Çinli akıllı telefon devi Xiaomi, önümüzdeki beş yıllık süreçte yapay zeka ve nesnelerin interneti alanı için 1,5 milyar dolar ayırdığını duyurdu.
ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarının manşetleri süslediği bir dönemde, Uzak Doğu’nun önde gelen akıllı telefon üreticilerinden Xiaomi yapay zeka alanına önemli bir yatırım yapacağını açıkladı. Çinli firma, yapay zeka ve nesnelerin interneti (IoT) sektörlerinde, önümüzdeki beş yıllık süre için 10 milyar yuan (1,5 milyar dolar) yatırım yapacağını duyurdu.
Konu hakkında bir haber hazırlayan Bloomberg, yapılan bu hamlenin, şirketin yakın gelecek planları arasında yer alan yüksek değerli hizmetlerden daha fazla gelir elde etme planının bir parçası olduğunu vurguladı. Pekin merkezli şirketin kurucu ortağı Lei Jun, Bloomberg’e verdiği demeçte, Avrupa’da genişlemeye devam edeceklerini ve mevcut ekonomik belirsizliğe rağmen genişleme planlarından geri adım atmayacaklarını söyledi.
Jun, yapay zeka (AI) ve nesnelerin interneti (IoT) teknolojilerinin birleşimi olan “AIoT” entegrasyonuna özel önem verdiklerini iletti.
Yapay zeka ve nesnelerin interneti teknolojileri aynı potada eritilecek
Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi, yakın gelecekteki planları içerisinde yapay zekanın önemli bir yer kapsadığını açıkladı. Yapay zeka ve nesnelerin interneti alanında yapılacak hamleler için ayrılan bütçenin 10 milyar yuan (1,5 milyar dolar) olduğu belirtildi.
Bloomberg’e açıklama yapan Xiaomi Kurucu Ortağı Lei Jun, bu alanda harekete geçme zamanının çoktan geldiğini vurgulayarak, yapay zeka (AI) ve nesnelerin interneti (IoT) teknolojilerinin birleşimi olan “AIoT” entegrasyonuna özel önem verdiklerini iletti.
Yayımlanan haberde, akıllı telefonlara olan küresel talebin azaldığı, ancak Xiaomi’nin 5G teknolojisi ile birlikte yeniden yüksek talep beklediği yazıldı. Bir zamanlar 100 milyar dolar değerinde olduğu tahminlerinde bulunulan Xiaomi’nin hisse fiyatlarında, küresel talep azalmasının ardından yüzde 40 hisse değer kaybı yaşandığı söylendi. Şirketin yıl sonuna kadar Hindistan’da 5 bin mağaza açmayı planladığı da ayrıca ifade edildi.
CNBC’ye konuşan Xiaomi Başkan Yardımcısı ve Hindistan Genel Müdür Yardımcısı Manu Kumar Jain, “Ürünlerimizi fiziksel olarak perakende satış yoluyla sunmaya başladığımızdan bu yana bir yıl geçti ve güçlü bir büyüme yakaladık. Çevrimdışı perakende satış ülkemizde büyük bir segment ve çevrimdışı pazarın yaklaşık yüzde 40’ı kırsal bölgelere odaklanmış durumda. Şirket gelirinin yüzde 50’sinin çevrimdışı satışlardan gelmesini umuyoruz” açıklamasında bulundu.
Yapay zeka girişimleri rekor seviyede yatırım aldı
Yayımlanan raporlara göre, 2018 yılında yapay zeka teknolojileri geliştiren girişimlere 9,3 milyar dolar yatırım yapılarak rekor kırıldı. 2018 yılı içerisinde yapay zeka teknolojileri geliştiren girişimlere yapılan yatırımların tutarı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 72 oranında artarak 9,3 milyar dolar seviyesine ulaştı. PwC ve CB Insights tarafından yayımlanan araştırma raporlarındaki verilere göre, 2015 ila 2017 yılları arasında yapay zeka yatırımları ortalama yüzde 28 arttı.
Geçtiğimiz yıl ABD’de gerçekleşen en büyük yapay zeka yatırımı, otonom araç teknolojileri geliştiren girişim Zoox’un 500 milyon dolar elde etmesi olarak kayıtlara geçti.
Uluslararası ölçekte ise, Pekin merkezli SenseTime Group’a yapılan 600 milyon dolarlık yatırım ön plana çıktı. İnsanları ve nesneleri tanıyan bir yazılım geliştiren şirket, elde ettiği yatırımlarla toplam firma değerini 4,5 milyar dolar seviyesine çıkardı ve dünyanın en değerli yapay zeka girişimi konumuna geldi.