Yazılım geliştirme süreçleri, operasyonel altyapı yönetimi ve bu alanlarda çalışan ekiplerin DevOps olarak adlandırılan kesişme noktalarına odaklanan teknik konferans DevOpsDays Türkiye’de bu yıl altıncı kez gerçekleşti.

DevOpsDays etkinlikleri, yazılım ve operasyon takımlarının daha uyumlu ve etkin çalışmalarını sağlayan, aralarındaki anlık bağımlılıkları azaltmayı amaçlayan DevOps felsefesi ve metodolojisini geliştirmek amacıyla 2009 yılında Belçika’nın Gent şehrinde başlatıldı. Etkinlik zinciri, 15. yılında dünya genelinde 70’ten fazla şehirde düzenlendi.  DevOpsDays İstanbul ise bu yıl altıncı kez gerçekleşti. 

DevOps kültürünü ve uygulamalarını Türkiye’deki profesyoneller arasında yaygınlaştırmayı amaçlayan, DevOps prensiplerinin ve metodolojilerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak, en iyi uygulamaları paylaşmak ve bu alandaki bireyler arasında iş birliği ve ağ kurma fırsatları sunmak için büyük bir platform sunan DevOps Türkiye topluluğu, DevOpsDays İstanbul’u bu yıl altıncı kez 20 Nisan Cumartesi günü Dedeman Bostancı İstanbul Otel ve Kongre Merkezinde gerçekleştirdi.

2024 DevOpsDays İstanbul’un açılış konuşmasını Ergonautic’in kurucusu, eski RedHat yöneticilerinden ve DevOps hareketinin önde gelen isimlerinden Andrew Clay SHAFER yaptı. Teknik Direktör, SEI Yardımcı Öğretim Üyesi Hasan YAŞAR, Apache APISIX’ten Nicolas FRANKEL, GetYourGuide’dan Kıdemli Saha Güvenilirlik Mühendisi Maggie SLUKOVA, DevOps Danışmanı Bayram KARAGOZ, JumpCloud Kıdemli Mühendislik Yöneticisi Mustafa AKIN, Lyrebird Studio’dan Kıdemli Bulut Güvenliği Mühendisi Sena YAKUT,  Kubermatic Kubernetes Danışmanı ve Eğitmeni Koray OSKAR, Letgo Platform’dan Mühendis Nagihan KIVANÇ, AWS Community Hero (Terraform influencer) Anton BABENKO ve Firefly DevOps Mühendisi Utku DARILMAZ konuşmacılar arasında yer aldı.

DevOpsDays etkinlik serisinde, ‘açık oturum’ olarak adlandırılan yuvarlak masa toplantıları ve ‘ateşleme’ olarak bilinen kısa ve ilham verici konuşmalar bulunuyor. Açık oturumlarda konular tüm katılımcılar tarafından belirleniyor ve yuvarlak masalarda toplanan katılımcıların tartışmalarını içeriyor. Bu şekilde, alanda çalışan uzmanlar son teknolojilerle ilgili deneyim ve bilgilerini paylaşırken, ulusal ve uluslararası yenilik ve uygulamaların özgür bir ortamda ele alınması hedefleniyor. Bu yılın ateşleme konuşmalarını Spacelift Çözüm Mimarı Emin ALEMDAR, Trendyol Platform Mühendisi Batuhan, Edge Delta Yazılım Mühendisi Ozan SAZAK, Ampt kurucusu Emrah SAMDAN ve Akbank Mühendislik Uygulamaları Yöneticisi Fatih KESGİN yaptılar.

Üst düzey yöneticilerden kariyerlerinin farklı aşamalarındaki yazılımcılara tüm katılımcılar, konuşmaları ve açık oturum tartışmalarını büyük bir dikkatle takip etti.