Otomotiv devlerinin dünyanın dört bir yanında test sürüşlerine başladıkları sürücüsüz araç konsepti hala birçok insanın kafasında soru işareti oluşturuyor. Gedikli şoförlerin büyük kısmı, “Olmaz öyle şey!” deyip kestirip atıyor olsa da otomobil üreticileri sürücüsüz araç konseptine çok önem veriyorlar. Aralarında Google, Mercedes ve Audi gibi büyük isimlerin de olduğu sürücüsüz araç geliştiricilerinden daha hızlı davranan Ford, 2021 yılında ilk sürücüsüz aracını piyasaya sürceğini açıklamıştı.

Gün geçtikçe haklarında daha fazla haber yapılan bu teknolojik mucizeler, içerdikleri gelişmiş sensörlerle de insandan daha etkili araç kullanma becerisine sahipler. Özellikle LIDAR ismi verilen ve çevredeki tüm cisimlerin anlık üç boyutlu haritalarının çıkarıldığı teknoloji sayesinde, sürücüsüz araçlar insan gözünden daha fazla veriyi toplayabiliyor.

ford surucusuz otomobil

Refleksleri İnsanlarla Kıyaslanamayacak Kadar Gelişmiş

Araştırmacıların ortaya koydukları verilere göre, refleksleri kalecilerden bile güçlü olan sürücüsüz otomobiller trafik çilesini bitirme konusunda kuvvetli aday olarak duruyorlar. Trafik kurallarına uymak bile başlı başına trafik sıkışıklığını bitirecek bir hamleyken, ileri seviye sürüş becerilerine sahip olacak sürücüsüz otomobiller mesafeleri çok daha verimli biçimde kullanacaklar.

Sürücüsüz araçlar için bizler ne kadar klavye tıngırdatsak da anlatmak bir yere kadar mümkün oluyor. YouTube üzerinde paylaşılan bir video, sürücüsüz araç teknolojisinin trafiği nasıl ferahlatacağını net bir biçimde ortaya koyuyor.

Basit ve anlaşılır çizimlerle sunulan, sürücüsüz araçların en iyi sürücüsüleri bile nasıl solda sıfır bırakacağının kanıtı olan işte o video: