AHL Pay Mali İşler ve Finans Müdürü Selen Var ile Fintechtime Mart Sayısı için gerçekleştirdiğimiz özel röportaj yayında.
Fintek dünyasının kadın liderinin röportajları eşliğinde derlediğimiz, sektörde kadın lider ve çalışanların varlığının önemini vurgulayan “Fintek Dünyasının Kadın Liderleri” özel dosya konusu, Fintechtime Mart 2024 sayısında yer aldı. Röportajların tümünü “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etiketi üzerinden takip edebilirsiniz.
Fintek sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz? Şirketinizdeki göreviniz ve sorumluluk alanınız nedir?
AHL Pay gibi Finansal hizmetlere daha iyi erişim imkanı sağlayan Fintek şirketlerinin verdiği avantajları ve bu avantajlardan kadınların nasıl kolayca yararlanabildiğini görmek benim için ışık oldu. Ülkemizde hane finansmanının yönetilmesi konusunda kadın odaklı fırsatların peşinden koşma isteği kararımda etkiliydi. Mali İşler ve Finans Müdürü olarak görev yapmaktayım. Finansal ve Muhasebesel Operasyonların sürdürülmesi gibi sorumluluklara sahibiz.
Geçtiğimiz yıldan beri şirketinizin kadın çalışan ve yönetici sayılarında bir değişiklik yaşandı mı? Cinsiyet eşitliği veya pozitif ayrımcılık konusunda yeni bir politika, özel bir program veya yaklaşım geliştirildi mi?
AHL Pay geçtiğimiz yıla oranla kadın çalışanlarının sayısını artırmakla kalmayıp kadınların sorumluluk alanlarının genişletilmesi noktasında her daim kadınların arkasında yer alıyor. AHL Pay’de yer alan çalışan bazlı çeyreklik sonlarında yapılan performans değerlendirmesi sonucu terfi alınması mümkündür.
Kadınların sektördeki katılım seviyesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Kadın yöneticilerin liderliği fintek endüstrisini nasıl etkiliyor?
Teknolojik evrimle birlikte gelişmenin yolu dijitalleşmeyle mümkün ancak dijital varlıklara odaklanmak, Liderlikteki çeşitliliğe dijital uyanış getirmesiyle farklı bakış açılarına sahip olmuştur. Kadınların sektöre iş gücü katılımı hala düşük olmakla birlikte istikrarlı bir artış da gösterdiğini gözlemliyoruz. Kadın liderlerin yönetiminde söz sahibi olduğu şirketlerin yapay-zekâ odaklı inovasyon çeşitliliği de bütünsel bir yaklaşımı sağlar.
Ülkemizde ve dünyada fintek sektöründe başarılı gördüğünüz, öne çıkan kadın liderler ve girişimler var mı?
Sektördeki başarılar birçok yetenekli kadın liderin katkısıyla şekillenmektedir. Son yıllarda Fintek sektöründe kadın girişimcilerin ve liderlerin sayısında artış görülüyor. Bu çeşitlilik, farklı bakış açıları ve deneyimlerin sektöre entegrasyonu açısından oldukça değerlidir. İleri görüşlü yaklaşıma sahip, teknolojik gelişmelerin öncüsü, Fintek sektöründe yeni teknolojilerin adaptasyonu konusunda inovatif yaklaşımcı, kayda değer stratejileriyle vizyon sahibi her kadın, lider rolüne katkı sağlar.
Kadınların finansal teknolojilerin geleceği üzerinde ne tür bir etki yapabileceğini düşünüyorsunuz?
Kadınların ilerlemesine erkek egemen bir sektörde liderlik etmesini sağlayan yenilikçiliğin ve yeteneğin tanındığı kadın liderlerin fikirlerinin tercih edilme eğiliminin yüksek olması daha fazla finansman ve daha çok iş büyümesi anlamına gelir. Kadınlar için kısır döngü olan cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele, kadın girişimcilere ve liderlere potansiyel kazançları kaybettiriyor. Kadınların kendi savunuculuğunu üstlendiği ve zaman zaman kendine meydan okumak zorunda bırakıldığı, değerli bir fırsatı yakaladıkları anda finansal sektörü geleneksel dışlanmışlıktan çıkararak özgürleştirebilecekleri kanısındayım.
Finansal teknoloji sektöründeki kadın temsili neden önemli? Bu temsil sektörün genel başarısını nasıl etkiliyor?
