Son dönemlerin adından en çok söz ettiren oyunu Pokémon GO’nun yapımcısı Niantic, resmi bir bildiri yayımlayarak oyunculara kolaylık sağlayan üçüncü parti yazılımları neden iptal ettiklerine açıklık getirdi. Pokévision, PokéHound ve PokéNotify gibi yaratıkların yerlerini gösteren uygulamaların sunuculara erişimini kapatan Niantic, bunun nedeni olarak da sunuculara fazla yüklenildiğini gösterdi.

Her şey ‘3-step’ Sisteminin Bozulmasıyla Başladı

Yakınlardaki Pokémon’ları bulmaya yarayan ‘3-step’ göstergesinin bozulmasının ardından oyuncular çevrelerindeki yaratıkların yerlerini tespit edebilmek için alternatif aramaya başladıkları bilinen bir gerçek. Önce çıkan üçüncü parti yazılımların başında Pokévision, PokéHound ve PokéNotify gibi uygulamalar geliyordu. Bu uygulamalar sayesinde etrafta Pokémon olup olmadığını tespit eden oyuncular, boş yere yorulmadan kolayca yaratıkları avlayabilme imkanına kavuşuyorlardı. Fakat yapımcı firma Niantic resmi bir yazı göndererek bu uygulamaların kullanıma kapandığını açıkladı ve Pokémon GO için üretilen üçüncü parti yazılımların sonu geldi.

pokevision

Üçüncü parti yazılıların çalışmayı durdurmasının ardından oyunculardan yapımcı firma Niantic aleyhinde yoğun tepkiler yükselmeye başladı. Pokémon GO içerisindeki ‘3-step’ sistemi de çalışmayınca yaratıkların yerlerini tespit edebilmenin artık tamamen şansa dayalı bir hale geldiğini söyleyen oyuncular, yapımcıların derhal bu soruna çare bulmasını istediler. Tıpkı gözleri bağlı biçimde adres bulmaya çalışan bir turist gibi etrafta boş boş dolanan Pokémon oyuncuları şikayetlerini daha yüksek sesle dile getirince yapımcı firma da açıklama yapma gereği duydu.

Sunucuların Çökmesine Neden Oluyorlar

Niantic yaptığı resmi açıklamada, bahsi geçen üçüncü parti yazılımların tamamen ters mühendislik mantığı ile çalıştığını, bu sebeple de sunucuların güvenirliğini düşürdüklerini bildirdi. Pokémon GO’nun üçüncü parti yazılımcılar için bir API sistemi sunmadığını belirten Niantic, emülatör sistemi ile Pokémon’ların yerini tespit eden bu yazılımların sunucularla haddinden fazla bağlantı kurduklarını ve yüksek veri akışı nedeniyle de oyunun sıklıkla çökmesine neden olduklarını belirtti.