Siber korsanlar, 200 milyondan fazla oyuncusu bulunan Fortnite’ın sanal para birimi “V-Bucks”ı kullanarak kara para aklıyor.
Kimi otoritelere göre 2018 yılının en iyi oyunu seçilen ve özellikle gençlerin büyük ilgi gösterdiği Fortnite, siber suçluların da gözdesi oldu. Sahte ya da çalıntı kredi kartları ile oyun içi para satın alan kötü niyetli kişiler, elde ettikleri sanal paraları karaborsada ucuza satıyorlar. Kötü emellerine Fortnite’ı alet eden siber suçlular, sahte ya da çalıntı kredi kartları üzerinden elde ettikleri paraları popüler oyun sayesinde aklıyorlar.
İngiliz The Independent gazetesi ve siber güvenlik firması Sixgill tarafından hazırlanan ortak rapora göre, farklı kullanıcıların kredi kartı bilgilerine erişen siber suçluların, Fortnite hesabı oluşturup “V-Bucks” isimli oyun içi sanal para satın aldıkları ve bunları karaborsada ucuza satarak çalıntı paraları akladıkları tespit edildi.
200 milyondan fazla oyuncusu var
Son yılların en popüler oyun başlıkları arasında yer alan ve özellikle gençlerin büyük ilgi gösterdiği Fortnite içerisinde kullanılan “V-Bucks” isimli sanal paralar, dolandırıcıların yeni oyuncağı haline geldi. Sahte ya da çalıntı kredi kartı bilgileri kullanarak Fortnite sanal para birimi V-Bucks satın alan siber korsanlar, bu para birimlerini Deep Web (Derin Ağ) üzerinden satışa sunarak aklıyorlar. Tıpkı eBay gibi kullanıcılar arasında ticaret yapılabilen, geleneksel internet tarayıcıları tarafından indekslenemeyen ve sadece derin ağ üzerinde çalışan sitelerde bu para birimleri listeleniyor. Normalde olması gerekenden çok daha ucuza satılan V-Bucks, tahminlerin üzerinde ilgi görüyor.
Twitter ve Instagram gibi sosyal mecralar üzerinden reklamları yapılan ucuz V-Bucks satışlarının, küresel ölçekte bir siber suç operasyonu haline dönüştüğü ifade ediliyor. Sixgill tarafından yapılan araştırmaya göre, ucuz V-Bucks satışları Çince, Rusça, İspanyolca, Arapça ve İngilizce dillerinde gerçekleştiriliyor.
Dünya çapında 200 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan Fortnite oyununun geliştirici koltuğundaki Epic Games, 2018 yılında bu oyun sayesinde 3 milyar dolar kâr elde etti. Araştırması sırasında Sixgill, eBay’de son 60 gün içinde 250 bin dolar değerinde Fortnite ürününün satıldığını ve operasyonların dünya çapında gerçekleştiğini keşfetti.
Sixgill araştırma firmasında kıdemli istihbarat analisti olan Benjamin Preminger, “Suçlular, resmen kredi kartı dolandırıcılığı yapıyorlar. Fortnite sisteminden dışarıya ürün çıkararak para kazanıyorlar” açıklamasında bulundu.
Yapımcı Epic Games, para aklamayı engellemek için henüz hamle yapmadı
Bilişim suçları üzerine araştırma yapan güvenlik firması ZeroFOX tarafından yapılan ayrı bir çalışmada, 2018 yılının eylül ila ekim ayları arasında Fortnite ile ilgili 53 bin çevrimiçi dolandırıcılık olayının yaşandığı ortaya konuldu. Dolandırıcılık olaylarının yüzde 86’sı Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformları aracılığıyla gerçekleşti.
Güvenlik uzmanları, Epic Games’in yasa dışı faaliyetleri engellemek ve kullanıcılarını platformda korumak için yeterli çalışmayı göstermedikleri konusunda uyardılar.
Konu hakkında açıklama yapan Sixgill firmasından Benjamin Preminger, “Epic Games, Fortnite’ı çevreleyen suç faaliyetlerini ve kara para aklama olaylarını net biçimde engelleyecek hamle yapmıyor. Bu tür suç faaliyetlerini tamamen durdurmak son derece zor olsa da, oyunda değeri yüksek malların transferini izlemek, büyük V-Bucks değişimi yapan oyuncuları belirlemek ve ilgili yasalar dahilinde veri paylaşımı yapılarak bu suçları azaltmak için birkaç adım atılabiliyor olsa gerek” ifadelerini kullandı.