Surpay Teknoloji CTO’su Selçuk Murzoğlu ile Fintechtime Nisan sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.

Hem çatı şirketi olan İst-Pay için hem de başta ulusal şirketler olmak üzere global düzeyde kaliteli, verimli, erişilebilirlik seviyesi yüksek çözümler üretmek üzere konumlanan Surpay Teknoloji hakkında merak ettiğimiz soruları İstanbul Ödeme ve Elektronik Para A.Ş CTO’su Selçuk Murzoğlu’na ilettik.

 

Surpay Teknoloji ile okurlarımızı tanıştırabilir misiniz? Bu yeni yapılanmaya neden gerek duydunuz? Surpay çatısı altında hangi çözüm ve hizmetleri sunacaksınız?

Surpay Teknoloji, 2023 yılı başında ödeme sistemleri teknolojisi alanında faaliyet göstermek üzere kurulmuş bir finansal teknoloji ve Ar-Ge şirketiyiz. Misyonumuz, Zaim Teknopark bünyesinde ödeme ve finansal teknolojilere odaklanarak yenilikçi çözümler geliştirmek ve sektördeki ihtiyaçları karşılamaktır. Amacımız ise müşterilerimize güvenli, hızlı ve verimli ödeme çözümleri sunarak finansal işlemlerdeki kullanıcı deneyimini artırmaktır. Surpay çatısı altında, özellikle ödeme sistemleri ve finansal teknolojiler alanında geniş bir yelpazede çözüm ve hizmetleri sunmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, Ar-Ge projeleriyle birlikte sektördeki gereksinimlere uygun yazılım ve donanım çözümleri geliştirmekteyiz.

Teknoloji ve yazılım ekipleri bulunduğumuz çağda vazgeçilmez ekipler.  Yazılım ürünleri olmadan var olmak mümkün değil.  Bugün teknolojinin gelişim hızına ve çeşitlenen çözümlere baktığımızda, organizasyonları hem alt yapı hem de geliştirilen iş modellerini destekleyecek teknolojik yapılar için araştırma geliştirme düzeyinde teknoloji konularına odaklı yapılar ile desteklemek son derece kritik hale geldi. Bununla birlikte, piyasada kaliteli, hızlı ve uygun fiyatlı çözümler bulmak çok kolay değil.  Fintek ekosistemi içinde son derece kritik ve ana lokomotif olan Teknolojik liderliğin sağlanabilmesi için Surpay yapılanmamızı gerçekleştirdik.

Bir yıl önce iki kişi ile başlanılan yolculukta şu anda 20+ mühendis ve ürün geliştirme personelinin çalıştığı bir yapıya kavuştuk. Ekibimizde, yüksek hacimli, performanslı işlem yönetimi ve ödeme sistemlerinde uzmanlık seviyesi on yılların üzerinde arkadaşlarımız var. Rekabet etmek istediğimiz kurumlara göre sayıca az olsak da bilgi birikimi olarak çok iyi bir noktadayız. Ayrıca ürünlerimizi geliştirmek ve işletmek için çözüm ortaklarımızdan dış destek almaktan da çekinmiyoruz.

Bir yıl içerisinde Uluslararası Para transferine aracılık etmek için gerekli şube uygulamamızı API tabanlı servislere çevirdik.  Aynı zamanda elektronik cüzdan uygulamasını geliştirerek Wist markası ile İst-Pay müşterilerine sunduk. Uluslararası para transferine aracılık edecek takaslaşma altyapısı geliştirdik. Ürünlerimizi ve cüzdan uygulamamızı farklı fonksiyonlarla zenginleştirmeye devam ediyoruz. Ayrıca Dış ticaret alanında faaliyet gösteren başka bir grup firmamız için altyapı geliştirdik.

 

Surpay Teknoloji, İstanbul Ödeme çatısı altında nasıl konumlanıyor? Sektörde nasıl konumlanması planlanıyor?

İst-Pay, uzun yıllardır sektörde verdiği para transferi hizmetini lisans genişlemesine giderek farklı bir noktaya taşıdı ve bugün, dijital cüzdandan, ön ödemeli karta, POS’tan fatura tahsilatına kadar müşterilerimize bütüncül çözümler sunan iş modellerini hayata geçirmeye devam ediyor. Surpay burada işin lokomotifi olarak öne çıkıyor.

İst-Pay’in ihtiyaç duyduğu teknolojik ihtiyaçlar aynı zamanda piyasadaki tüm Elektronik Para ve Ödeme Kuruluşları için de geçerli. Surpay, hem İst-Pay hem de başta ulusal şirketler olmak üzere global düzeyde kaliteli, verimli, erişilebilirlik seviyesi yüksek çözümler üretmek üzere konumlandırıldı. Açıkçası, çok kısa sürece teknoloji ihraç eder noktaya gelmenin gururunu yaşıyoruz.  

