Türkiye, Dünya Bankacılık Raporu’nda fintech uygulamalarına uyum sağlama konusunda yüzde 83 oranla lider olmayı başardı. Dünya çapında düzenlenen ankete 32 ülkeden, toplamda 16 binin üzerinde bireysel bankacılık müşterisi katıldı. Bireysel bankacılığın yanı sıra, yeni yeni kabul edilen finans teknolojileri alanındaki yükselişleri de inceleyen raporda Türkiye, benimseme oranı açısından yüzde 83 ile birinci sırada yer alıyor. Türkiye’yi yüzde 81 ile Portekiz, yüzde 80 ile Arjantin, yüzde 78 ile Meksika ve yüzde 77 ile Hindistan takip ediyor. Küresel benimseme oranı ortalama yüzde 63 olarak hesaplanan raporda fintech tanımı şu şekilde belirlendi: “Fintech en basit tabiriyle geleneksel finans ürün ve hizmetlerini verimli kullanmak adına dijital teknolojilerden faydalanmaktır.”

İki kişiden biri Fintech’i Öneriyor

Son kullanıcıların arkadaşlarına tavsiyede bulunurken kendi bankaları yerine bir fintech sağlayıcıyı tercih etmeleri de ankette ayrıca ortaya çıkan bir diğer bilgi. Arkadaşlarına banka önerenlerin oranı yüzde 38 iken, bir fintech servisi önerenler ise yüzde 55 oranına yükseliyor. Kısacası her iki kişiden biri finansal teknoloji servislerini başkasına öneriyor.

Fintech uygulama ve servislerinin daha iyi kullanıcı deneyimi sunması bu işin sırrı olarak gözüküyor. Yine anket katılımcılarına göre; yüzde 82 oranında kolay kullanım, yüzde 81 daha hızlı hizmet, yüzde 80 daha iyi müşteri deneyimi önem arz ediyor. Bankaların uyumluluk ve maliyet tasarrufuna odaklanması sebebiyle de kullanıcı deneyimi çoğu zaman ikinci planda kalıyor.