1 Ocak 2017 itibarıyla İhracat ve Tax-Free Faturaları e-Fatura kapsamına alıyor. e-Fatura sistemiyle entegre çalışan ihracat faturası, ihracatta mükelleflerin karşılaşabileceği sorunlara hızlı bir şekilde aksiyon alınmasını sağlıyor. Yeni uygulama, cirosu 10 milyon TL üstü olan 50 bin şirketten ihracat yapanları kapsıyor. FIT Solutions, e-Fatura ihracat paketi ile şirketlerin ihtiyaçlarına yanıt veriyor.

Önemli oranda tasarruf sağlıyor

2010 yılından bu yana gündemde olan e-Fatura, Türkiye’nin e-Dönüşüm süreçlerinde en aktif dijital çözümlerden biri. Şu anda Türkiye’de 50 binden fazla şirket e-Fatura’yı iş süreçlerine entegre ederek verimini yükseltti. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından zorunlu kılınan ihracatta e-Fatura uygulaması da sunduğu kolaylıklar sayesinde şirketlerin genel performansının yükselmesine katkı sağlıyor; çalışanlar fatura basma, zarflama ve kargoya verme gibi işlemlerle harcayacakları zamanı kendi yeteneklerini daha verimli şekilde kullanacakları, şirkete katma değer sağlayan alanlara yöneltebiliyor.

İhracat süreçleri mobille hızlanıyor

FIT Solutions CEO’su Koray Gültekin Bahar, ihracatta mükelleflerin karşılaşabileceği özellikli durumlar ve sorunlara hızlı bir şekilde aksiyon alınması gerektiğine dikkat çekerek mobil araçlarda da kullanılan uygulamanın öneminin altını bir kez daha çiziyor. Sınırlar arası faturalaşma konusunda Türkiye’nin diğer birçok ülkeye göre çok daha başarılı olduğunu hatırlatan Koray Gültekin Bahar, şunları söylüyor: “2014 yılından beri zorunlu olan e-Fatura dijitalleşme adına önemli bir adımdı. Şimdi de gündemde ihracatta e-Fatura var. 2017 yılında e-Fatura kullanıcı sayısının 100 bini aşmasını bekliyoruz. İhracatta e-Fatura şirketlere büyük bir kolaylık sunuyor. Satıcı tarafından düzenlenecek ihracat faturası, merkezinde GİB’in olduğu e-Fatura sistemine taşınacak ve bu dijitalleşmeyle ihracat süreci hız kazanacak.”

Sistem nasıl işleyecek?

Yeni uygulamayla mükellefler, ihracat senaryosuyla oluşturdukları faturalarını, Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na iletilecek. İhracat faturalarında alıcı bilgisini Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak belirtileceği için faturalar direkt olarak bakanlığın sisteminde görünecek. Gümrük sistemine alınan fatura için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 23 haneli bir referans numarası üretilecek. Bu referans numarası Gümrük Çıkış Beyannamesi’nde de kullanılacak.

Tax Free Faturalar da kapsama alındı

Artık Tax Free Faturaları da İhracat Faturası kapsamında değerlendirilecek. Yolcu beraberi eşya ihracı / Tax-Free kapsamında düzenlenecek. Online çalışacak bu entegrasyonla ilgili faturalar, vergi iade ödemesi için ilgili yetki belgeli aracı kurumların sistemine düşecek. Bu sayede işlemler daha hızlı ilerleyecek ve dijital kontrol sağlanabilecek.