 

6493 sayılı kanun ve MASAK kurallarına uygun olarak geliştirdiğiniz in-house yazılımınızın özellikleri ve bu yazılımın iş süreçlerinize katkıları nelerdir?

6493 sayılı kanun, MASAK kural ve yönetmelikleri, Bilgi Sistemleri Tebliği gibi çeşitli, kanun, yönetmelik, tebliğlerle çok iyi regüle edilmiş bir sektörde hizmet veriyoruz. İşimiz para ve müşteri verisi olunca sunduğumuz ürünlerin güvenliği, erişilebilirliği, teknolojik alt yapısı en önemli konular haline geliyor. Sunduğumuz alt yapıların ve yazılımların tüm bu kanun ve yönetmeliklere uyumlu olması, çeşitli bağımsız denetimlerden ve güvenlik testlerinden geçmesi gerekiyor.   Geliştirdiğimiz ürünler İst-Pay ve diğer E-para ve Ödeme kuruluşlarının denetim ve uyum süreçlerini çok ciddi bir şekilde rahatlatıyor, müşterilerin çok daha güvenli, yüksek performanslı hizmet almasını sağlıyor.

Müşteri edinme süreçleri, risk yönetimi, müşteri risk değerlendirme altyapısı, sahtecilik önleme konularında altyapımıza önemli özellikler kattık. Her geçen gün ürünlerimize yeni özellikler eklemeye devam ediyoruz. 

 

Surpay Teknoloji’nin Ar-Ge faaliyetleri kapsamında hangi yeni ve yenilikçi finansal teknolojiler üzerinde çalışıyorsunuz ve bu teknolojilerin sektöre katkısı nasıl olacak?

Yukarıda da bahsettiğim gibi geliştirdiğimiz ürünlerde güvenlik, performans, yüksek erişilebilirlik seviyesi, genişleyebilir altyapı ve ürün özellikleri vazgeçilmez başarı kriterlerimiz. Geliştirdiğimiz ürünler günümüzün en güncel teknolojileri ile geliştiriliyor ve tamamı platform, veri tabanı bağımsız bulut teknolojileri üzerinde çalışan mimaride sunuluyor.  Çok farklı veri merkezleri üzerinden yedekli bir yapıda hizmet verebiliyoruz. Mimari ve yazılım altyapımız bilgi becerisi ve deneyimi çok yüksek arkadaşların emin ellerinde gelişmeye devam ediyor. 

Ayrıca Düzenleme ve regülasyonlara uyumlu alt yapılar ve teknolojik çözümler sunmak Surpay olarak ana misyonlarımızdan biri.  Bildiğiniz gibi 6493 sayılı kanun alt düzenlemelerinde yapılan değişikliklerin oldukça geniş teknik uyum gereklilikleri oldu. Bizim bu noktada titiz bir çalışma yürüttüğümüzü söylemek isterim.  Surpay olarak başta para transferi ve dijital cüzdan uygulamaları olmak üzere uçtan uca tüm ödeme çözümleri, müşterimizin ihtiyaçlarına göre optimize edilerek sunuluyor.

Ödemeler dikeyinde son yıllarda yaşanan gelişmelere baktığımızda, farklılaşan son müşterinin ihtiyaçlarına odaklanmış, hızlıca entegre edilen sistemsel yapılara dayanan çözümlerin öne çıktığını görüyoruz. Biz de sunduğumuz tüm teknolojik çözümlerde bu prensiplerle hareket ediyoruz. Müşterilerimize sadece sistemsel bir araç veya ürün sağlamanın dışında, iş modellerini en ince detaylarına kadar destekleyen ve alternatif çözümler sunan bir hizmet modelimiz var.  Ayrıca yapay zekâ (AI) teknolojilerini kullanarak, müşteri deneyimini iyileştirmek ve dolandırıcılığı önlemek gibi konularda özel çözümler sağlıyoruz.

Kısa sürede bir Elektronik ve E-para kuruluşunun ihtiyaç duyacağı tüm ürünleri anahtar teslimi olarak sunan bir yapıya kavuştuk. Tek bir platform üzerinde, bulut tabanlı bir yapıda tüm paydaşlar için güvenli, yüksek performanslı, düşük maliyetli uca çözümler sunuyoruz.  

 

Kısa sürede teknoloji ihracatı yapar hale gelmenizin ardındaki başarı faktörleri nelerdir ve bu başarıyı nasıl sürdürmeyi planlıyorsunuz?

