Market alışverişlerini adrese teslim eden uygulama Instacart, elde ettiği 600 milyon dolar yatırımın ardından firma değerini 7 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkardı.

ABD’de 48 şehirde hizmet veren teslimat servisi Instacart, D1 Capital Partners liderliğinde gerçekleşen yatırım turunda 600 milyon dolar fon elde ederek toplam firma değerini 7,6 milyar dolar seviyesine çıkardı. Seattle merkezli e-ticaret uygulamasının kurucuları, ülke çapında market alışverişlerinin adrese teslim edilmesi için çözüm üretmeye devam edeceklerini ifade ettiler.

Recode sitesinde yer alan haberde, 2018’in ilk çeyreğinde firma değeri 4,35 milyar dolar olarak belirlenen Instacart girişiminin, bu süre zarfında elde ettiği yatırımların ardından 7 milyar dolar seviyesini aştığı bilgisi verildi. Haber sitesi ayrıca, firmanın son bir yıl içinde değerini yüzde 75 oranında artırdığı vurgusunu da yaptı.

Market alışverişlerinin teslimatı konusunda online çözümler ivme kazanacak

Türkiye’deki Getir ve KapGel girişimlerinin çalışma mantığına benzeyen Instacart uygulaması, market alışverişlerinin adrese teslim edilmesi için kullanılıyor. ABD’deki 300’e yakın süpermarket ile anlaşmalı biçimde çalışan uygulama, yaklaşık 1 saat içerisinde ürünleri adrese ulaştırıyor. Küçük çaplı marketlerin de satıcı şeklinde dahil olabildiği Instacart uygulamasında, sipariş başına belli bir ücret karşılığında işlem yapılıyor.

Uygulamaya son yıllarda gittikçe artan ilgi gösterildiğini söyleyen Instacart geliştiricileri, aldıkları yatırımlarla da bu iddiayı doğruluyorlar. 2018’in başında aldıkları 350 milyon dolar yatırımın üzerinden altı ay henüz geçmişken D1 Capital Partners liderliğinde gerçekleşen yatırım turunda 600 milyon dolar fon elde ederek toplam firma değerlerini 7,6 milyar dolar seviyesine çıkarmaları bir anda spot ışıklarını firmanın üzerine çevirdi.

Recode sitesinde yer alan habere göre, Instacart uygulamasının yıllık bazda satışları yüzde 29 seviyesine artış gösterdi. İş birliği yaptığı marketlerin toplam satışlarının yaklaşık yüzde 5’lik kısmına hakim olan uygulama, fiziksel marketlerin rakibi olmak yerine onları destekleyici bir iş çözümü olma yolunda ilerliyor.

Benzer sektörde yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Amazon’un da Whole Foods girişimini satın alması rekabeti kızıştıracak bir başka nokta.

Onca yatırıma ve aktif kullanıcıya rağmen şirket kâr edemiyor

D1 Capital’dan Daniel Sundheim tarafından yapılan açıklamada, “Market alışverişleri ABD’nin perakende satışının en büyük kategorisi. Aynı zamanda en az online çözümlerin kullanıldığı alan. Sektörün yenilenme aşamasında olduğu düşünülüyor. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca market alışverişlerinin teslimatı için online çözümlerin önemli bir ivme kazanması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Recode sitesinin haberine göre, son altı yılda Instacart’a 1,6 milyar dolar harcayan yatırımcıların şirkete inancı tam. Fakat market alışverişlerinin teslimatı konusunda Kuzey Amerika’da alışkanlığı haline geleceği fikrinden bahseden insan sayısı fazla değil. Instacart’ın gerçekten ana akım bir hizmet oluşturmak için üstesinden gelmesi gereken kimi engeller bulunuyor. Instacart, müşterilerinden teslimat ve servis ücretleri alsa da, girişimin ortak marketlerinin yaklaşık yüzde 30’u da bu ücretlerin üstüne fiyat koyuyor. Dolayısıyla şirket hâlâ kâra geçmemiş durumunda.

Instacart Kurucusu ve CEO’su Apoorva Mehta, yaptığı açıklamada bu sorunun üstesinden gelmek için farklı çözümler geliştirdiklerini, 50 bin kişilik işçi ağlarını daha verimli kullanacak bir model oluşturmanın peşinde olduklarını söyledi.

Amazon Bankacılık Sektörüne Korku Salıyor