UPT Genel Müdürü Murat Kastan’ın Money 20/20 Europe özelinde yaptığı açıklamalar Fintechtime Temmuz sayısında yer aldı. 

Unicorn” olma hedefi ile yola çıkan bir şirket olarak; dijital uygulamamız UPTION’ın küresel yolculuğunda, Money 20/20 gibi öncü organizasyonlar önemli bir yer tutuyor. UPTION’da 158 farklı milletten kullanıcımız var. Böylesine önemli organizasyonlarda edindiğimiz izlenimlerle tüm dünyadan kullanıcıların ihtiyaçları çerçevesinde yeni servisler geliştirerek büyüyoruz.

 

Türkiye’nin ilk yerli, global para transferi ve ödeme platformu UPT olarak fintek alanının en prestijli etkinliği olarak kabul edilen Money 20/20 Europe etkinliğine katıldık. Esasında UPT olarak bu etkinlikte 7 yıldır sponsor olarak yer alıyoruz. Bu sayede global fintek sektörünün gelişimine tanıklık ederken, iş birliği fırsatları anlamında kazanımlarla dönüyoruz. Bu sene de önceki yıllarda olduğu gibi program boyunca sektörün önemli temsilcileriyle bir araya geldik ve sektöre yön veren yeniliklere dair görüş alışverişinde bulunduk. Özellikle yurt dışı para transferi altyapımızı ‘as a service’ olarak sunabilmemiz ve katma değerli hizmetlerimizin sektörde ayrışması sayesinde katılımcıların odağındaydık.

Sektörel olarak baktığımızda; şirketlere yönelik hizmetler artarken, bu alanda faaliyet gösteren ödeme servis sağlayıcılarının ise hem servis verdikleri ülke sayısını artırdıklarını hem de ödeme alma ürünlerine yeni kart şemaları dışında elektronik cüzdanları da hızla eklediklerini görüyoruz. Bu durum e-ticaret başta olmak üzere şirketlerin, ödeme alma anlamında ülke sınırlarından çok hızlı bir şekilde çıkmasına olanak sağlıyor. Bu noktada “unicorn” olma hedefi ile yola çıkan bir şirket olarak; dijital uygulamamız UPTION’ın küresel yolculuğunda, Money 20/20 gibi öncü organizasyonlar önemli bir yer tutuyor. UPTION’da 158 farklı milletten kullanıcımız var. Böylesine önemli organizasyonlarda edindiğimiz izlenimlerle tüm dünyadan kullanıcıların ihtiyaçları çerçevesinde yeni servisler geliştirerek büyüyoruz.

Etkinliğe dair izlenimlerime gelince; Money 20/20 her geçen yıl daha da büyüyor, bu yıl stantlar için yeni bir salon eklenmişti. Katılımcılar içinde yine en çok para transferi ve ödeme kuruluşları yer alırken, yazılım/güvenlik servisi veren şirketler ile bankaların geçen yıllara göre daha fazla ve etkin katıldığını gördük. Blockchain ve kripto para sektöründen katılım ise geçtiğimiz yıllara göre azalmıştı. Afrika kıtasından katılım ise artmıştı.

Öne çıkan başlıklar ise; dolandırıcılık (fraud) ile mücadele veya kimlik tespiti gibi günlük hayatın mevcut sorunlarının çözümünde yapay zekâ kullanımına yönelik ürünler olarak sıralayabiliriz. Blockchain de bir diğer önemli konu başlıklarından biriydi ancak içinde kripto para olmadan. Sınırlar ötesi ödemelerde ise gündem B2B ödemeleri kolaylaştırmak için yerel ağların birbiriyle temas etmesiydi. Tüm bunların yanı sıra; hiper kişiselleştirmenin (hyper personalisation) finansal alandaki uygulamaları, açık bankacılık ve gömülü finansmandaki katkıları gibi konular diğer öne çıkan başlıklar arasındaydı.