United Payment Pazarlama Direktörü Seda Küçükfırat Arslan ile Fintechtime Mart Sayısı için gerçekleştirdiğimiz özel röportaj yayında.

Fintek dünyasının kadın liderinin röportajları eşliğinde derlediğimiz, sektörde kadın lider ve çalışanların varlığının önemini vurgulayan “Fintek Dünyasının Kadın Liderleri” özel dosya konusu, Fintechtime Mart 2024 sayısında yer aldı. Röportajların tümünü “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etiketi üzerinden takip edebilirsiniz.

 

Fintek sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz? Şirketinizdeki göreviniz ve sorumluluk alanınız nedir?

İşletme mezunuyum. Yüksek Lisansımı da İngiltere’de Birmingham Üniversitesi’nde yaptığım İktisat Politikası üzerine tamamladım. Pazarlama alanında modadan perakendeye, hızlı tüketimden enerjiye yaklaşık 16 yıllık bir deneyime sahibim. Yaklaşık 2 yıldır da United Payment’ta Pazarlama Direktörü olarak görev yapmaktayım.

Kariyerim boyunca, eşitsizlikleri gidermek amacıyla çalışmalar yapan firmalar ve insanların hayatını kolaylaştırarak var olan düzenlere yıkıcı inovasyonlarla cevap veren sektörler dikkatimi çekmişti. FinTek sektörü de sunduğu hizmetlerle ödeme alanında yarattığı devrimler ve fırsat eşitliğine yönelik katkıları ile beni cezbetti diyebilirim. 

United Payment ödemenin her alanında, her sektör ve büyüklükten firmaya FinTek şirketine dönüşme fırsatı veren bölgenin en fintek şirketi. Geliştirdiği yıkıcı teknolojilerle sektörü ve çalıştığı tüm partnerlerini değiştirme potansiyeline sahip, öncü olmayı gelenek haline getirmiş bir şirkette yer aldığım için çok mutluyum.

 

Geçtiğimiz yıldan beri şirketinizin kadın çalışan ve yönetici sayılarında bir değişiklik yaşandı mı?  Cinsiyet eşitliği veya pozitif ayrımcılık konusunda yeni bir politika, özel bir program veya yaklaşım geliştirildi mi?

Şirketimizdeki kadın çalışan oranı yüzde 40 seviyelerinde yer alıyor. Bu oranda geçen seneye göre az da olsa bir ilerleme kaydettik ve şirket politikalarımızda da eşitlikçi yaklaşımımızı sürdürüyoruz

 

Kadınların sektördeki katılım seviyesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Kadın yöneticilerin liderliği fintek endüstrisini nasıl etkiliyor?

Maalesef fintek alanındaki kadınlar azınlıkta. Bu sadece ülkemizde değil dünyada da büyük bir sorunu teşkil ediyor. Bunun temelinde de eğitim ayağından başlayan bir önyargı ve cinsiyete dayalı bir görüşün olması yatıyor. Burada üniversitedeki bazı bölümlerin özellikle teşvik edilmesi önemli; teknoloji tarafında böyle bir açığın olduğu aşikar. Tüm dünyada yeni bir teknoloji devrimi kapıda ve bu devrimde sadece erkeklerin rol alması düşünülemez. Bu yüzden de kadınların eğitim alanında desteklenmesi ve Türkiye’nin büyük potansiyel taşıdığı fintek gibi öncü teknolojilerde kadınlara fırsat verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

 

Ülkemizde ve dünyada fintek sektöründe başarılı gördüğünüz, öne çıkan kadın liderler ve girişimler var mı?

Tabii, fintek sektöründe birçok başarılı kadın lider ve girişim var. Örneğin, Türkiye’den finansal okuryazarlık girişimcisi ve Monay’ın kurucusu Özlem Denizmen’in başarısı dikkat çekici. Dünya çapında ise Oplift adlı perakende operasyonları platformu kurucu ortağı Rachael Scanlin’in yanı sıra, Latin Amerika pazarında ödeme sistemlerine yönelik hizmet veren PayClub’ın kurucusu olan Natalie Refuah’ı örnek gösterebilirim.  Ayrıca, fintek alanında yatırım yaparak ve girişimcileri destekleyerek öne çıkan birçok kadın yatırımcı da var, örneğin, Anne Ravanona gibi.

