Mark Zuckerberg verdiği bir röportajda, Facebook’a giriş işlemlerinde blockchain teknolojisinden faydalanabileceklerini belirtti.
Harvard Hukuk profesörü Jonathan Zittrain bir röportaj gerçekleştiren Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, sosyal medya platformuna giriş yapan kullanıcıların bilgilerini blockchain teknolojisi ile doğrulayabilecekleri konusuna yeşil ışık yaktı. Blockchain teknolojisini uzun zamandır takip ettiğini belirten Zuckerberg, bu teknolojinin özellikle kimlik doğrulama alanındaki potansiyelinin yüksek olduğunun altını çizdi. Üçüncü parti uygulamalar üzerinden veri erişimini daha güvenli ve esnek hale getirmek için blockchain teknolojisinden faydalanabileceklerini söyledi.
Facebook, yakın zaman önce Messenger’ın Başkan Yardımcısı olan David Marcus’un önderlik ettiği bir blockchain ekibi kurdu. Ekip, blockchain teknolojisini en iyi şekilde Facebook’a uyarlama konusunda çalışmalar gerçekleştiriyor.
Blockchain çalışmalarını bir adım öteye taşıyan sosyal medya devi Facebook, akıllı sözleşme çözümleri geliştiren blockchain girişimi Chainspace’i de satın almıştı.
Kimlik doğrulama noktasında blockchain’den faydalanmak istiyorlar
Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Harvard Hukuk profesörü Jonathan Zittrain ile gerçekleştirdiği röportajda, blockchain teknolojisine dair açıklamalar bulundu. Blockchain’in yüksek potansiyel barındırdığını söyleyen Zuckerberg, özellikle kimlik doğrulama alanında bu teknolojiden faydalanabileceklerini ifade etti.
Ödeme işlemlerini kolaylaştırmak için kendi kripto para birimlerini yapmayı planladıkları basına yansıyan sosyal medya devinin, kullanıcı girişi ve veri paylaşımı konusunda da blockchain teknolojisini kullanacağı konuşuluyor.
Zuckerberg yaptığı açıklamada, kimlik doğrulama konusunda blockchain teknolojisinin önemli bir yere sahip olabileceğini belirtirken, şirketin henüz bu konuda somut adım atmadığını da itiraf etti. Facebook Connect’i “tamamen dağıtık bir altyapıya” dönüştürmek istediğini söyleyen Mark Zuckerberg, kullanıcıların paylaştıkları veri miktarının sınırlandırılması ve erişim vermek istemedikleri uygulamaları seçmeleri konusunda blockchain’i kullanabileceklerini iletti.
Mark Zuckerberg hayalindeki sistemi ve halihazırdaki sistemin zorluklarını tanımlarken şu ifadeleri kullandı:
“Temel olarak verileri alıyor ve merkezi olmayan bir sistemde saklıyorsunuz. Farklı yerlerde oturum açıp açmama seçeneğiniz var. Herhangi bir aracı kurumla iletişim kurmuyorsunuz. Bu konuda oldukça ilgi çekici olduğunu düşündüğüm birçok yenilik yer alıyor. Geliştiriciler açısından yaklaşacak olursak, Google veya Apple benzeri bir aracı hizmet üzerinden bağlantı kurulması bazen istenmeyebilir. Kullanıcının sadece ‘Merhaba’ diyebilmesi için, birçok prosedüre uymak zorunda kalmak geliştiriciler için zorlayıcı ve sıkıntı verici bir süreç.”
Akıllı sözleşme çözümleri girişimi Chainspace’i satın almışlardı
Blockchain teknolojilerine uzun zamandır ilgi gösteren Facebook, ilk büyük hamlesini Chainspace girişimini satın alarak yaptı.
Sosyal medya devi Facebook, 2018 yılı boyunca hayata geçirdiği irili ufaklı blockchain projelerinin ardından en büyük kozunu oynadı. Facebook’un, akıllı sözleşme (Smart Contract) çözümleri üreten Birleşik Krallık merkezli blockchain girişimi Chainspace’i satın aldığı iddia edildi. Cheddar tarafından yapılan habere göre Facebook, blockchain alanındaki ilk resmi satın alma işlemini gerçekleştirdi. Blockchain alanında faaliyet gösteren İngiliz Chainspace’i satın aldığı söylenen Facebook’un, ödemeler piyasasına olan ilgisini artırmayı planladığı da ifade edildi.
PayPal girişiminin bir dönem başkanlığını yapan David Marcus önderliğinde blockchain konusuna eğilen Facebook, dağıtık defter altyapısı üzerinde projeler geliştireceğine dair de açıklamalarda bulunmuştu. Blockchain alanında çalışmalar yaptığı bilinen Facebook’un, ilk ciddi hamlesi 2019 başı itibarıyla geldi. Cheddar haber sitesinin iddiasına göre Facebook, University College London araştırmacıları tarafından kurulmuş ve akıllı sözleşmeler alanında uzmanlaşmış bir blockchain girişimi olan Chainspace’i satın aldı.