Sadece akıllı telefon uygulaması ve internet sitesi üzerinden finans hizmetleri sunan Volt girişimi, bankacılık lisansı aldığını açıkladı.
Avustralya menşeli finans çözümleri uygulaması Volt, tam teşekküllü bankacılık hizmeti verme lisansı elde etti. Akıllı telefon ve internet sitesi üzerinden finans çözümleri sunan dijital uygulama, bundan böyle tam manasıyla bankacılık hizmetleri vermeye başlayacak.
Kurucu ortakları arasında eski National Australia Bank (NAB) ve Barclays yöneticisi Steve Weston’un bulunduğu Volt girişimi, yüz personel ile müşterilerine hizmet sunuyor. 45 milyon dolar özsermayesi bulunduğu söylenen girişimin, internet üzerinden müşterilerine ulaştırdığı bankacılık çözümlerinin sayısını artıracağı belirtildi.
Önümüzdeki üç yıl içinde müşterilerine sunduğu finans hizmetlerini geliştireceğini ifade eden Volt yetkilileri, 2020 yılına gelindiğinde KOBİ ve kurumsal bankacılık alanında Avustralya’nın finans devleriyle rekabet edecek konuma geleceklerini vurguluyorlar.
“Big Four Banks” hegemonyasını kırmak istiyor
İnternet sitesi ve mobil uygulaması üzerinden finans hizmetleri sunan Volt, bankacılık lisansı almasıyla birlikte kullanıcılarına ulaştırdığı çözüm sayısını artırmayı hedefliyor. Özsermayesinin 45 milyon dolar ve çalışan personel sayısının da yüz kişi olduğu ifade edilen Volt, önümüzdeki üç yıl içinde perakende bankacılık ürünleri, akıllı tasarruf hesapları ve farklı yatırım çözümleri sunacak. Çiçeği burnunda banka, 2020 yılına gelindiğinde KOBİ ve kurumsal bankacılık sektöründe Avustralya’nın en büyük bankalarıyla rekabet etmeyi amaçlıyor.
Barclays Eski Mortgage Müdürü Steve Watson, “Volt olarak misyonumuz oldukça basit; insanların finans açısından daha güçlü hale gelmelerini ve aldıkları hizmetleri kolaylaşmasını sağlamak. Geleneksel bankacılık alanındaki sistematik başarısızlıkları aşacak, dürüst ve adil bankacılık deneyimi sunmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.
Volt; Avustralya’da hizmet veren ve “Big Four Banks – Dört Büyük Banka” olarak anılan National Australia Bank (NAB), Commonwealth Bank (CBA), Australia and New Zealand Banking Group (ANZ) ve Westpac (WBC) kurumlarının hegemonyasını kırmak isteyen dijital bankacılık girişimlerinin önünü açmayı hedefliyor.
Revolut ve Zopa da Bankacılık Lisansı Almayı Başardı
2018’in ilk çeyreğinde Avrupa’da bankacılık lisansı almayı hedefleyen Revolut, uzun süren bekleyişin ardından amacına yılın son ayında ulaştı. Fintech girişimi Revolut bankacılık lisansı aldı. Avrupa sınırları içerisinde bankacılık faaliyetleri göstermek için gerekli izinleri alan girişim, 2018’in ilk çeyreğinde bu amacına ulaşmayı planlamıştı. Litvanya Merkez Bankası aracılığıyla başvuru yapan ve gerekli kriterleri gerçekleştiren girişim, yaklaşık bir seneyi bulan bekleme süresinin ardından Avrupa’da faaliyet göstermek üzere bankacılık lisansı almayı başardı.
Avrupa sınırları içinde geçerli olan bankacılık lisansı sayesinde yeni hizmetlerini kullanıcılarına açacak olan Revolut, 2019 başı itibarıyla uygulamasında köklü değişikliklere gidecek.
Şirketin ilk olarak İngiltere, Fransa, Almanya ve Polonya’da geçerli olacak yeni nesil bankacılık hizmetleri sunması bekleniyor.
Kişiden kişiye kredi çözümleri sunan fintech girişimi Zopa, aldığı seri yatırımların ardından şimdi de bankacılık lisansı elde etmeyi başardı. P2P (Peer to Peer – Eşler arası) kredi hizmeti veren İngiltere menşeli fintech girişimi Zopa, bankacılık lisansı aldı. Yeni nesil finans çözümleri sunmak için bir süredir düzenleyici kurumlarla iletişim halinde olan Zopa yetkilileri, amaçlarına ulaştılar. 2019 yılından itibaren bankacılık hizmetleri sunmaya başlayacak olan P2P kredi girişimi, kullanıcılarına kredi kartı da verebilecek. Aldığı lisans ile Zopa, geleneksel bankacılık hizmetlerinin hemen hepsini yeni dönemde bünyesinde barındırabilecek.
Sabit vadeli mevduat hesabı ve açık bankacılık uygulamaları gibi ek özeliklere de kavuşacak olan fintech girişimi, müşterilerinin ihtiyaç duyduğu tüm finans çözümlerini dijital banka mahlasıyla sunmaya başlayacak.