CumEx-Files skandalından ağzı yanan Almanya, vergi kaçakçılığı ve usulsüzlüklerini önlemek için blockchain’den yararlanmayı planlıyor.

Alman Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı (Bundesministerium für Wirtschaft und Energie – BMWi) vergi kaçakçılığıyla mücadele etmek için blockchain teknolojisinden faydalanmak üzere düğmeye bastı. Ülkede yayın yapan haftalık haber dergisi WirtschaftsWoche tarafından kaleme alınan yazıda, vergi kaçakçılığını önlemek için ilgili bakanlığın blockchain’den faydalanmak istediği ifade edildi. Vergi kaçakçılığından korunmak için tüm işlemlerin kontrol altına alınmasının gerekli olduğunu savunan BMWi yetkilileri, işlemlerin dağıtık defter teknolojisi ile kaydedilmesini çare olarak görüyor.

Vergi takibinin ve ödeme işlemlerinin blockchain ile takip edilmesiyle, her türlü usulsüzlüğün ve vergi kaçırma olaylarının önleneceği savunuluyor.

CumEx-Files olayı Almanya’nın radikal karar almasına neden oldu

Yakın zaman önce ortaya çıkan CumEx-Files adlı dev vergi skandalından en çok etkilenen ülke konumundaki Almanya, vergi kaçakçılığını önlemek için blockchain limanına sığınıyor. Haftalık haber dergisi WirtschaftsWoche tarafından yayımlanan yazıda, Alman Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın vergi kaçakçılığını önlemek için blockchain teknolojisinden istifade edeceği söylendi. Vergi takibini dağıtık defter teknolojisi ile gerçekleştirmeyi planlayan bakanlık, işlem kayıtlarını da yine blockchain altyapısını kullanarak arşivleyecek.

Avrupa’nın çeşitli ülkelerini saran ve toplamda 62,9 milyar dolarlık zarara neden olan vergi dolandırıcılığı olayında, 36,2 milyar dolar kayıpla en çok yara alan ülke Almanya olarak kayıtlara geçmişti. Olayın ardından acil eylem planını devreye koyan bakanlık, yeni dolandırıcılık olaylarının yaşanmaması için blockchain altyapısına geçmeyi planladı.

2017 yılında keşfedilen bir açık üzerine çeşitli bankalar ve mali müşavirler tarafından uygulanan CumEx-Files adlı sistemle, hak edilmemiş olmasına rağmen çeşitli vergi indirimlerinden faydalanıp irili ufaklı dolandırıcılık olayları yaşanmıştı. Tüm Avrupa’da 63 milyar dolara yakın zarar veren CumEx-Files sistemi, Almanya ekonomisinin de 36 milyar dolar civarında yara almasına neden olmuştu.

Blockchain ile vergi kaçakçılığının önüne geçmek istediklerini belirten BMWi müsteşarı Christian Hirte, vergi oranlarını doğru tespit edebilmek için dağıtık defter kayıt sisteminden yararlanacaklarını ifade etti.

Kripto para kullanıcıları vergi denetimine girecek

Diğer taraftan İspanya Maliye Bakanlığı ise, vergi dolandırıcılığı iddiaları nedeniyle ülkedeki 15 binden fazla kripto para kullanıcısını denetlemeye alacağını duyurdu.

İspanya’da kripto para işlemleri incelenme altına alınıyor. Ülkede artan vergi dolandırıcılığı iddiaları üzerine düğmeye basan İspanya Maliye Bakanlığı, kripto para birimleriyle işlem yapan müvekkillerini incelemeye başlayacağını açıkladı. İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El País tarafından yapılan haberde, kripto para birimleriyle işlem yapmış olan 15 binden fazla mükellefin incelemeye alınacağı söylendi. İspanya Vergi Dairesi Hacienda’nın mercek altına alacağı mükelleflerin yaptıkları para transferleri incelenecek. Vergi dolandırıcılığına karşı işi sıkı tutmak isteyen İspanya hükümeti, kripto para birimleriyle yapılan işlemlerin sıklıklarının da takibe alacağını belirtti.

Ülkede standart olarak yapılan yıllık vergi kontrollerine blockchain altyapısıyla çalışan ve özellikle de kripto para birimleri odaklı işlemlerin ekleneceği bilgisi verildi.

Blockchain Konusunda Microsoft ve IBM Fark Attı