Bakiyem CEO’su Umut Yalçın ile Fintechtime Ağustos sayısı için gerçekleştirdiğimiz özel röportaj yayında.

Türkiye’nin ödeme yazılımlarında öncü şirketlerinden olan Bakiyem Ödeme Çözümleri, global yolculukta ilk adımını “Payrotta” ismiyle İngiltere üzerinden Avrupa’ya atıyor. Avrupalı KOBİ ve şirketlerini de Türk yazılımıyla dijitalleştirmeye hazırlanan şirketin yeni yol haritasını Bakiyem CEO’su Umut Yalçın’dan dinledik.

 

  • Bakiyem’in İngiltere’ye açılma kararı nasıl alındı? Bu süreçte hangi faktörler etkili oldu?

Bakiyem olarak Avrupa’ya açılma kararımızda bizi en çok etkileyen Türkiye’de operasyonlarını yönettiğimiz Avrupalı şirketlerin memnuniyetleri ve bizi Avrupa’ya açılma konusunda motive etmeleriydi. 

Avrupalı müşterilerimizin de yönlendirmesiyle sunmuş olduğumuz bütünleşik online ödeme ve sahayı dijitalleşme çözümlerinin Avrupa ve dünyada başarılı örneklerinin çok az olduğunu gözlemledik. Bu da bizim için globalde yeni bir dijitalleşme kültürü oluşturabileceğimiz inancını doğurdu. 

Avrupa’da da ilk İngiltere’de olma isteğimiz finansın merkezinde hem finansmana kolay ulaşılabildiğini görmemiz hem de İngiltere pazarının sektörümüzde çok öğretici bir ülke olmasından kaynaklandı. 

Diğer taraftan, bilindiği üzere İngiltere sadece İngiltere’den ibaret değil. Ülkenin tam adı olan Birleşik Krallık; İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört kurucu ülkeden oluşuyor. Milletler Topluluğu’na dahil olan Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkeleri de düşündüğümüzde İngiltere’ye açılmanın cazibesi ve önemi daha çok ortaya çıkıyor. 

 

  • İngiltere pazarına ‘Payrotta’ ismiyle giriş yapacağınızı belirttiniz. Payrotta ismi nereden geliyor. Bu yeni şirketin hedefi, yapısı ve işleyişi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Payrotta Ödemenin rotası demek, Global yolculuğumuzdaki ilk adımımızı Avrupa ile atıyor, bu kapsamda ‘Payrotta’ ismiyle İngiltere’ye açılıyoruz. Tamamen kendi özsermayemizle kurduğumuz bu yeni şirketimiz, Bakiyem’in şubesi olarak çalışacak. Türkiye’de olduğu gibi İngiltere’de de sahadan ilerleyecek, sahayı tamamen dijitalleştireceğiz. 

Amacımız, entegratörlük kavramını İngiltere’ye de götürmek. Entegratörlük becerilerimiz sayesinde de firmaların kullandığı satış ve ödeme modüllerinin ağır maddi ve zaman maliyetlerine gerek kalmadan kısa sürede sahayı dijitalleşmelerini sağlayacağız.

Türk şirketlerinin ERP ve muhasebe programlarına entegrasyonu, cari takibi, sipariş modülü, fatura ödeme gibi işlemlerinde dijitalleştirerek verimini artırırken maliyetlerini 10’da 1’e düşürdük şimdi sırada İngiltere üzerinden Avrupalı şirketler var. 

Bakiyem hizmetlerinin en etkin rolü başka hiçbir uygulamaya veya yazılıma ihtiyaç duymadan bütün online ödeme araçlarını tek bir platformdan yönetilmesidir. İngiltere ve Avrupalı kobiler de cep telefonlarını pos cihazı olarak kullanırken bütün banka hareketlerini tek bir ekrandan yönetebilecekler. Aslına bakarsanız Türkiye’deki bütünleşik hizmet yapımızı Avrupa’daki kobilere uyarlayacağız. 

