Çin Merkez Bankası uluslararası para transferini yuan olarak yapılmasını sağlayacak yeni bir ödeme sistemini devreye soktu.

Çin uluslararası ödeme sistemi (CIPS- China International Payment System) Çin’nin para birimi olan yuan’ı uluslararası transferlerde kullanarak hem işlemleri hızlandırmak, hem maliyetleri azaltmak hem de dolara karşı güçlenmesini sağlamayı amaçlıyor.
Aralarında Deutsche Bank, HSBC, ANZ ve Citi’nin bulunduğu on dokuz banka CIPS kullanım yetkisini aldı.Günde 11 saat açık olan bu sistemin ilk transferini ise İsveç mobilya markası İkea gerçekleştirdi.
CIPS’in yürürlüğe girmesinden önce Çin para birimi yuan ile yapılan transferler Hong Kong, Singapur veya Londra da bulunan offshore bankaları üzerinden gerçekleştirilebiliyordu. Bu sistemde yapılan transferler ise hem vakit alıyordu hem de maliyeti yüksekti. Bu sistemin offshore bankalara gerek duymamasının hem transfer süresi hem de maliyeti azaltması bekleniyor.
2010’dan beri Çin Dolara karşı yuanı güçlendirmek için yaptığı çalışmalardan en önemlisi olan CIPS, aynı zamanda Çin’in uluslararası transfer servisleri organizasyonu olan SWIFT’e olan bağımlılığını da azaltacak.