Tüm dünyada çığ gibi büyüyen Pokémon Go çılgınlığı finansal tabloları alt üst etti. Japonya’daki Tokyo Borsası’nda işlem gören Nintendo’nun hisseleri yüzde 9 yükseldi.

Dünyaca ünlü Pokemon serisi, Nintendo firması tarafından kullanılan Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) teknolojisi ile birleşince bağımlılık yapıcı bir oyun ortaya çıktı. Akıllı telefon veya tabletlerde oynanan Pokémon Go, kullanıcının konumunu GPS üzerinden algılayıp cihazın kamerasından gelen görüntülerin üzerine sanal bir katman ekleyerek etrafa Pokemon’lar yerleştiriyor. Oyuncular da bu Pokemon’lara sahip olabilmek için sokaklarda ve parklarda dolaşıp duruyorlar.

Pokémon Go oyunundan habersiz olan insanlar ellerinde telefonla boş boş dolaşan insanları yadırgıyor olsa da tüm dünyada sadece birkaç günde ilgi inanılmaz boyutlara ulaştı. Pokémon Go oyununa olan ilgi öyle hale geldi ki, sadece Japonya, ABD ve Yeni Zelanda’da piyasaya sürülmüş olmasına rağmen, bir anda tüm dünyada ellerinde telefonlarıyla sokaklarda Pokemon arayan insanlar belirmeye başladı. Talep tüm dünyadan olunca hazırlıksız yakalanan Nintendo’nun sunucuları çöktü.

Nintendo’nun Hisseleri Patlama Yaptı

Sıra dışı teknolojiler üreterek oyuncuların ilgisini çekmesiyle tanınan Nintendo’nun, Pokémon Go hamlesi daha evvel eşi benzeri görülmemiş bir finansal başarıyı da beraberinde getirdi. Tokyo Borsası’nda işlem gören Nintendo’nun hisseleri yüzde 9 yükseldi. 7 Temmuz’da uygulama mağazalarında boy gösteren Pokémon Go, Japon oyun ve konsol üreticisi Nintendo’ya 5 günde 10 milyar dolar kazandırdı. 6 Temmuz’da 17 milyar dolar olan Nintendo’nun piyasa değeri, 7 Temmuz’da Pokémon Go oyununun yayınlanmasının ardından 27 milyar dolara çıktı. 6 Temmuz’da 14 bin 380 Japon Yeni olan Nintendo hisseleri, 12 Temmuz’da 22 bin 860 Japon Yeni oldu.

Nintendo’nun sadece 5 günde 10 milyar dolara yakın değer kazanması bazı kıyaslalamaların da yapılmasına neden oldu. Türkiye’de örnek verilecek olursak, Türk Telekom 7,7 milyar dolar, Turkcell’in ise 7,9 milyar dolar değere sahip olduğunu düşündüğümüzde 5 günde 10 milyar dolar değer kazanan Nintendo’nun nasıl bir başarı yakaladığını daha iyi anlıyoruz. Unutmamak lazım ki Pokémon Go şu an için sadece üç ülkede resmi olarak kullanıma açıldı. Tüm dünyada aktif olduğu zaman nasıl veriler elde edileceği merak konusu.