İsviçre’deki finansal gözlemciler tarafından sahte olduğu tespit edilen E-Coin isimli kripto para birimi kapatıldı. Yetkililer olası sahtekarlık vakalarını araştırmaya başladı.

Çinli yetkililerin ICO’ları durdurması ve kripto para birimlerine karşı olan sert tutumunun ardından, Avrupa’daki işlemleri gözlemleyen Financial Market Supervisory Authority (FINMA – Finansal Piyasa Denetleme Kurumu), İsviçre’deki bir kripto para birimini incelemeye aldı. Yakın zaman önce kullanıcılar tarafından şikayette bulunulan E-Coin isimli kripto para birimini takibe alan FINMA, yapılan işlemlerin sahte olduğunu fark etmesi üzerine derhal para biriminin fişini çekti.

CNBC tarafından belirtilene göre, sahte olduğu fark edilen E-Coin isimli kripto para birimi E-Coin ile 4 milyon İsviçre frangı (4,2 milyon dolar) tutarında işlem yapıldığı ortaya çıktı.

Finansın dev isimleri kripto para birimlerine karşı

İsviçre’deki sahte kripto para konusunu ele alan Reuters haber ajansı, kripto para birimlerinin hiçbir merkez bankası ya da otorite tarafından kontrol edilmemesinin avantajları olduğu kadar dezavantajları da olduğunu söyledi. Taraflar arasında para transferinin hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştiği kripto para birimlerinin klasik bankacılık uygulamaları gibi denetlememeleri nedeniyle endişe yarattığını yazdı.

JPMorgan Yönetim Kurulu Başkanı Jamie Dimon’ın geçtiğimiz hafta bitcoin’e karşı sarf ettiği sert cümleleri de haberine taşıyan Reuters, Dimon’ın, kripto para birimlerinin dolandırıcılığa meydan bıraktığı ve yakında “patlayacağı” yorumuna da yer verdi.

E-Coin’in blockchain altyapısını kullanmaması yakayı ele vermesine neden oldu

FINMA tarafından yapılan açıklamada, E-Coin isimli sahte kripto parayı kullanıma açmış olan QUID PRO QUO Association isimli oluşumu kapattığını belirtti. Yüzlerce kullanıcı tarafından 4 milyon dolardan fazla işlem yapıldığı ortaya çıkan sahte kripto paranın kapanmasının ardından FINMA’dan bir de açıklama geldi.

İsviçre Finansal Piyasa Denetleme Kurumu, yapılan işlemlerin blockchain altyapısından faydalanmaması ile şüphe uyandırdığını söyledi. Yapılan işlemlerin izini sürdüklerinde, blockchain’de bulunan dağınık defter kayıtlarına ulaşmadıklarını belirttiler. Gerçekleşen tüm para transferlerinin QUID PRO QUO’nun sunucularında saklandığını fark etmeleriyle birlikte hemen sistemin fişini çektiklerini açıkladılar.

FINMA, ülkede faaliyet gösteren kripto para birimleri arasından üç adet daha şüpheli ismin olduğunu, olası diğer sahte sanal para birimleri hakkında da on bir adet soruşturma yürütüldüğünü açıkladı.

Öte yandan, İspanya’nın en büyük bankalarından BBVA da, kripto para fonlaması ile hayata geçen blockchain girişimlerinin tehlikeli birer balon olduklarını iddia etmişti.

Rusya Merkez Bankası da kripto para birimlerini riskli buluyor

Kripto para birimleri hakkında şu sıralar hep olumsuz yorumların geldiği bir gerçek. Zira, geçtiğimiz günlerde de Rusya Merkez Bankası, kripto para birimlerinin riskli olduğunu, yıkılmaya meyilli birer finansal piramit olduğunu düşündüğünü söylemişti.

Kripto para birimlerinin riskli olduğu görüşünü savunan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir toplantıda yaptığı açıklama ile dikkatleri üzerine çekti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de ekonomi danışmanı olan Nabiullina, kripto para birimlerinin döviz ile aynı kategoride olmadığını, yabancı para birimi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini savundu.

İnternet Tarayıcılarına Kripto Para Birimleriyle Ödeme Seçeneği Eklenecek