Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın, ABD’li süpermarket zinciri Kroger ile ortaklık kuracağı dedikoduları su yüzüne çıkmaya başladı.

Amazon’un Whole Foods Market’i satın almasının üzerinden bir yıldan az bir süre geçtikten sonra yine bir süpermarket zinciri ve e-ticaret devinin birleşmesi söz konusu olabilir. Reuters tarafından aktarılan haberde, Kroger ve Alibaba’nın güçlerini birleştirme konusundaki ilk görüşmelerini gerçekleştirdikleri söyleniyor. CEO seviyesinde olmayan Kroger yöneticilerinin görüşmek üzere Çin’e seyahat ettikleri haber kaynakları tarafından doğrulandı. Üst düzey yöneticilerin yer almadığı bir ön görüşmenin organize edildiğini iddia eden haber kaynakları, Kroger ile Alibaba arasında birleşmenin söz konusu olabileceğini belirtiyorlar.

Alibaba, Çin dışına dört koldan saldırıyor

Söylentilere göre Kroger, müşterilerine Amazon ve Walmart ile rekabet edebilecek seviyede genel ürünler sunma hedefinde. Bu amaca ulaşmasına yardımcı olmak adına da Alibaba web sitesiyle entegre çalışan bir sistemin geliştirilmesi planlanıyor.

“Bankalar Fintech’lerden değil, Alibaba ve Amazon’dan Korkmalı”

Öte yandan Alibaba’nın, Çin pazarına girmek isteyen ABD ve Kanada şirketleri ile iş birliği yapmak için çaba gösterdiği de aktarılanlar arasında.

Alibaba’nın dijital ödeme sistemi Alipay, yaz boyunca birçok yeni anlaşmaya imza atmış, Çin dışında da bu ödeme sisteminin kullanılması için çalışmalarını hızlandırmıştı. Yakın dönem için ABD mağazalarında Alipay’in geçerliliğini sağlamak üzere Fransız giyim markası Lacoste ile ortaklık kurulmuştu. Alibaba ayrıca bulut servislerini ve ödeme ürünlerini de Çin dışındaki şirketlere sunma hazırlığında.

Market zincirlerine Alibaba’nın ilgisi hep vardı

Alibaba’nın market zincirleriyle olan teması kendi ülkesinde başladı bile. Alibaba, Çin’in ünlü market zinciri Hema ile görüşmelerini sürdürüyor.

Alibaba, Dünyanın İlk Akıllı Yakıt İstasyonunu Açmaya Hazırlanıyor

Şanghay ve Pekin’de bulunan 13 mağaza çevrimiçi ve çevrimdışı olmak üzere hibrit bir model ile işletiliyor. Müşteriler Hema uygulamasını indirip, alışveriş yaptıkları sırada ürün barkodlarını taramak için mobil cihazlarını kullanıyorlar. Ödeme işlemleri de Alipay dijital cüzdanları aracılığıyla gerçekleşiyor.

Çinli e-ticaret devi ayrıca, 2017’de kendi ülkesinin en büyük süpermarket operatörü Sun Art Retail Group’a 22,4 milyar Hong Kong doları (2,87 milyar ABD doları) yatırımla büyük bir anlaşmaya da imza attı.

Alipay’in sınır ötesi açılım planı 2017’nin en çok konuşulan haberlerindendi

Alipay, Ingenico ile anlaşarak Avrupa’daki uyumluluğunu artırmıştı. Çinli turistlerin Avrupa’daki mağazalarda Alipay cüzdanlarıyla daha rahat ödeme yapmalarını sağlayan bir dizi geliştirmeyi hayata geçiren Alipay, Ingenico tarafından sunulan Telyum 2 veya Telyum Tetra POS terminallerinde QR kod ile ödeme hizmeti sunmaya başlamıştı.

Anlaşmalarına POS ödeme ağı sağlayıcısı Payworks ile devam eden Alipay, QR kod ile ödemeyi Avrupa’daki satış noktaları geneline yaymaya başladı.

Alipay’in sahibi olan 60 milyar dolarlık ödeme kuruluşu Ant Financial, ABD’li online rezervasyon sistemi Yelp ile anlaşma imzalayarak Çinli turistlerin okyanus ötesinde Alipay’i kullanmasına imkan sağlamıştı. Ant Financial ve Yelp arasında yapılan ortaklık ile Çinli turistler, okyanusun ötesinde de restoran rezervasyonlarını Alipay cüzdanları ile yapabilir hale geldiler. Çinli turistlerin uygulamaya daha rahat adapte olmaları için Mandarin lehçesine uygun arabirimlerin oluşturulması bile planlandı.

Gözünü Vikinglerin memleketlerine diken Alipay, İskandinav ülkelerinde de geçerli oldu. Çin’de rekor sayıda tüketiciye mobil ödeme çözümleri sunan Alipay, rotasını sınır dışına çevirdiğinden beri birçok ülkede kullanılabilir hale geldi.

Alibaba’nın Kripto Madencilik Platformu Kuracağı İddiası Yalanlandı