 

  • Entegratörlük kavramını İngiltere’ye nasıl taşımayı planlıyorsunuz? Bu kavramın İngiltere pazarında nasıl bir fark yaratacağını düşünüyorsunuz?

Türkiye’de edinmiş olduğumuz en önemli tecrübe Entegrasyon gücünün her türlü iş problemine çözüm üretmede en etkili yol olması. Özellikle sadece kendi ERP sistemi ile dijitalleşmeye inandırılmış bir Avrupa var. Biz bu inançlarının üzerine 45 gün gibi kısa sürelerde dünyanın en büyük şirketleri gibi sahayı tamamen ve belki de bir proje bedeli ödemeden dijitalleştirebilmekteyiz. Bu tecrübelerimiz iyi referanslarımız ile kısa sürede İngiltere pazarında başarıyı yakalayacağız.

 

  • İngiltere’nin ardından Avrupa pazarında hangi ülkelerde faaliyet göstermeyi planlıyorsunuz? Bu ülkelerdeki stratejileriniz nelerdir?

Öncelikli hedefimiz bu yıl içinde İngiltere pazarında yerimizi sağlamlaştırmak… 2025 yılında ise en az 5 Avrupa ülkesinde daha operasyon kurma hedefimiz var. 

Bizim Avrupalı rakiplerimizden ayrıştığımız en önemli özelliğimiz platform ve finans sağlayıcı bağımsız çalışarak online ödemenin her alandan alınıp gerçek zamanlı ERP ve muhasebe programlarına entegre olabilmemiz. ERP’lere göre en büyük avantajımız mimarimiz sayesinde onların proje sürelerine ve maliyetlerine göre 10 kat daha uygun proje süresine ve proje maliyetine sahip olmamız. 

Ödeme kuruluşlarına göre en büyük avantajımız da Kobilerin veya Büyük ölçekli müşterilerin bir Ödeme kuruluşu ile çalışırken ERP ve Muhasebe programlarına entegrasyonda yalnız kalmaları. Oluşturmuş olduğumuz mimari sayesinde müşterilerimizin bize entegre olmasını beklemiyoruz, kendi danışmanlarının 1-2 günde yazabilecekleri alan api’leri ile 10 iş gününde bütün online ödeme süreçlerini ve sahayı gerçek zamanlı entegre edip sahayı dijitalleştirebiliyoruz. 

Pazarda rakiplerimize göre konumlanmamız düşük maliyetler ve kısa entegrasyon süreleri sayesinde hangi ERP veya hangi finans kuruluşu ile çalışırsanız çalışın sahadaki online ödemenizi günler içinde muhasebe ve ERP programlarına entegre ediyoruz. Odaklandığımız nokta Online ödemelerin tam dijital olarak her yerden alınabilmesi ve anlamlı ve öngörü oluşturulabilir bir şekilde raporlanabilmesi.

 

  • Avrupalı KOBİ’ler ve şirketler için sunduğunuz çözümler nelerdir? Bu çözümler, işletmelerin dijitalleşme süreçlerine nasıl katkı sağlayacak?

Türk şirketlerinin ERP ve muhasebe programlarına entegrasyonu, cari takibi, sipariş modülü, fatura ödeme gibi işlemlerinde dijitalleştirerek verimini artırırken maliyetlerini 10’da 1’e düşürdük, şimdi de İngiltere üzerinden Avrupalı KOBİ ve şirketleri dijitalleştireceğiz. 

Avrupa’da başlangıçta KOBİ’leri hedefliyoruz. Bunun yanında özellikle Türkiye’de edinmiş olduğumuz tecrübelerle Avrupalı şirketlerin 2 yıl içerisinde Bakiyem ürünlerinin hem hızlanmalarına hem de dijitalleşmelerine doğrudan hizmet ettiğini göreceklerini öngörüyoruz. Avrupa’da da özellikle hatırı sayılır bir SAP kullanımı var. SAP entegrasyonlarımızla birlikte Avrupa’da dijital dönüşümde firmaların öngördükleri 1,5 – 2 yıllık proje sürelerinin nasıl 45-50 günde bittiğini görecekler. Yani firmalar için hem zaman hem de para maliyetlerini 10 kat azaltmak anlamını taşıyor. Bu da aynı Türkiye’de nasıl referans yöntemi ile büyüdüysek Avrupa’da da referans yolu ile büyüyeceğimizi gösteriyor bence.

