Çatı katında kripto para üretimi yapan bitcoin madencisi, cihazlarının aşırı ısınması nedeniyle apartmanda yangına sebep oldu.

Rusya’nın Vladivostok şehri yakınlarında meydana gelen yangın olayında baş şüpheli olarak apartman dairesinde kripto para madenciliği yapan kişi gösterildi. İtfaiye ekipleri tarafından yapılan açıklamaya göre yangının, apartmanın çatı katında yer alan bir daireden çıktığı tespit edildi. Alevleri kontrol altına alan görevlilerin yaptıkları incelemede, yangının bitcoin madenciliği yapıldığı tespit edilen daireden çıktığı açıklandı.

Konu hakkında ifade veren apartman sakinleri, kripto para madenciliği yapan kişilerin kaçak elektrik kullandıklarını ve kablolara aşırı yükleme yapmaları neticesinde yangına sebep olduklarını iddia ettiler.

Kaçak elektrik bilgisayarı yaktı

Vladivostok şehrinde yaşanan yangın olayını araştıran yetkililer, apartmanın çatı katını mesken tutmuş olan kripto para madencilerinin kaçak elektrik kullandıklarını da tespit ettiler. Görgü tanıklarının ifadeleri üzerine araştırmalarını genişleten görevliler, apartman yakınlarındaki elektrik direğinden çatı katına kablo çekildiğini fark ettiler.

Nükleer Tesiste Kripto Para Madenciliği Yaparken Kıskıvrak Yakalandılar

Yapılan incelemede, şebeke elektriğini doğrudan bilgisayarlarına bağlayan madencilerin kablolara aşırı yükleme yaparak yangına sebebiyet verdikleri ortaya çıktı. Doğrudan kablolardan çekilen kaçak elektriğin voltaj dalgalanmalarına neden olarak bilgisayarların güç kaynaklarına hasar verdiği ve ilk kıvılcımı çıkardığı tahmini yapıldı.

İlk incelemelerin ardından resmi bir rapor yayımlayan Acil Durum ve Afet Bakanlığı, olayın kripto para madenciliği için kullanılan ekipmanların alev almasıyla gerçekleştiğini doğruladı. Kömürleşmiş biçimde bulunan kripto para madenciliği cihazlarını inceleyen yetkililer, binanın çatı katının yüzlerce bilgisayarın tarla misali dizildiğini belirttiler.

Çıkan yangını kontrol altına almak için yapılan söndürme çalışmaları, apartmanın alt katlarındaki dairelerine su basmasına neden oldu.

Türkiye’de de kaçak elektrikle bitcoin madenciliği yapıldığı iddia ediliyor

Kaçak elektrik kullanımının üst seviyede olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, değerlendirilen ihbarların ardından bitcoin madencileri çıktı.

2017 yılında hem değeri, hem de popülerliği zirve yapan bitcoin, kısa yoldan zengin olma hayalleri peşine düşenlerin de ilk tercihi durumunda. IHA’nın haberine göre, üretim için yoğun elektrik ve donanımlı bilgisayarlara ihtiyacı olanlar, gözlerini kaçak elektriğin yoğun olarak kullanıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesine dikti.

Burada özellikle kırsal bölgelerde işlem gerçekleştiren madenciler, neredeyse bir fabrikanın tükettiği elektriği tüketerek bitcoin üretmeye başladı. Kaçak elektriğin yoğun olarak kullanıldığı bölgeyi seçen bitcoin madencilerine en büyük darbeyi bölgedeki vatandaşlar vurdu. Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketine (DEDAŞ) kaçak elektrik kullanarak bitcoin üretildiği ihbarlarının yapılmasının ardından ekipler, denetimlerini sıklaştırdı. İhbar yapılan yerlerde neredeyse bir fabrika kadar elektrik tüketen ev ve iş yerlerine işlem yapıldı.

Bitcoin madenciliğine harcanan enerji Afrika ülkelerini geride bıraktı

Kripto paraların üretilmesi ve sirkülasyonunun sağlanması adına madenciliğe harcanan enerji miktarı Afrika’daki ülkelerin birçoğunu geçti.

Madencilik kripto para dünyasının can damarı. Başta bitcoin olmak üzere, kullanımda olan kripto para birimlerinin hem üretilmesi hem de kullanılması için madenciler gerekli. Sanal para madencileri de enerji tüketimi anlamına geliyor. Tüm madenciler gerek bilgisayarları gerekse özel donanımları vasıtasıyla, bir yandan karmaşık şifreleri çözerken bir yandan da enerji tüketiyorlar.

Kripto Para Madencileri İzlanda’nın Elektriğini Sünger Gibi Çekti