Türkiye’de internette taklidin hızına yetişmek adeta imkansız hale geldi. Yaratıcı girişimciler, cirosu artık milyarlarca doları bulan e-ticaret pazarından pay almak için yeniliklere imza atarken,  bir anda karşılarında aynı konsepte faaliyet gösteren onlarca, hatta yüzlerce taklitçi buluyorlar.

Groupon firması, “günlük fırsat” konseptini geliştirip Türkiye’ye girmeye karar verdiğinde Türkiye’de çoktan 100 tane Groupon benzeri firma çıkmıştı. Groupon’un Türkiye’de faaliyet gösterdiği yıllarda bu sayı 400’e kadar çıktı. Daha sonra Groupon Türkiye ofisini kapatmaya karar verdi ve şu an itibarıyla Türkiye, Groupon’un faaliyet göstermediği birkaç ülkeden biri.

Groupon örneği, bugünlerde cash-back shopping (para iadeli alışveriş) konseptinde yaşanıyor.  Dünyada oldukça yaygın olan, Türkiye’de de online alışverişlerde yeni  trend  haline gelen cash-back shopping  sitelerinin sayısı 30’u aştı.

Türkiye’nin ilk cash-back shopping sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, sektörde faaliyet gösteren site sayısının yakın gelecekte daha da artabileceğini, bunun bekledikleri bir gelişme olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

“Aslına bakarsanız geç bile kaldılar diyebiliriz. Alışveriş yapanlara para veren site konsepti ile ortaya çıktığımızda yıl 2010 idi ve sitemizi ilk görenler bunu daha tekerleğin icat edilmediği bir ülkede otomobil fabrikası kurmaya çalışmak olarak yorumladılar. Onlar, sektörde tekerlek icat olunduğunu anlayana kadar biz sürekli ilk ve tek olarak kaldık. Bizim başarımızın ardından doğal olarak başka siteler ortaya çıkmaya başladı.  Biz yola erken çıktığımız için 6 sene boyunca derin bir teknik know-how topladık, sağlam beşeri ilişkiler oluşturduk ve efsane bir kullanıcı topluluğu yarattık. Bu sayede rekabeti şu an hissediyor olsak da rekabet-üstü olmayı başardığımızı görüyoruz. İlk olmak, tek başınıza olduğunuz yılları doğru değerlendirirseniz işe yarıyor. Biz bunu başardığımız için pazar payımız hala yüzde 90.”

-Cash-back shopping konsepti-

Kayral, cash-back shopping konseptini anlatırken, alışveriş sitesi olmadıklarını, hiçbir şey satmadıklarını, üyelerden kredi kartı bilgisi istenmediğinin altını özellikle çiziyor.

Avantajix’te  giyecek, yiyecek, bilgisayar, telefon, otel rezervasyonu, araç kiralama, uçak bileti, sigorta gibi aranan her şeyin bulanabileceği, Türk ve yabancı 300’ü aşkın ünlü alışveriş sitesini tek çatı altında topladıklarını belirten Kayral, sistemi şöyle anlattı:

“Avantajix’te yaptığımız şey, bu sitelere müşteri yönlendirmek. Gönderdiğimiz her müşterinin yaptığı alışverişin belli bir oranını o sitelerden komisyon olarak alıyoruz. Aldığımız komisyonu da alışverişi yapan müşteriye nakit olarak ödüyoruz.  Burada yapılan indirim değil. Alışveriş sitesi, indirim, kampanya vs. düzenlemişse zaten müşteri onlardan yararlanıyor. Örneğin müşteri, piyasada bin lira olan bir ürünü, düzenlediği kampanya ile yüzde 20 indirimle satan bir firmanın online mağazasından almak istiyor. Bu mağaza ile bizim de yüzde 10 komisyon anlaşmamız var diyelim. Müşteri direkt online mağazaya girerse,indirimden yararlanıp ürünü 800 liraya satın alıp çıkar. Müşteri direkt siteye girmek yerine sadece bir fazla tıkla Avantajix üzerinden giderse,  ekstradan yüzde 10 komisyonu da kazanıyor ve ürüne 800 lira yerine 720 lira ödüyor. Üye mağazalarla komisyon anlaşmamız kimi sitelerde yüzde 2-3, kiminde yüzde 50-60’ı bulabiliyor.”

Kayral,  Avantajix’e üyeliğin ücretsiz olduğunu, alışveriş yapılması halinde tüketicinin kazandığı komisyonun ilk 10 liralık kısmını bir kereliğine yıllık hizmet bedeli olarak aldıklarını, “para kazanmak ve tasarruf” konularında ilham verici fikirlerini paylaşan üyelerinden bu paranın da alınmadığını sözlerine ekledi.