Alacak sigorta şirketi Euler Hermes,Haftalık İhracat Risk Görünümü raporunu yayınladı. Raporda öne çıkan başlıklar şöyle:

– 1’inci çeyrekteki yüzde 0,6’lık büyümenin ardından Euro Bölgesi’nin GSYH büyümesi 2’nci çeyrekte ılımlı seyrederek yüzde 0,3 seviyesinde gerçekleşecek.

– Brezilya’da Olimpiyat Oyunlarının ekonomi üzerinde çok az etkisi olması, Rio de Janerio’daki kurumsal iflasların 2016 yılında yüzde 5 artması bekleniyor.

– Fransa’da 2’nci çeyrekteki yüzde 0’lık büyümenin döngüsel bir durum olduğu ve ülkenin yıllık büyümesinin halen yüzde 1,5 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.

– Derecelendirme kuruluşları tarafından “çürük” notu alma riski taşıyan Güney Afrika’da 2016’daki büyümenin yüzde 0,1 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

– ABD’de ise Fed en son toplantısında daha güvercince bir açıklama yaparak Eylül ayında faiz artırımına dair ihtimalleri açık bıraktı; Euler Hermes, Fed’in 2016’da en fazla bir kere faiz artırımı yapacağına inanıyor.

– Birleşik Krallık’ta ise Brexit sonrasında iş dünyası ve tüketiciler tarafında oluşan belirsizlikler ve güven eksikliğinin yılın ikinci yarısında büyümeyi olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor.

– Euler Hermes, Fas’a yönelik olarak ise 2016 için yüzde 2’lik büyüme tahminini koruyor ancak bunun gerçekleşmesinin tarım çıkışlarının canlanmasına, otomotiv, elektronik, havacılık ve kimyasallar sektörlerinin gelişmeye devam edip etmemesi, Fas’ın Avrupa ile güçlü bağları olan bir bölgesel ticaret limanı olarak daha da genişleyip genişlememesine bağlı olduğunu da vurguluyor.

– Japonya’da ise hükümetin 28 trilyon JPY planı kapsamında 13 trilyon JPY’ye tekabül eden “mali ölçüler”in de yer alması bekleniyor (GSYH’nin yüzde 2,5’ine eşit bir miktar).