Japonya’da gerçekleşen G20 Hazine ve Maliye Bakanları ile Merkez Bankası Başkanları Zirvesi’nde, kripto paralara küresel standart getirilmesi istendi.
Dünyanın en büyük ekonomilerinin maliye bakanları ve merkez bankası yetkililerinin katıldığı G20 Hazine ve Maliye Bakanları ile Merkez Bankası Başkanları Zirvesi, Japonya’nın Fukuoka kentinde düzenlendi. Bu seneki toplantının gündem maddeleri arasında kripto para birimleri de vardı. Dünyanın ekonomisine yön veren isimler, kripto para birimleri hakkında görüş alışverişinde bulundular. Toplantıdan çıkan ortak görüş, kripto para birimleri için küresel bir standart oluşturulması yönünde oldu.
Kripto para konusunun ilk kez bu denli derinlemesine irdelendiği G20’de, üye ülkelerin bakanları ve merkez bankası başkanları, Finansal İstikrar Kurulu’nun kripto para birimleri ile ilgili kapsamlı araştırma yapmasını talep etti. G20 temsilcilerinin hazırladığı raporda, kripto para birimleri başta olmak üzere, yeni nesil finans teknolojilerinin küresel finans sisteminin gelişimine katkı sağlayacağı ifadeleri yer aldı.
G20 temsilcileri kripto paralar hakkında uzlaşma ortamının oluşmadığına dikkat çekerek durumun netleşmesini talep ettiler. Temsilciler; Finansal İstikrar Kurulu’nun kripto para konusunu derinlemesine araştırmasını, kripto para birimlerine özel olarak küresel bir standart geliştirmesini istediler.
G20’de kripto para konusu derinlemesine ele alındı
28-29 Haziran tarihlerinde Osaka’da düzenlenecek G20 Zirvesi öncesinde bir araya gelen maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, küresel finans konularını masaya yatırdı. İki gün süren toplantılarda, küresel mali politikalar üzerine değerlendirmeler yapıldı. 2019 yılının G20 mali zirvesine damga vuran konuların başında kripto para birimleri geldi. Dünyanın ekonomisine yöne veren isimler, kripto para birimlerine küresel standart getirilmesi hususunda birleştiler.
G20 komisyonunun bildirisinde, kripto para konusunda önceki yıllara kıyasla daha fazla yer verilmesi dikkat çekti. G20 komisyonu tarafından yayımlanan bildiride kripto para birimleri hakkında şu ifadeler yer aldı:
“Kripto varlıklar da dahil olmak üzere teknolojik yenilikler, finansal sisteme ve küresel ekonomiye fayda sağlayabilir. An itibarıyla kripto varlıklar küresel finansal istikrar için bir tehdit oluşturmazken; tüketici ve yatırımcı koruması, kara para aklama ve terör finansmanı gibi konular da dahil olacak biçimde çeşitli risklere karşı duyarlıyız. Yakın zamanda güncellenen ‘Financial Action Task Force (FATF – Mali Eylem Görev Gücü)’ standartlarının, kara para aklama ve terör finansmanı gibi konular üzerinden sanal para birimlerine ve sağlayıcılarına uygulanması gerektiğinin bir kez daha altını çiziyoruz. Yeni uygulamanın bu ay sonunda FATF tarafından kabul edilmesini bekliyoruz. IOSCO’nun gerçekleştirdiği kripto varlık ticaret platformları üzerinden tüketici ve yatırımcı koruması ile pazar bütünlüğü sağlama çalışmasını destekliyoruz. FSB’nin kripto varlık düzenlemelerini ve ayrıca hazırlanmakta olan düzenleyici yaklaşımları ve kripto varlıklarıyla ilgili potansiyel hukuki boşlukları içeren raporunu da destekliyoruz. FSB ve standart belirleme kurumlarından, riskleri dikkatle izlemelerini ve gerekmesi durumunda etraflıca karşı hamleler oluşturulmalarını rica ediyoruz. FSB’nin hazırladığı, ‘Merkezi olmayan finansal teknolojiler, finansal istikrar, düzenleme ve yönetişim ile ilgili olası sonuçları ve düzenleyicilerin daha geniş bir paydaş grubu ile diyalogu nasıl geliştirebileceği’ konusundaki raporuna ve önerilerine destek veriyoruz. Ayrıca siber dayanıklılığı artırma çabalarına önem vermeye devam ediyoruz. FSB’nin siber olaylara müdahale etme ve bunlardan kurtulma konusunda etkili olan uygulamaları belirleme hamlesine de tam destek veriyoruz.”
G20 2019 Mali Zirvesi Komisyonu tarafından yayımlanan bildirinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.