Türkiye’nin önde gelen kripto para borsası Gate.TR’nin CEO’su Kafkas Sönmez, ekonomi, finans ve kripto para piyasalarındaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Avrupa, Kanada ve Danimarka’dan arka arkaya faiz indirimi haberleri geldi. Öte yandan ABD’de kripto adaptasyonu açısından önemli gelişmeler yaşandı. Küresel ekonomideki son gelişmeleri ve kripto para piyasalarındaki son durumu, Türkiye ve dünya perspektifinden, Gate.TR CEO’su Kafkas Sönmez değerlendirdi.

Yalnızca altı ay önce küresel manşetlerde enflasyon ve faiz artışı kelimelerini içeren başlıklar öne çıkıyordu. Aradan aylar geçti, gelişmiş ekonomiler bugüne kadarki en yüksek politika faizlerini uyguladı, enflasyon ise tüm zamanların en yüksek seviyelerini kaydetti. Ancak ikinci çeyreğin sonuna doğru yaklaşırken, kötümserliğin yerini temkinli iyimserliğe bıraktığını görüyoruz. Küresel ekonomi pandemi sonrasından bu yana süren yüksek enflasyonun gölgesinden kurtulmanın son aşamalarına geldi. Avrupa, Kanada ve Danimarka’dan arka arkaya faiz indirimi kararları gelmeye başladı. Fed’in 2024’te faiz indireceği yönündeki beklentiler neredeyse kesinleşti.Tüm bu belirsizliklere dirençli kalan yerli bir kripto para borsasının perspektifinden nasıl görünüyor? Türkiye’nin önde gelen kripto para borsası Gate.TR’nin CEO’su Kafkas Sönmez, ekonomi, finans ve kripto para piyasalarındaki son gelişmeleri değerlendirdi.

 

Konjonktür değişiyor, boğa rallisi yaklaşıyor

Ekonomideki tüm gelişmelerin yıllara yayıldığını ve belirli bir dönem sürdürülen bir politikanın etkisinin yıllar sonrasını dahi etkileyebildiğini söyleyen Kafkas Sönmez’e göre küresel ekonomi, pandemi sonrası dönemde yaşanan parasal sıkılaşma döneminin sonuna gelindiğinin sinyallerini veriyor.

“Enflasyon hâlâ dünyanın pek çok yerinde yüksek. Ancak para politikası başta olmak üzere ekonomik araçlarla yürütülen mücadeleler, gelişmiş ülkelerde karşılığını buluyor” diyen Sönmez’e göre Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) 6 Haziran’da politika faizini 25 baz puan indirmesi, önemli göstergelerden biri. Sönmez, “Üstelik o gün tek indirim kararı AMB’den gelmedi. Danimarka 11 aydır %5 olarak tuttuğu faizi %4,75’e çekti. Kanada da faiz indirimi yapan ilk G-7 ekonomisi oldu. Her ne kadar para politikası liderlerinin temkinli duruşları sürse de faiz indirimi kararları önemli bir kırılma noktasıydı” diyor.

Piyasaların da mevcut koşullara ayak uydurduğunu ve artık güçlü gelen bir veri sonrası daha kontrollü tepkiler verdiğini söyleyen Kafkas Sönmez, “Bunun en önemli örneğini de geçtiğimiz günlerde gelen ABD istihdam verilerinde gördük. Beklentinin çok üzerinde gelen rakamlar, ABD endekslerinde sadece küçük değişimlere sebep oldu. Bir boğa rallisinin eşiğinde ve belki de ortasında olduğumuza dair birçok olumlu işaret var” ifadelerini kullanıyor.

 

“Wall Street artık dijital varlıklara yabancı değil”

Kafkas Sönmez’e göre kriptoyu da etkilemesi muhtemel olan boğaya işaret eden göstergelerin bazıları da regülatif gelişmelerde ve kurumsal adaptasyonda gizli. Beklenmedik bir zamanda, bir hafta içinde ABD’de spot Ethereum ETF’lere yönelik ilk onayın tamamlandığını hatırlatan Kafkas Sönmez, “Aynı hafta ABD Temsilciler Meclisi, Senato’nun gündemine çok sonra gelecek olsa da kripto dostu iki yasa tasarısını kabul etti. Tokenizasyon, gerçek dünya varlıklarının alınıp satılabilir varlıklara dönüştürülmesi, Bitcoin ve benzeri dijital varlıkları hazinelerinde tutan şirketlerin sayısının ve tuttukları miktarın artması, eyaletlerin ve emeklilik fonlarının Bitcoin’i bir portföy varlığı olarak değerlendirmeleri gibi tüm gelişmeler, piyasaları farklı açılarıyla canlandırıyor” diye konuşuyor.

 

“Türkiye yükselişi yakalamaya istekli”

Gate.TR’nin CEO’su Kafkas Sönmez, Türkiye’nin bu iyimser trendden nasibini almak için hızlı adımlar attığına dikkat çekiyor. Yeni ekonomi yönetiminin Orta Vadeli Program için attığı adımları hatırlatan Kafkas Sönmez, değerlendirmelerini “Türkiye’nin risk priminden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz rezervlerine, bu adımların etkileri canlı olarak gözlemlenebiliyor. Ayrıca bu ayın sonunda gerçekleştirilmesi beklenen Mali Eylem Görev Gücü toplantısında, Türkiye’nin gri listeden çıkacağına yönelik beklentiler de yüksek. Çerçevesi hazırlanan, tanımları ve yetkili kurumları belirlenen kripto para yasası da Türkiye’nin muhtemel bir boğaya rastlamak konusunda iddialı olduğunu gösteriyor. Kredibilitesi yükselen bir ekonomi yönetimi, finansal okuryazarlığı destekleyen bir Sermaye Piyasası Kurulu, her geçen gün genişleyen bir pazar, büyüme için fazlasıyla elverişli” ifadeleriyle paylaşıyor.

 

“Türkiye’de kripto borsası olmak büyük şans”

Bitcoin ve Ethereum’un fiyat hareketlerinin yön verdiği, meme kripto para birimlerinin manşetlerden düşmediği, ekosistemin her geçen gün genişlediği ve Web3 konusunda önemli gelişmelerin yaşandığı bir piyasa görünümü çizen Kafkas Sönmez, bu dönemde Türkiye’de kripto para borsası olmayı şans olarak nitelendiriyor ve sözlerini şu ifadelerle sonlandırıyor:

“Her şeyden önce çok güçlü, okuryazarlığı yüksek, ilgisi dinamik bir kripto topluluğu var. Yasal tarafta Türkiye pek çok gelişmiş ekonomiden daha hızlı davranmayı başarabiliyor ki bu Türkiye’nin önde gelen bir gelişmekte olan ekonomi olduğunu da doğrular nitelikte. Gate.TR, Türkiye’nin en çok sevilen yerlikripto para borsalarından. Bunu gerçekleştirdiğimiz her topluluk etkinliğinde birinci elden gözlemliyoruz. Büyüyen, kripto adaptasyonu yüksek, genişlemeye istekli ve teknolojiye yatkın bir pazarda büyüme lokomotifi rolünü üstlenmek Gate.TR ekibinin her bir üyesi için gurur verici. Gate.TR, regülasyon konusunda da işbirliğine açık yaklaşımını her fırsatta gösterdi. Bizler de kullanıcılarımıza kesintisiz bir kripto varlık alım satım deneyimi sunuyoruz. Önümüzdeki dönem için çok umutluyuz.”