İspanya Maliye Bakanlığı, vergi dolandırıcılığı iddiaları nedeniyle ülkedeki 15 binden fazla kripto para kullanıcısını denetlemeye alacağını duyurdu.

İspanya’da kripto para işlemleri incelenme altına alınıyor. Ülkede artan vergi dolandırıcılığı iddiaları üzerine düğmeye basan İspanya Maliye Bakanlığı, kripto para birimleriyle işlem yapan müvekkillerini incelemeye başlayacağını açıkladı. İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El País tarafından yapılan haberde, kripto para birimleriyle işlem yapmış olan 15 binden fazla mükellefin incelemeye alınacağı söylendi. İspanya Vergi Dairesi Hacienda’nın mercek altına alacağı mükelleflerin yaptıkları para transferleri incelenecek. Vergi dolandırıcılığına karşı işi sıkı tutmak isteyen İspanya hükümeti, kripto para birimleriyle yapılan işlemlerin sıklıklarının da takibe alacağını belirtti.

Ülkede standart olarak yapılan yıllık vergi kontrollerine blockchain altyapısıyla çalışan ve özellikle de kripto para birimleri odaklı işlemlerin ekleneceği bilgisi verildi.

Maliye kripto para kullanıcılarını takibe aldı

15 binden fazla kripto para kullanıcısı İspanya Maliye Bakanlığı tarafından incelemeye alındı. Agencia Estatal de Administración Tributaria (AEAT) bünyesinde yapılan araştırma kapsamında, blockchain tabanlı işlemlerin ve özellikle de kripto para birimlerinin kullanıldığı para transferleri kontrolden geçecek. Yıllık vergi kontrolüne ek olarak yapılacak bu denetlemede, İspanya vergi mükelleflerinin kripto para birimleriyle yaptıkları transferler hakkında inceleme yapılacak. Herhangi bir vergi dolandırıcılığının yaşanmaması adına kripto para işlemlerinin gerçekleşme sıklıkları gözden geçirilecek.

Vergi dairesinde yer alan Ulusal Dolandırıcılık İnceleme Bürosu (ONIF), İspanya’da faaliyet gösteren özel şirket, banka ve aracı firmayı araştırdı. Yapılan tetkiklerin ardından 15 bin vergi mükellefi, kripto para birimleri ile işlem yapmaları nedeniyle vergi kontrolüne girmeleri gerektiği sonucuna varıldı. Belirlenen 15 bin mükellef AEAT tarafından inceleme altına alınarak, elde ettikleri kazançları doğru biçimde beyan edip etmedikleri araştırılacak.

15 bin vergi mükellefinin beyanları inceleniyor

İspanyol yetkililer, belirlenen 15 bin mükellefin mali beyanlarını kontrol etmeye başladı. Kripto para birimleriyle işlem yapan, bahse konu 15 bin kişi ve kurumun herhangi bir sebeple veri kaçırıp kaçırmadıkları belirlenecek. Mükelleflerin vergi dairesine verdikleri beyanlar, kripto para birimleriyle yaptıkları işlemlerle kıyaslanarak doğruluğu ölçülecek.

Konu hakkında açıklamada bulunan AEAT yetkilileri, kripto para birimleriyle para transferi yapılması durumunda vergi kontrolünün zor olduğunun altını çizdi. AEAT tarafından yayımlanan resmi metinde şu ifadeler yer aldı:

Bitcoin benzeri kripto para birimlerinin kullanılması, vergi beyanlarının kontrol edilmesi anlamında bizi en çok zorlayan işlemlerin başında geliyor. Bu zorluğu aşmak için konu üzerinde çalışmakta olan ekip elemanlarımızın sayısını artıracağız.”

Geçtiğimiz dönemde İspanya’da, kripto para birimleri ve blockchain teknolojileri hakkında biz dizi yasa tasarısı sunulmuştu. İspanya hükümetinin yakın zaman önce kanunlaştırdığı son düzenleme ile, kripto para sahiplerinin yaptıkları işlemler karşılığında vergi dairesine beyanda bulunmaları gerekiyor. Bu kapsamda araştırmalarını yürütecek olan İspanya Maliye Bakanlığı, kripto para birimleriyle işlem yapan 15 bin kişinin kayıtlarını kontrol edecek. Yapılan açıklamaya göre, önümüzdeki dönemlerde de benzer vergi kaçırma iddialarına karşı kontroller sürecek.

Fed: “Bitcoin, Doların Yerini Alamaz”