2018’in ilk çeyreğinde Avrupa’da bankacılık lisansı almayı hedefleyen Revolut, uzun süren bekleyişin ardından amacına yılın son ayında ulaştı.
Fintech girişimi Revolut bankacılık lisansı aldı. Avrupa sınırları içerisinde bankacılık faaliyetleri göstermek için gerekli izinleri alan girişim, 2018’in ilk çeyreğinde bu amacına ulaşmayı planlamıştı. Litvanya Merkez Bankası aracılığıyla başvuru yapan ve gerekli kriterleri gerçekleştiren girişim, yaklaşık bir seneyi bulan bekleme süresinin ardından Avrupa’da faaliyet göstermek üzere bankacılık lisansı almayı başardı.
Avrupa sınırları içinde geçerli olan bankacılık lisansı sayesinde yeni hizmetlerini kullanıcılarına açacak olan Revolut, 2019 başı itibarıyla uygulamasında köklü değişikliklere gidecek.
Şirketin ilk olarak İngiltere, Fransa, Almanya ve Polonya’da geçerli olacak yeni nesil bankacılık hizmetleri sunması bekleniyor.
Cari hesap ve ön ödemeli kart hizmeti sunmaya başlayacak
Uzun süren bekleyişin ardından Revolut, Avrupa’da faaliyet göstermek üzere bankacılık lisansı almayı başardı. Litvanya Merkez Bankası aracılığıyla resmi başvuru gerçekleştiren fintech girişimi, gerekli işlemlerin tamamlanması için yaklaşık bir sene bekledikten sonra amacına ulaştı. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde ilk bankacılık uygulamalarını hayata geçirecek olan Revolut, elektronik cüzdan hizmetinin yanı sıra cari hesap ve ön ödemeli banka kartı çözümlerini de kullanıma açacak.
Yapılan resmi açıklamada, birikimlerini Revolut’un altyapısına aktaran kullanıcılar, European Deposit Insurance Scheme (Avrupa Mevduat Sigorta Programı) kapsamında 100 bin avroya kadar sigortalı olacaklar.
Cari hesap işlemlerinin ardından Revolut’un hedefi, bölgeye kredi çözümleri de sunmak. Hemen her fintech girişiminin eninde sonunda kullanıcılarına kredi sağlamak istediğini belirten yetkililer, Avrupa’da bankacılık lisansı almayı başardıktan sonraki hedeflerinin bu olduğunu ifade ettiler.
An itibarıyla Revolut üzerinde hesap açan kullanıcı sayısının günde 8 ila 10 bin civarında gezindiği ifade ediliyor. Uygulamada ayda 4 milyar dolar civarında işlem hacmi gerçekleşiyor.
Makine öğrenmesi tabanlı kredi kartı sahteciliği önleme platformu kurmuşlardı
Revolut, yakın zaman önce müşteri güvenliği konusunda yeni bir teknolojik atılım yaptı. Resmi basın açıklaması yayımlayan Revolut, makine öğrenmesi destekli güvenlik platformunun kredi kartı sahteciliğini dört kat azaltacağını söyledi.
Geleneksel yöntemlerle, elle girilen verilere bağımlı olmak yerine, müşterilere ait verilerin makine öğrenmesi yöntemi ile daha güvenli biçimde saklanması planlanıyor. Makine öğrenmesi ile yeni hesaplama teknikleri kullanılarak, kart sahtekarlığı ve kara para aklama yöntemlerinin üstesinden gelmek planlanıyor.
Revolut, son 12 ay içinde, kart sahtekarlığı ve kara para aklamayı önleme konusunda işlemlerin otomatikleştirilmesi ve hızlandırılması vizyonu doğrultusunda veri bilimi ve mühendislik işlevlerini geliştirme amaçlı büyük yatırımlar yaptı.
Revolut’un yeni teknolojisi, insan müdahalesi olmadan kart sahtekarlık modellerini dinamik olarak tanımlayabiliyor. Müşteri davranışları hakkında bilgi edinip tahminler geliştirebiliyor. Bu sistem, anormallikleri tanımlamak, karar verme konusunda daha yüksek bir doğruluk derecesi sunmak ve müşterilerini zamandan tasarruf etmelerini sağlamak için büyük veri kümelerine karmaşık matematiksel modeller oluşturuyor.