Finansal okur-yazarlık arasındaki uçurumun kadınların sektördeki temsiliyle birlikte cinsiyet eşitsizliğinin düşürülmesine ve rol model olunmasına katkı sağlayacaktır. Finteklerin sektöre girişine rağmen finansal hizmetlerdeki cinsiyet uçurumu kapanmamıştır. Ancak Fintek zorlu bir ekonomik dönemde insanların hayatında somut farklar yaratarak ve yeni hizmetler sunarak yüksek yaşam maliyetine uyum sağlamasına yardımcı oluyor.
Finansal teknoloji sektöründe kadınların karşılaştığı en büyük zorluklar neler? Bu zorlukların üstesinden gelmek için neler yapılabilir?
Sektörde kadınların kurduğu şirketlerin daha yüksek riski yansıttığı cinsiyet bazlı bir yaklaşımla yorumlanmıştır. Bunun asıl sebebinin ise kadın girişimcileri finanse eden yatırımcıların erkek yoğunlukta olması ve sahip oldukları cinsiyet önyargısı. Cinsiyet farkı kadınların yeni teknolojiyi benimseyip adapte etme konusunda daha az istekli olmalarına sebep oluyor. Finansal sağlık, kadınlar için daha iyi bir şeyi inşa etme faktörü olurken fırsatları değerlendirme motivasyonunu da artırıyor.
Sektördeki terfi süreçlerinin şeffaflığı ve bu süreçlerin kadın çalışanlar üzerindeki etkisi konusunda ne tür iyileştirmeler önerirsiniz?
Terfi kriterleri açık ve net bir şekilde belirlenmeli ve tüm çalışanlarla paylaşılırken değerlendirme süreçleri, objektif ve ölçülebilir kriterlere dayanmalıdır. Bu süreç, adil bir değerlendirme ortamı sunarak motivasyonu artırır, gelişim imkanları sağlar ve cinsiyet eşitliği bilincini güçlendirir. Liderlik fırsatlarına daha rahat erişim sunarak kadınların kariyer gelişimini desteklerken, kadın çalışanların kariyer hedeflerine odaklanmalarını sağlayacaktır.
Kadınların finansal teknoloji sektöründe daha üst düzey rollerde temsil edilmesi için şirketler ve organizasyonlar ne gibi adımlar atmalı?
Fintek sektörünün değişime ihtiyacı olduğu açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Gerçek değişim teknolojinin ötesine geçip Fintek öncülerine yönelik bir fırsat ağı oluşturmasıyla başlamalıdır. Sektörün büyümesiyle birlikte artan değişkenlik ihtiyacı esnek işgücünü beraberinde getirmiş ve orijinal ürünler geliştirilmesiyle birlikte karşılanmayan müşteri ihtiyaçları ele alınmıştır.
Finansal hizmetlerde daha fazla kadın yetiştirmek ve bu alana kazandırmak için hangi tür eğitim ve gelişim fırsatlarına ihtiyaç var?
Kadınların finansal hizmetler alanında daha fazla temsil edilmesini sağlamak için öncelikle eğitim fırsatlarına erişimlerinin artırılması gerekmektedir. Bu kapsamda, finansal okuryazarlık eğitimleri, meslek içi eğitim programları ve mentorluk programları kadınların bu alanda daha başarılı olmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, sektördeki kadın liderlerin deneyimlerini paylaşacakları konferanslar düzenlenmesi de önemlidir.
Liderler, şirket içinde cinsiyet eşitliği hedeflerini desteklemek için ne tür sorumluluklar almalı? Bu hedeflere ulaşmak için hangi politikalar uygulanabilir?
Liderler, şirket içinde eşitliğe yönelik bir kültürün oluşturulmasına öncülük etmelidir. İşe alım süreçlerinde cinsiyet ayrımcılığını engellemek için şirket içinde eşit ve adil işe alım politikaları uygulanmalıdır. Şirket, düzenli olarak cinsiyet eşitliği performansını izlemeli ve şeffaf bir şekilde paylaşmalıdır. Bu, şirket içindeki cinsiyet eşitliği alanındaki ilerlemeyi değerlendirmek için önemli bir araçtır. Cinsiyet eşitliğini destekleme sorumluluğu sadece liderlere değil, tüm şirket çalışanlarına aittir. Bu konuda alınan önlemler, şirket içinde adil bir ortamın oluşturulmasına katkı sağlamaktadır.
Finansal teknoloji sektöründe kadınlar için açık kapılar yaratma konusunda sizce hangi yaklaşımlar benimsenmeli?
Potansiyel yatırımcıların kadın girişimcilerle bir araya gelmesi ve kadınların konfor alanı dışına çıkmasında rol üstlenerek iş geliştirmede hem profesyonel hem de lider olarak kadınları teşvik etmenin ve değişimlere ayak uydurmanın bir strateji değil kültür haline getirilmesi gerekmektedir.