 

Kadınların finansal teknolojilerin geleceği üzerinde ne tür bir etki yapabileceğini düşünüyorsunuz?

Kadınlar doğası gereği daha insan odaklı yaklaşıma sahipler. Bu yönüyle kadınların iş hayatında yenilikçi, eğitici ve riski daha iyi yöneten bir sektörün oluşmasına katkı sanabileceklerini düşünüyorum. Kadın odaklı finansal teknoloji girişimleri, kadınların finansal hizmetlere daha kolay erişimini sağlayabilir. Bu da hem finansal hizmetlerin hem de toplumun genelinde daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir finansal sistem oluşturacaktır.

  

Finansal teknoloji sektöründeki kadın temsili neden önemli? Bu temsil sektörün genel başarısını nasıl etkiliyor? 

Kadınların finansal teknoloji sektöründeki temsili, sektörde daha sürdürülebilir, kapsayıcı ve başarılı bir iş yapma kültürü oluşturulmasına katkıda bulunabilir. Kadınların liderlik rollerinde ve karar alma süreçlerinde daha fazla yer alması, şirketlerin çeşitlilik, yenilikçilik ve müşteri odaklılık gibi kritik unsurlarda daha güçlü bir performans sergilemesine yardımcı olabilir. Bu nedenle, finansal teknoloji sektöründeki kadın temsili, sektörün genel başarısını olumlu yönde etkileyecektir.

 

Finansal teknoloji sektöründe kadınların karşılaştığı en büyük zorluklar neler? Bu zorlukların üstesinden gelmek için neler yapılabilir?

Finansal teknoloji sektöründe kadınların karşılaştığı en büyük zorluğun önyargılara takılmak olduğunu düşünüyorum. Pek çok bazı mesleklerde olduğu gibi finansal teknoloji alanında da ‘kadınlar yapamaz’ algısının olması, kadınlara fırsat verilmemesi, kadın ve erkek çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliği gibi konular, kadınların karşılaştığı en büyük zorluklar arasında yer alıyor. Bu zorlukların üstesinden gelmek için öncelikle eğitim sisteminden itibaren bu algıyı yıkmaya yönelik çalışmalar yapılmalı ve iş hayatında Kadınlara fırsat verilmeli. Bunun yanı sıra çocuk ya da yaşlı bakımı nedeniyle kariyerlerine devam edemeyen kadınları teşvik edici imkanlar sunulması da ayrıca büyük önem taşıyor.

 

Sektördeki terfi süreçlerinin şeffaflığı ve bu süreçlerin kadın çalışanlar üzerindeki etkisi konusunda ne tür iyileştirmeler önerirsiniz?

Terfi kriterleri, performans ölçütleri ve beklentiler konusunda kadınların ev ve aile tarafındaki sorumlulukları gözetilerek çalışmalar yapılması gerektiğine inanıyorum. Burada özellikle terfi süreçlerinde kullanılan değerlendirme kriterlerinde objektiflik ve cinsiyet ayrımcılığına yol açmayan bir politika sergilenmeli. Performans, yetenek ve potansiyel gibi ölçütler de tarafsız bir şekilde değerlendirilmelidir. Ayrıca gerektiğinde kadınlara yönelik mentorluk ve eğitim desteklerinin sağlanması da sektörün kadın çalışan oranlarındaki artışa pozitif katkı sunacaktır.

 

Kadınların finansal teknoloji sektöründe daha üst düzey rollerde temsil edilmesi için şirketler ve organizasyonlar ne gibi adımlar atmalı?