Buradaki en büyük pay sahibi tabii ki en değerli sermayemiz olan insan kaynağımız.  Arkadaşlarımız özverili, yüksek potansiyelli ve oldukça azimli. Yukarıda da bahsettiğim gibi teknik bilgisi ve aynı zamanda ödeme sistemleri iş bilgisi yüksek bir ekiple çalışıyoruz. Geçtiğimiz dönemde ekibimize tecrübeli arkadaşların yanı sıra genç arkadaşlar da kattık. Ekibimizi büyütürken aradığımız en önemli kriterler merak hem kendini hem takımı hem de ürünü geliştirme isteği ve iyi niyetle çalışma. Ekip içi ve diğer tüm paydaşlarımızla açık ve pozitif iletişim de en önemli başarı faktörlerinden biri diye düşünüyorum.  Birbirimizin eksiklerini tamamlayarak birbirimize destek olmamız, başarının ve başarısızlığın paylaşıldığı bir ortam yaratarak çalışmaya devam etmemiz gerekiyor. Bunu sürdürebilecek yeni arkadaşlarla büyüyerek yolumuza devam edeceğiz.

 

İlerleyen dönemlerde Surpay olarak hangi pazarlara yönelik teknoloji ihracatı planlıyorsunuz ve bu pazarlarda nasıl bir etki yaratmayı hedefliyorsunuz?

Elektronik para ve ödeme kuruluşları hedef kitlemiz.  Bu kurumlara anahtar teslimi ürün ve işletim hizmeti vermeyi planlıyoruz.

Aynı zamanda hem bölgede hem de küresel olarak para transfer altyapısında daha büyük bir söz sahibi olmayı hedefliyoruz. Burada geliştirdiğimiz ödeme ve transfer çözümleri ile kuruluşlar arasında entegrasyonları çok daha hızlı ve kolay yapmak en önemli hedefimiz.

 

Faaliyet genişletme izninizin alınması sürecinde karşılaştığınız zorluklar ve bu iznin Surpay için getireceği fırsatlar nelerdir?

İlk faaliyet izninin alınması veya faaliyet genişletme süreçlerinde, iş modeli ve teknolojik alt yapılar ana unsurlar arasında. Uygulamaya alınacak iş modelinin dayandığı teknolojik alt yapı son derece kritik. Bizim faaliyet genişletme sürecimizde de öyle oldu. Hem ülkemizde hem de küresel modellere baktığımızda, regülasyona uygun teknolojik alt yapılara ulaşmak lisanslama sürecindeki firmalar için oldukça zorlayıcı bir süreç. Surpay olarak bu firmalar için uçtan uca sunduğumuz çözümler ile hem lisanslama hem de uygulama süreçlerinde rekabette öne çıkacakları çözümlerimiz sunuyoruz.

Özellikle ödemeler dikeyinde sektörde farklılaşan iş modelleri ve çözümlerin her geçen gün gelişmekte olduğunu görmek çok güzel. Tüm bu gelişim sürecinde iş modellerinin önemi kadar, teknolojik imkanlarınızın durumu, gelişim düzeyinizi etkiliyor. Surpay tam bu noktada yerel ve global firmalara sunduğu hizmetlerle ödeme teknolojileri konusunda lider bir firma olma hedefiyle yola çıktı.      

 

Finansal teknolojiler alanında ödemeler dikeyindeki artışı nasıl değerlendiriyorsunuz ve Surpay Teknoloji’nin bu alandaki rolü nedir?

2023 yılındaki küresel gelişmelere baktığımızda, finteklere yapılan yatırımlar ve anlaşma sayıları açısından zorlayıcı bir yıl olduğunu söylemek mümkün. Bununla birlikte, ödemeler dikeyi halen hem küresel çapta hem de ulusal olarak en iyi yatırım alan sektör olma özelliğini koruyor.

Ülkemizde ise, 697 aktif fintek girişiminden 268 ödemeler dikeyinde.  Bu alan çok uzun süredir fintek girişimlerinin ana grubu olmayı sürdürüyor. Teknolojik gelişimlere baktığımızda ise, uzun bir dönem yine girişim hacmi ve yatırımlar açısından cazibesini koruyacağını değerlendiriyoruz.

Surpay Teknoloji bu alanda bilgi birikimimizle var olmak, ülkemize ve ödeme sistemine değer katmak, kullanıcılara iyi deneyim yaşatacak çözümler üretmek ve bundan da büyük yatırımlar alan bir teknoloji şirketine dönüşmek en büyük hedefimiz.