 

  • 2023 yılında Türkiye’de elde ettiğiniz başarıları dinleyebilir miyim? Bu başarıların arkasında hangi temel faktörler yer alıyor?

KOBİ’lere ve büyük müşterilere online ödemenin her alanında çözümler geliştiren Bakiyem olarak kısa sürede Türkiye’nin en önemli finansal teknoloji şirketlerinden biri haline gelmekten dolayı mutluyuz. 2017 yılında kurulan Bakiyem, 2023’te işlem hacmini 6 kat artırarak 6,5 milyar TL’ye yükseltirken, müşteri sayısını da yüzde 40 artırdı. Toplam işlem hacmi ise 8,5 milyar TL’yi buldu.

2024’e de iddialı başlayan ve işlem hacminde 2024 yıl sonu hedefi olan 13 milyar TL’ye 2024 yılının ilk altı ayı itibarıyla ulaşmayı başaran Bakiyem, yoluna emin adımlarla ilerliyor. Bugün 52 sektörde 5 bin şirket Bakiyem kullanıyor. 

Türkiye’de cep telefonlarını POS’a çeviren ilk fintech’lerden birisi olan Bakiyem, 5 yılda ödeme sistemleri pazarında Türkiye’deki en önemli entegratörlerden biri haline geldi. Özellikle ‘’0’’ yatırım maliyetiyle şirketlerin bütün online ödeme süreçleri olan EFT-Havale, DBS (Doğrudan Borçlandırma Servisi) ve bütün banka sanal poslarını tek bir platformdan bütün ERP’lere entegre çalışmasıyla sağladığı fayda, şirkete 2023 yılında rekor bir büyüme getirdi.

 

  • Türkiye’deki büyük şirketlerle olan iş birlikleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu iş birliklerinin büyük şirketlere sağladığı faydaları örneklendirir misiniz?

Bakiyem müşterilerinin yüzde 90’ı KOBİ’lerden, kalan kısmı ise büyük ölçekli şirketlerden oluşuyor. Bunun yanı sıra işlem hacminin yüzde 50’sini KOBİ’ler, yüzde 50’sini ise büyük ölçekli şirketler oluşturuyor.

Bakiyem, Türkiye’nin en büyük şirketleriyle çalışıyor. T. Şişecam ve Flokser gibi devler de Bakiyem’in online ödeme çözümlerini tercih ediyor.

Dijitalleşen yeni dünyada finans çözümlerinde fintech’lerin rolü daha da büyüyecek ve Bakiyem olarak şirketlerin dijital dünyaya entegrasyonuna kolaylık sağlama yönündeki önemli görevimizin bilincindeyiz.

 

  • Bakiyem’in bugüne kadar aldığı yatırımları hatırlatır mısınız? Bu yatırımlar, şirketin büyümesine nasıl katkı sağladı? Yakın zaman içinde yeni bir yatırım turu planlıyor musunuz?

Bakiyem, bugün alanında uzman kadrosuyla kolay, hızlı ve düşük maliyetlerle ödeme almak isteyen firmalara online çözümler sunuyor.  Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasına ciddi katkısı olan firma, bugüne kadar Bankalararası Kart Merkezi (BKM) eski Genel Müdürü ve TurkishBank Yönetim Kurulu Üyesi Sertaç Özinal’ın yanı sıra Alesta Yatırım’dan da iki kez yatırım aldı.

İlk yatırımını 2020 yılında 1 milyon dolar değerlemeyle alan şirket, 6 ay sonra da 2 milyon dolar değerlemeyle yatırım aldı. Bir diğer yatırımımız Shopalm da kadın girişimcilerin sosyal medya üzerinden ürün satıp para kazanma olanağı sunan dijital bir mağaza. Shopalm, bugüne kadar binden fazla kadına gelir yarattı. Shopalm de aylık 8 milyon TL işlem hacmine ulaştı. 

