Şu ana kadar yerli ve yabancı spor kulüplerini kapsayan 27 taraftar token’ı listeleyen Paribu, bu alanda birçok ilke de imza attı.

Taraftar olmanın ayrıcalıkları Paribu’da

Paribu, taraftar token’ları dünyasında önemli bir yere sahip. Şu ana kadar yerli ve yabancı spor kulüplerini kapsayan 27 taraftar token’ı listeleyen Paribu, bu alanda birçok ilke de imza attı. 2020 yılında Galatasaray Fan Token listeleyerek Türkiye’de taraftar token’larını listeleyen ilk platform oldu. Paribu, taraftar token’ları dünyasında bir büyük etkiyi de Fenerbahçe Token’ı üreterek yarattı. 20 milyon Fenerbahçe Token’ın satışı 1,5 saatte tamamlandı ve  dünya çapında hasılat rekoru kırdı. Paribu’nun rekorları bununla da sınırlı kalmadı. 2023 yılında çıkardığı Beşiktaş Token’ın kilitsiz seçeneği tam 3 saniyede tükendi ve de kilitli token’ların satış süreci 1,5 saatte tamamlandı.

Taraftar token’ı nedir?

Taraftar token, bir taraftar veya hayran kitlesine sahip kişi ve kurumların, söz konusu destekçileri ile etkileşime geçmesini sağlayan token türüdür. Bütçelerinin ve taraftar sayılarının büyüklüğü sebebiyle furbol kulüplerinin taraftar token’ları daha yaygın şekilde bilinmesine rağmen, fan token’lar futbol kulüpleri ile sınırlı değildir. Sahip olduğu hayran kitlesiyle etkileşime geçmek isteyen farklı branşlardaki spor kulüpleri veya sanatçılar da fan token çıkarabilir. Taraftar token’ları herhangi bir blokzincir üzerinde ihraç edilebilir.

Taraftar token’ların sağladığı ayrıcalıklar neler?

Taraftarı olduğu spor kulübünü desteklemek ve taraftar token’larının sağladığı faydalardan yararlanmak isteyen 6 milyondan fazla kullanıcı, Paribu ile işlemlerini güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyor ve taraftar token’ları Paribu’dan alabiliyor. Taraftar  token sahipleri, ilgili kulüp ya da kişinin etkinliklerinde indirimli bilet, takım oyuncuları ya da sanatçılarla tanışmak gibi ayrıcalıklara sahip olabilir. Bir oylama başlatarak ya da var olan bir oylamaya dahil olarak taraftarı olduğu spor kulübünün sahaya çıkış şarkısı ya da yeni transfer edilen oyuncunun forma numarası gibi konularda söz sahibi olabilir. Taraftarlar, sahip oldukları taraftar token’ları sayesinde oyun, içerik ve oyuncularla ilgili süreçlerin karar aşamasının bir parçası olabilir. Söz konusu ayrıcalıklar sayesinde kişi ve kurumlar, kendilerini destekleyen kişilerle daha güçlü bir bağ kurar ve sürekli bir etkileşim içinde olur. Buna ek olarak, sermaye ihtiyaçlarını da karşılayarak elde edilen geliri hayranlarını daha mutlu etmek adına kullanabilir ve popülerliğini artırabilir. Ancak şunu unutmamak gerekiyor: Taraftar token’lara tanımlanan ayrıcalıklara gelen talepler dönemsel olarak değişiklik gösterebilir.