Banka memurlarının ne kadar süre masalarında durduklarını tespit etmek üzere, Barclays şubelerine takip cihazları konuldu.

Yakın zaman önce Barclays memurları, masalarının altında küçük siyah kutular bulunduğunu fark ettiler. Ne olduğu anlaşılmayan kutular hakkında yetkililer uzun süre açıklama yapmayı reddedince merak katsayısı artmaya başlamış, siyah kutuların amacının ne olduğunu soran memurların üst yönetime gönderdikleri mailler de yanıtsız kalmıştı. Konunun büyüyüp basına yansımasından endişe eden yetkililer, sonunda masalara sensörler yerleştirdiklerini itiraf ettiler. Masalara konulan siyah kutular aracılığıyla memurların ne kadar süre masalarında bulunduklarının ölçüleceği belirtildi.

Banka memurlarına gönderilen mesajda, çalışanların masaları başında ne kadar süre harcadıklarını kaydetmek için ısı ve hareket sensörleri içeren OccupEye adlı izleme cihazlarının yerleştirildiği açıklandı.

Kimse şikayette bulunmadı

Barclays sözcüsü Tom Hoskin, cihazların aşamalı olarak devreye alındığını, projeye başlamadan evvel personelin bağlı bulunduğu sendikaya bilgi verildiğini söyledi. Banka memurları böyle bir bilginin kendilerine ulaşmadığını iddia etmelerine karşın, sözcü Hoskin şu ana kadar hiçbir çalışandan şikayet almadıklarını belirtti.

Blackburn, İngiltere merkezli Cad-Capture şirketi tarafından üretilen cihazlar, şirketlerin ofis alanlarını nasıl azaltabileceklerini ve yöneticilere hangi iş istasyonlarının boşta olduğunu göstermek için kullanılıyor. Yöneticilere sunulan renkli gösterge tablosu ile şubelerin kullanım alanları tespit ediliyor.

Hoskin, “Sensörler memurları veya onların üretkenliklerini izlemiyor. Asıl amaçları ofis alanı kullanımının değerlendirilmesi,” açıklamasında bulundu. “Bu tür bir analiz. Maliyetleri azaltmamıza yarıyor. Söz gelimi enerji tüketimini yönetmemize veya esnek çalışma ortamlarını oluşturmamızı sağlıyor.

Küçük ofis, büyük kâr

Barclays İcra Kurulu Başkanı Jes Staley, daha önceki açıklamalarında da belirttiği üzere ofis alanlarının verimli kullanılmasını tanımlayan “hot-desking” hamlelerinin, işletmelere “muazzam tasarruf” sağladığını savunuyor. Londra’daki Canary Wharf bölgesinde bulunan ofis alanlarında küçülmeye giderek yaklaşık 45 milyon dolar tasarruf sağladıklarını açıklamıştı.

Yatırım bankalarının, çalıştırdıkları personelin zamanlarını nasıl harcadıklarına ilişkin verileri tutması gerektiğini savunan Barclays, her müşteriden ne kadar kazanıldığını izlemek için de bir bilgisayar sistemi başlattı.

Öte yandan banka çalışanlarının bağlı bulunduğu sendikanın yetkilisi Dominic Hook, yaptığı açıklamada yerleştirilen kutuların bireysel performansları izlemediğine dair güvence verdi. Hook, “Sensörlerin personel üzerinde casusluk yapmak için veya verimliliği ölçmek için bir araç olarak kullanılmadığından emin olmak adına durumu yakından inceleyeceğim,” açıklamasında bulundu.

Lloyds da memurlarını izliyor

Londra’da faaliyet gösteren diğer bankalarda yapılan araştırmaya göre Lloyds Banking Group Plc’nin de benzer hareket izleme cihazları kullandığı ortaya çıktı.

Daily Telegraph gazetesi, personelin OccupEye kutuları hakkındaki şikayetlerinin ardından, “Big Brother (BBG) tarzı izleme” konulu bir haber yaptı.

Yatırım bankaları JPMorgan Chase, Goldman Sachs Group, Citigroup ve Credit Suisse Group herhangi bir izleme cihazı kullanmadıklarını açıkladılar.

Barclays gibi Lloyds bankası da Londra’daki ofisini küçülterek yılda 100 milyon pound tasarruf etmeyi hedefliyor. Lloyds sözcüsü Ross Keany gönderdiği e-postada, “Ofis ve çalışma alanını düzenli olarak gözden geçirmek ve kontrol altında tutmak önemlidir,” dedi. “Bazı noktalarda hareket algılayıcıları kullanıyoruz. Meslektaşlarımızla etkileşime girerek yeni neler yapabileceğimize dair geribildirim alıyoruz.

Bankacılığın Geleceği Milenyum Neslinin “Elinde”