Dünyanın önde gelen veri merkezleri, Dünya Çevre Haftası kapsamında internet kullanımı ve enerji tüketimi konularında istatistikler paylaştı. Bunlardan en ilginci ise, dünyanın en çok izlenilen video paylaşım sitesi Youtube üzerinden verilen istatistik oldu. Uzmanlara göre, Youtube’da izlenen 10 dakikalık video, 1 gram CO2 salınımı yaratıyor.

Her işlem karbon emisyonu oluşturuyor

İnternet üzerinde yapılan her işlem, ister istemez karbon emisyonuna mal oluyor. Google’da yapılan bir arama 0,2 gram karbondioksit (CO2) salınımına sebep olurken, Youtube’da 10 dakika boyunca bir video izlemek 1 gram karbondioksit ortaya çıkarıyor. Sadece bir Gmail hesabı bile yılda 1.200 gram CO2 anlamına geliyor.

Daha çevreci bir dijital endüstri için veri merkezlerine önemli işler düşüyor. Bu konuda yapılan bir araştırmaya göre, yalnızca ABD’deki veri merkezleri tüm ülkenin elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 3’ünden sorumlu. Bir veri merkezinin en önemli maliyetlerinin başında gelen enerji kullanımının düşürülmesi çevreye de doğrudan olumlu katkı sağlıyor.

 

PUE değeri önem arz ediyor

Veri merkezine giren toplam gücün BT ekipmanları tarafından tüketilen güce oranını belirten PUE değerinin düşük olması bir veri merkezinin ne kadar verimli çalıştığını gösteriyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki veri merkezlerinin ortalama PUE değeri 1,85 olarak belirlenirken, Türkiye’den bir örnek olarak Radore yıllık PUE oran ortalamasını 1,43 olarak açıkladı.