 

  • Sertaç Özinal’ın Bakiyem’e katılımı, şirketin stratejilerine nasıl bir etki yaptı? Özinal’ın deneyimlerinden nasıl faydalanıyorsunuz?

Bakiyem’i farklı kılan en önemli unsurlardan biri finans sektörünün en deneyimli, girişimcilik dünyasının da önde gelen isimlerinden biri olan Sertaç Özinal’ın Bakiyem’in hem yatırımcısı hem de yönetim kurulu üyesi olması. Kariyerine Chicago ve İstanbul’da çalıştığı Andersen Consulting’de başlayan, Pamukbank’ta bireysel bankacılıktan sorumlu üst düzey yöneticilik yapan Özinal; Pamukbank’tan sonra 2004-2011 yılları arasında Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü olarak görev yaptı.

Purus Partners Kurucu Ortağı olan Sertaç Özinal, fintech, yapay zekâ, siber güvenlik, blockchain ve web3 gibi gelişen teknolojiler konusunda faaliyet gösteren erken aşama girişimlere yatırım yapıyor. Singapur merkezli bir girişim sermayesi şirketi olan True Global Ventures’ın genel ortağı olan Özinal, aynı zamanda TurkishBank’ın da Yönetim Kurulu Üyesi.

Sertaç Özinal pek de yapmadığı bir şey yaparak yatırımcı şapkasının yanında Bakiyem Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Kuşkusuz ki, bizim için asıl önemli olan rakamsal yatırım değil, Özinal’ın bilgi ve deneyimlerinden yararlanmak, bize yol göstericiliği yönündeki eşsiz katkısını almaktır. 

 

  • Visa İnovasyon Programı’na seçilmiştiniz. Şimdiye dek programa dair görüşleriniz öğrenebilir miyim? Programa girişiniz nasıl bir etki yarattı, size hangi avantajlar sunuldu?

VİSA inovasyon programına seçilmek bizim için global yolculuğumuzdaki en önemli basamaklardan birisi. VİSA sayesinde inglterede ulaşmak istediğimiz her yere ulaşabiliyoruz. Network leri çok değerli ve nitelikli. Umarım bizde visanın bize sağlamış olduğu imkanların ve mentorlüklerin hakkını büyüyerek gösterebiliriz.

 

  • 2024 yılı için hedefleriniz nelerdir? Bu hedeflere ulaşmak için hangi stratejileri uygulamayı planlıyorsunuz?

Bakiyem Ödeme Çözümleri olarak 2024 yılı planımızın odağında globale ulaşmak var. Bunu da İngiltere merkezli olarak ilerletiyoruz. 2023’te işlem hacmini 6 kat artırarak 6.5 milyar TL’ye ulaştık. Toplam işlem hacmimiz 8.5 milyar TL’yi buldu. 2024 yılını 13 milyar TL’nin de üzerinde bir işlem hacmi ile kapatacağız. Yeni ürünlerimiz ve mevcut müşteri içerisinde derinleşme ile SAAS gelirlerimizi arttırarak 2023’e göre karlılığımızı 7 kat arttırmayı hedefliyoruz.

 

  • Globalleşme rotanızda İngiltere’nin ardından hangi bölgelerde faaliyet göstermeyi planlıyorsunuz? Bu bölgelerdeki stratejileriniz nelerdir?

Bakiyem olarak İngiltere pazarında birkaç yıl içinde büyük bir oyuncu olma ve İngiltere merkezli olarak Avrupa pazarında ilerleme hedefiyle yol alıyoruz. Şu anda dünyadaki önemli birkaç ödeme şirketiyle de görüşme halindeyiz. İngiltere’nin ardından globalleşme rotamızda başta Arap Yarımadası olmak üzere Güney Afrika ve Azerbaycan bulunuyor. Amacımız; yerli fintech teknolojilerinin gücünü yurtdışına taşımak.