Bu konuda şirket politikalarının titizlikle yeniden düzenlenmesi, şirketlerin, yönetim kurullarında daha fazla kadın temsilini teşvik etmesi gerekiyor.  Kadınların üst düzey yönetim ve liderlik pozisyonlarına yükselmesi için destek verilmeli ve fırsat eşitliği sağlanmalı. Bunun yanı sıra uzaktan çalışma, esnek çalışma saatleri ve kreş imkanları gibi destekleyici politikalar da kadın çalışanların iş hayatında daha fazla yer almasını sağlayabilir.

  

Finansal hizmetlerde daha fazla kadın yetiştirmek ve bu alana kazandırmak için hangi tür eğitim ve gelişim fırsatlarına ihtiyaç var?

Kadınların finansal hizmetler alanında pratik deneyim kazanmalarını sağlamak için staj ve iş deneyimi programları düzenlenebilir. Bu programlar, öğrencilere veya yeni mezunlara sektörde çalışma fırsatı sunabilir ve sektöre uyum sağlamalarına yardımcı olabilir. Ayrıca finansal hizmetlerde başarılı kadın liderlerin deneyimlerini paylaştığı seminerler ve konferanslar düzenlenebilir. Bu etkinlikler, kadınları sektöre çekmek ve ilham vermek için önemli bir platform sağlayabilir. Ülkemizde bu konuda çok güzel çalışmalar gerçekleştiriliyor. KAGİDER ve Women Business Network (WBN) gibi kuruluşların bu alanda örnek çalışmaları var ancak bu tarz çalışmaların daha da artması ve basında  daha fazla yer almasının, kadınlara ilham ve motivasyon vesilesi olacağını düşünüyorum.

 

Liderler, şirket içinde cinsiyet eşitliği hedeflerini desteklemek için ne tür sorumluluklar almalı? Bu hedeflere ulaşmak için hangi politikalar uygulanabilir?

United Payment olarak bu konuda önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Şirketimizin varoluş amacı, hayatın düğümlerini çözmek, markamızın tavrı da büyük sorunlara bile ‘’neden olmasın’’ diyerek kolları sıvamak ve çözümcül yaklaşmak. Gerek dünyada gerek ülkemizde ‘’kadın’’ın eşit bir birey olarak her alanda kabul görmesi de çözülmesi gereken düğümler arasında. Bu sebeple bir emsal olacağını düşünüdüğümüz kadın futboluna yönelik sponsorluğumuzla bu konuda sesimizi yükseltmeyi amaçladık. Kadın futbolu tüm dünyada daha az seyredilen, daha az kazanılan ve kadının varlığının daha az kabullenildiği alanlardan bir tanesi. Bunun en büyük nedeni önyargılarımız. 2 yıldır Beşiktaş Spor Kulübü Kadın Futbol Takımı’nın sponsorluğunu üstleniyoruz, 2023-24 sezonunda isim sponsorluğunu da alarak desteğimizi artırdık. Amacımız, tıpkı hizmet verdiğimiz finans teknolojileri alanında olduğu gibi, erkek egemen tüm branşlarda demokratikleşme sağlanması ve bu konuda toplumdaki bilinçsiz önyargı ve kalıpları yıkmak. Bu farkındalığın artması için, dayanışma sergilemek ve el ele hareket etmek çok önemli. Fırsat verildiğinde kadınların yapamayacağı, başarı sağlayamayacağı hiçbir iş yok. Bunun örneklerini geçmişte gördük, önümüzdeki dönemde bu örneklerin daha da artması için United Payment olarak her desteği vermeye hazırız.  

 

Finansal teknoloji sektöründe kadınlar için açık kapılar yaratma konusunda sizce hangi yaklaşımlar benimsenmeli?

Kadın odaklı işe alım politikaları, çeşitlilik ve kapsayıcılık programları, esnek çalışma şartları ve kadınlara yönelik mentorluk, eğitim ve gelişim fırsatları sunulması gerekiyor. Bu yaklaşımların birlikte uygulanması, finansal teknoloji sektöründe kadınların daha fazla temsil edilmesini sağlayabilir ve sektörde daha çeşitli ve kapsayıcı bir çalışma ortamı oluşturabilir. Bu da şirketlerin inovasyon ve başarı potansiyelini artırabilir.