Bitcoin madencileri bu zamana kadar 18 milyon adet BTC’yi dolaşıma soktu. Geriye çıkarılabilecek 3 milyon BTC kaldı…

Bitcoin işlemlerine dair istatistiklerin yayımlandığı blockchain.com sitesine göre, 17 Ekim 2019 itibarıyla 17.997.988 adet BTC dolaşıma girdi. Günde ortalama 1.800 BTC üretildiği hesaba katılınca, bugün (18 Ekim) itibarıyla 18 milyondan fazla BTC’nin dolaşıma girdiğini söylemek mümkün.

Böylece, toplam hacmi 21 milyon olan bitcoin ağında, çıkarılabilecek 3 milyon BTC kaldı. Bir başka değişle, toplam bitcoin arzının yüzde 85’ine ulaşıldı.

Arz edilen BTC miktarı ile birlikte kazım işlemlerinin zorluğu ve hash oranı da bir o kadar arttı. Takip edenleri bileceği üzere, 13 Eylül tarihinde yapılan güncellemenin ardından zorluk katsayısının yüzde 10 civarında arttığı belirtilmişti. 26 Eylül 2019 tarihinde ise 108.464.285 TH/s ile tarihin en yüksek bitcoin hash oranına ulaşıldı.

Yeni blok oluşturma işlemi hiç olmadığı kadar güçleşmesine rağmen, bitcoin madenciliğinin artmaya devam ettiği gözüküyor. Yaklaşık 10 dakikada bir yeni blok oluşturan madenciler, şu an için 12,5 BTC ile ödüllendiriliyorlar. 2 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleşmesi planlanan “Halving (Yarılanma)” işleminin ardından ödül miktarı 6,25 BTC’ye düşecek.

Bitcoin Halving nedir?

Dünya çapındaki milyonlarca bitcoin madencisi güçlerini birleştirerek, ortalama olarak her 10 dakikada yeni bir bitcoin bloğu ortaya çıkarıyorlar. Aşağı yukarı 1 MB büyüklüğündeki bu blokların içinde binlerce para transferi işlemi yer alıyor. Tüm bu işlemlerin kaydedilmesi ve doğruluklarının sorgulanması olağanüstü seviyede işlem gücü gerektiriyor. Bu işlem gücünün karşılığı olarak, meydana çıkan her bloğun sonunda, işlemi gerçekleştiren maden havuzuna ödül veriliyor.

Bitcoin bloklarının oluşturulmasının ardından verilen ödüller 50 BTC seviyesinden başladı. 210 bin adet blok çıkarıldıktan sonra ödül miktarı yarıya düştü. Her 210 bin bloğun ardından da bölünmeye devam edecek. İşte bu sisteme “halving – yarılanma” deniyor.

Erken dönem bitcoin işlemlerinde ödül olarak 50 BTC veriliyordu. Kasım 2012’de ilk halving işlemi gerçekleşti ve oluşturulan blokların ardından ödül olarak 25 BTC verilmeye başlandı. 2016 yılında 420 bininci blok oluştuğunda bir kez daha yarılanma oldu ve o gün bugündür ödül olarak 12,5 BTC veriliyor. 2 Mayıs 2020 tarihinde bir kez daha halving yaşanması bekleniyor. O günden sonra oluşturulan bitcoin blokları karşılığında ödül miktarı 6,25 BTC olacak.

Bitcoin’de “Halving” yaşanınca ne oluyor?

Halving / yarılanma sistemi, bitcoin’in değerini artıran en önemli unsurlardan biri. İktisat prensipleri gereği, arzın azalması durumunda fiyatın yükselmesi zaten normal bir süreç. Yarılanma işleminin ardından kazanılan bitcoin miktarı azalacağı için, dolaşıma giren token da azalacak ve fiyatların yükselmesine vesile olacak. Öte yandan bitcoin’in çıkarılmasının zorlaşması ve işlem esnasında harcanan enerjinin artması da maliyetleri yükseltiyor. Bu durum dolaylı biçimde birim fiyatın yukarıya çıkmasına vesile oluyor.

Son bitcoin ne zaman çıkarılacak?

Her gün oluşturulan bitcoin blokları ve yarılanma süreleri de hesaba katıldığı zaman, son bitcoin’in 2140 yılında çıkacağı tahmin ediliyor. Elbette işlemci teknolojisinin gelişimi ve şu anda öngörülemeyen pek çok dış etmen bu takvimi değiştirebilir.

Bugünkü teknoloji üzerinden yapılan hesaplamalara göre, 2140 yılında gerçekleşeceği düşünülen 32’nci halving işleminin ardından blok başına verilmesi gereken ödül, 1 Satoshi’nin altına düşecek. Bitcoin sisteminde, Satoshi’den daha düşük birim olmadığı için, işlem ardından blok ödülü hesaplanmayacak.

Hatırlatmamız gerekirse, bitcoin’in alt birimi olan 1 Satoshi, 0,00000001 BTC’ye tekabül ediyor. Başka bir deyişle 1 Bitcoin, 100.000.000 Satoshi ediyor.

Türklerin Kripto Paraya İlgisi Anketlere Yansıdı