Devlet destekli kalkınma ajansı Dubai Economy, İngiltere menşeli akıllı kimlik şirketi Objet Tech ile iş birliği içine girerek dijital para birimleriyle ödeme sistemine hazırlandığını açıkladı.

Gerek kamu gerekse özel sektöre kullanılmak üzere dijital bir para birimi oluşturmaya çalışan Dubai hükümeti, Objet Tech ile ortaklaşa girdiği proje kapsamında, yeni geliştireceği kripto para birimi emCash ile ödeme sisteminin altyapısını kuruyor. İngiltere menşeli akıllı kimlik teknolojileri üreten Objet Tech ile anlaşan Dubai Economy, yapılacak ortak çalışmanın ilk adımı olan mutabakat anlaşmasını imzaladı.

Dubai’nin yeni dijital para birimi emCash olacak

Dubai Economy’nin iştiraki olan Emcredit tarafından temassız ödemelerin desteklenmesi amacıyla geliştirilen emPay dijital cüzdan uygulaması ile dijital para birimi bütünleşik olarak çalışacak.

emPay, Birleşik Arap Emirlikleri müşterilerine NFC ile temassız ödeme seçeneği sunacak. Günlük alışverişlerinde dijital cüzdan uygulaması üzerinden işlem yapmayı mümkün kılacak olan emPay, aynı zamanda hükümet destekli bir dijital para birimi olma özelliğine de sahip. Okul harçlarından kahve satın almaya, fatura ödemesinden havale işlemlerine kadar pek çok konuda destek verecek olan dijital para birimi emCash, ülkenin dijital para birimlerine olan ilgisinin bir göstergesi konumunda olacak.

Altyapı çalışmaları başladı

Hükümet ajansı tarafından verilen bilgiye göre, ülkedeki ödemelerin yeni nesil dijital para birimi ile yapılması için altyapı çalışmaları başlatıldı. İşletmeler, bu yeni para birimi ile ödemeler alma konusunda aracıları ortadan kaldırarak tahsilat yapabilecekler.

Emcredit Genel Müdürü Muna Al Qassab, “Müşteriler, emPay platformunda mevcut olan iki ödeme seçeneği – klasik para birimi ile ödeme veya emCash ile ödeme – arasından seçim yapabilirler. Klasik ödeme seçeneğinde herhangi bir değişiklik olmazken, dijital para birimi emCash ile yapılacak ödemelerdeki işlemler hem gerçek zamanlı, hem de düşük maliyet ile gerçekleşecek” açıklamasında bulundu.

Kullanılmaya başlanacak olan dijital para birimi emCash’in blockchain altyapısına sahip olduğu açıklandı. Dağıtılmış veri tabanı altyapısı ile çalışacak olan emCash’in, hükümet destekli olmasına karşın herhangi bir otorite tarafından kontrol edilmeyeceği vurgulandı. İşlemlerin anında gerçekleşeceği, herhangi bir sabit veri tabanına kaydedilmeyeceği de ayrıca belirtildi.

Kanada da kendi dijital para birimini geliştiriyordu

Kanada Merkez Bankası, geçtiğimi sene içerisinde CAD-Coin adını taşıyan dijital bir para birimi geliştirdiğini açıklamıştı. Ülkede faaliyet gösteren bankalar ve New York bazlı blockchain girişimi R3 desteğiyle yürütülen proje, ilk olarak Payments Panorama adını taşıyan ödeme sistemleri sektörü konferansındaki özel bir oturumda tanıtılmıştı.

Kanada dolarının dijital karşılığı olarak işlem görmesi planlanan ve CAD-Coin adını taşıyan bu yeni para birimi için Kanada’nın en büyük bankaları Bank of Montreal, Canadian Imperial Bank of Commerce, RBC, Toronto-Dominion Bank ve Scotiabank göreve hazır olduklarını duyurdu.

Adı geçen blockchain girişimi R3 tarafından yönetilen R3CEV adını taşıyan konsorsiyumun da üyesi olan bu beş bankayla birlikte, blockchain girişimi R3 kendi platformunda CAD-Coin’in test ve geliştirme süreçlerini sürdürüyor.

Paranın Dijital Dönüşümü