İngiltere’nin perakende zincirlerinden Tesco’nun bankacılık kolu Tesco Bank, maruz kaldığı siber saldırı sonucu 20 bine yakın müşterisinin hesabından 2 bin pound çalındığını doğruladı. Tesco Bank CEO’su Benny Higgins, durum tamamen kontrol altına alınana kadar 24 saat süreyle tüm online işlemlerin dondurulduğunu açıkladı.

Hesaplarından para çalınan 20 bin müşterinin yanında, hesabında henüz eksiklik olmayan ancak yine bilgileri hacker’ların eline geçen 20 bin kişi daha bulunuyor. Hafta sonu gerçekleşen saldırıda sanal korsanlar 40 bini aşkın hesaba girmeyi başardı. Banka ise resmi bir özür yazısı yayınladı.

Birleşik Krallık Ulusal Suç Ajansı tarafından soruşturması sürdürülen olayla ilgili bankanın asıl endişesi ise siber suçluların Tesco Bank hesaplarına ait kartlar üretmenin bir yolunu bulmuş olma ihtimali. Böylece suçlular fiziksel olarak da bu kartlar ile ATM’lerden para çekebilecekler.

Henüz bloke olmayan kartların kullanımına devam edeceğini belirten banka yetkilileri, hesaplarından para çekmek isteyip kartı olmayanları ise bir Tesco süper markete giderek acil fondan para tedarik etmeleri yönünde bilgilendiriyor. İngiliz basınında yer alan haberlere göre banka müşterilerin endişelerini etkin biçimde gidermekte yetersiz kalmış görünüyor. Bankayla saatlerce iletişim kuramayan müşteriler sadece 25 Pound’luk telafi ödemesi alabilmiş durumda. Sonrasında ise Tesco Bank, tüm zararı 24 iş saati içinde karşılayacağını ve mağdur olan müşterilere 7 ila 10 gün içinde yeni kartlarının ulaştırılacağını duyurdu.