterince dikkat etmemesi olarak görülüyor.
  • Jüri üyelerinin büyük çoğunluğu, aşırı büyüme yerine erken dönem karlılığına odaklanılmasını sektör için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor.
  • Ancak bunun uzun vadede devam edip etmeyeceği konusunda fikir ayrılığı bulunuyor.
  • Yapay zeka ve iklim teknolojileri alanındaki fintech araçları geliştiren işletmeler, yatırımların ödemeler alanından kaydırılmasından fayda sağlayacak.
  • Gelişmekte olan pazarlarda, kartların henüz önemli bir yer edinmediği durumlarda hesaptan-hesaba ödemeler ve mobil parayla rekabette zorlanmaları bekleniyor.
  • Gelişmiş pazarlarda kredi ve banka kartlarının liderlik pozisyonunu kaybetmesi zor görünüyor ancak büyümenin geçmişe kıyasla daha zorlu olacağı öngörülüyor.
  • Mobil dijital cüzdanlarda bankalar, fintech firmaları veya mobil network sağlayıcılarına göre daha önemli bir rol oynayacak.
  • Gelişmiş pazarlardaki ödeme kuruluşlarının yetenek avcılığı faaliyetleri, gelişmekte olan pazarlardakiler için ciddi bir sorun teşkil ediyor. Gelişmekte olan pazarlardaki Jüri üyelerinin yaklaşık %60’ı, kabul edilemeyecek kadar fazla sayıda çalışanı kaybettiklerini ve bunun yenilik programları ve hatta bazen devam eden operasyonlar için risk oluşturduğunu belirtiyor.
  • ABD’deki FTX gibi yüksek profilli kripto borsalarının başarısızlığı, sadece yaşandığı ülkedeki değil, küresel piyasalardaki güveni de zedeleyebilir. Bu durum ülkelerin düzenleyici kurumları için endişe kaynağı olsa da çözümü karmaşık bir konu olarak değerlendiriliyor.
  • Asya-Pasifik (APAC) bölgesi ödeme inovasyonunda liderliğini korurken, Afrika ve Orta Doğu ise kıtanın makro-ekonomik zorluklarına, nispeten düşük yatırım fonlarına ve yetenek kaybına rağmen bu kategoride ikinci sırada yer alıyor. Bu durum, bölgenin girişimcilerinin ve politika yapıcılarının kaynaklarını etkin kullanma başarısının bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

 

Jüri Başkanı John Chaplin, sektör liderlerinin son iki yılda piyasaların dalgalanmalarına nasıl yanıt verdiğine dair içgörülerin önemine dikkat çekiyor. Chaplin, “Piyasaların çalkantılı olduğu son iki yıla baktığımızda, sektör liderlerinin bu eşsiz görüşlerine hiç bu kadar ihtiyaç duyulmamıştı. Jüri Üyelerimizin makroekonomik değişikliklerin nedenleri ve etkileri ile bunların ödemeler sektörünün uzun vadeli yönü üzerindeki etkileri konusundaki derin içgörüsü, hepimizin en iyi şekilde nasıl ilerleyebileceğimizi ve fırtınayı atlatmaya nasıl devam edebileceğimizi anlamamıza yardımcı oluyor.”

Chaplin sözlerine şöyle devam ediyor: “Jürinin 136 üyesinin her birine böylesine karmaşık konular üzerinde düşündükleri ve görüşlerini paylaştıkları için, ayrıca Dünya Bankası, Interswitch, FIME ve HPS’ye son derece minnettarım. Onların katılımı ve desteği bu görüşlerin yayınlanmasını mümkün kılmıştır ve bu rapor büyük ölçüde onların raporudur.”

 

2024 Ödeme Sistemleri İnovasyon Jürisi’nin yayınladığı bu rapor, sektör profesyonelleri ve politika yapıcılar için geleceğe yönelik önemli bir kılavuz niteliği taşıyor ve ödeme sistemlerinin gelişen dünya düzeninde nasıl bir rol oynaması gerektiğine dair önemli öneriler sunuyor. Daha fazla bilgi için web sitesiniz ziyaret edebilirsiniz: www.innovationJury.com

 

 

 

Ödeme Sistemleri İnovasyon Jürisi Hakkında
2008’de John Chaplin tarafından kurulan Ödeme Sistemleri İnovasyon Jürisi, sektörün başarılı liderlerinin inovasyon yolculuklarına dair görüşlerini toplamak, analiz etmek ve sektörün geri kalanıyla içgörüler paylaşıyor. Kâr amacı gütmeyen oluşum, üç ana alana dair raporlar düzenliyor:
  • Küresel Ödeme Sistemleri İnovasyon Jürisi beş kıtada birden tüketici ve kurumlar arası ödeme sistemleri inovasyonunu inceler.
  • Bölgesel İnovasyon Jürileri ise Afrika ve Çin odaklıdır.
  • Yurt İçi Ödeme Sistemleri Jürisi ise 2013’ten beri yurt içi ödeme sistemlerine yoğunlaşıyor.