Swift India ve fintech girişimi MonetaGo, blockchain tabanlı ödemeler ve bankacılık çözümleri sunacak pilot uygulama için iş birliği anlaşması imzaladı.

Finansal hizmet ağı entegrasyonu sunan fintech girişimi MonetaGo, Swift India ile anlaştı. Finans kuruluşları arasında mesajlaşma standardı sunan Swift ile MonetaGo arasında gerçekleşen anlaşma kapsamında üye bankalar, kendi ağları içinde dağıtık defter kayıt teknolojisinden faydalanabilecekler. Finansal ürün ve hizmetlerin hem verimliliğini hem de güvenliğini artırmak için blockchain teknolojisinden faydalanacak olan ikili, veri gizliliği ve yönetişim alanında yeni nesil çözümler sunacak.

An itibarıyla pilot uygulama şeklinde çalışan sistemin ne zaman kullanıma açılacağı hakkında bir bilgi verilmedi. Sistem uygulamaya açıldığı zaman üye bankalar, dağıtık defter ağı üzerinden veri paylaşımı yapabilecekler.

Bankalar arasındaki finansal iletişim blockchain ile sağlanacak

Resmi bir basın açıklaması yayımlayan Swift India, finansal hizmetlerinin verimliliğini ve güvenliğini üst seviyeye taşımak için dağıtık defter teknolojisinden istifade edeceğini belirtti. Swift India, blockchain teknolojisini kendi sistemine dahil etmek için fintech girişimi MonetaGo ile anlaştığını duyurdu.

Üyeleri arasında Bank of India ve Standard Chartered gibi isimlerin yer aldığı Swift India ağında, test amaçlı olarak blockchain entegrasyonu kuruldu. Test süreci tamamlandığında, yurt içi piyasada bankalar ve finans kurumları arasında mesajlaşma işlemlerini gerçekleştiren Swift India ağında tamamen blockchain tabanlı sistem kullanılacak.

Swift India tarafından sunulan finansal mesajlaşma sistemi ile fintech girişimi MonetaGo’un geliştirdiği finansal hizmet ağı teknolojisi entegre olacak. Bankacılık sektörünün veri gizliliği ihtiyacını karşılayacak olan sistemin, dolandırıcılık tehlikesini de en aza indireceği ifade ediliyor.

Axis Bank, Bank of Baroda, Bank of India, Canara Bank, Citi, HDFC Bank, ICICI Bank, Punjab National Bank, Standard Chartered, State Bank of India ve Union Bank of India isimlerinin desteği ile Swift’in hayata geçirdiği Swift India oluşumu, yerel ölçekte bankacılık ihtiyaçlarını çözüyor. New York merkezli MonetaGo ile güçlerini birleştirerek, blockchain çözümlerini bankacılık sistemine entegre etmek istiyor. Henüz test aşamasında olan projenin ne zaman hayata geçeceğine dair resmi bir bilgi verilmedi.

Avrupa’da ise Swift’in alternatifi aranıyor

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın fitili ateşlemesiyle birlikte Avrupa’da finansal bağımsızlık için Swift’e alternatif ödeme sistemi arayışı başladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD’nin İran’a karşı yaptırımların akabinde Avrupa Birliği bünyesindeki şirketlerin ayakta durabilmesi için radikal bir fikir sunmuş, Swift sistemine alternatif olacak, ABD’den bağımsız bir para transferi platformunun kurulması gerektiği fikrini ortaya atmıştı. Mass’ın fikri Avrupa genelinde kabul gördü.

Haber sitelerine manşet olan bu açıklamaya Avrupa genelinde ılımlı yaklaşım sergilendi. Finansal bağımsızlığa kavuşmak adına, Avrupa’nın yeni bir para transfer sistemi üzerinde çalışmaya başladığı konuşulmaya başlandı.

Alman Handelsblatt gazetesine yazı gönderen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Amerika’dan bağımsız ödeme kanalları oluşturmanın önemine dikkat çekti. Maas yazısında, “Washington’a net şekilde ‘iş birliği istiyoruz’ dememiz stratejik öneme sahip. Ama bize zarar verilmesine de müsaade edemeyiz. Bu yüzden Avrupa şirketlerini yaptırımlardan yasal açıdan korumak doğru olur” açıklamasına yer verdi.

Petrol ve Enerji Devlerinden Blockchain Ortaklığı